AcasăŞtiri20114 Aprilie: Două proiecte europene privind viitorul demografic şi familia la Budapesta

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Două proiecte europene privind viitorul demografic şi familia la Budapesta

Două proiecte europene privind viitorul demografic şi familia la Budapesta

Joi, 31 martie, s-au desfăşurat la Budapesta două conferinţe care au prezentat rezultatele la care au ajuns două proiecte ale Centrului Naţional de Statistică şi ale Institutului de Cercetare Demografică din Budapesta. Primul proiect prezentat a fost REPRO şi vizează comportamentul uman reproductiv în Europa. Este vorba de un proiect colaborativ, internaţional (între Bulgaria, Franţa, Germania, Anglia, Ungaria, Olanda), având o durată de trei ani.
Printre obiectivele proiectului se numără: actualizarea informaţiilor privind planificarea familială la nivel micro şi macro social, în timp real; cum şi ce gândesc oamenii despre a avea un copil; realizarea unei baze de date privind fertilitatea. Micro-nivelul se referă la: cum iau oamenii concret decizia de a avea un copil; cum este formată şi condiţionată intenţia sau atitudinea de a avea un copil; este o decizie personală de a avea un copil etc. Analizând statistic, motivaţia de a avea un copil în ţările Europei, ne oprim la România pentru a spune că aceasta este condiţionată de planul financiar şi de susţinerea familială.
O idee importantă a mai fost subliniată: regresul statistic privind intenţia de a avea copii, care trage un semnal de alarmă. Implicarea în formarea copilului sau politicile familiale sănătoase influenţează favorabil fertilitatea cuplurilor.
În plan legislativ trebuie ţinut cont că societăţile europene diferă semnificativ. În acest caz, a copia pur şi simplu politicile familiale este hazardant, pentru că această măsură presupune o analiză ştiinţifică solidă pentru a vedea dacă se potrivesc contextului indigen.
La discuţiile moderate ce au urmat prezentării realizărilor proiectului REPRO, s-a remarcat un sociolog, reprezentant al asociaţiei pentru drepturile taţilor din Ungaria care a subliniat, printre altele, câteva sugestii privind încurajarea natalităţii: valorizarea căsătoriei fiind cea mai de seamă. Iar pentru a descuraja divorţul merită propusă în legislaţia fiecărei ţări măsura custodiei comune.
Cel de-al doilea proiect prezentat era despre platforma familială, FAMILY PLATFORM, care s-a vrut mai degrabă un demers social decât un proiect stricto sensu. A fost mai redus ca durată (18 luni) şi a implicat 12 participanţi din diferite ţări (organizaţii de cercetare europene şi ONG-uri autohtone sau străine). Obiectivul acestuia fiind unirea a trei categorii/grupuri de persoane: asistenţa familiei şi cei care o asigură; politicile familiale şi promotorii lor; oamenii de ştiinţă ca un liant între primele două categorii.
Provocările acestui proiect au fost de genul: cum să sprijinim familiile în tranziţie? Sau lansarea unor mesaje-cheie precum: uşurarea orelor de vârf ale vieţii, participare etc.
Domeniile agendei de cercetare au fost variate, implicând o echipă germano-maghiară: îngrijirea în familie care porneşte de la sumbra remarcă a îmbătrânirii populaţiei şi are ca deziderat principal starea de bine a copilului; cursul vieţii şi tranziţiile, care merg de la etapele creşterii până la fenomenele sociale ca divorţul sau separarea; a-şi face familie, care abordează delicata chestiune a schimbării rolurilor genurilor, printre altele; migraţia şi mobilitatea; politicile familiale, care pentru a fi aduse la un numitor comun ar trebui să existe un Observator european pentru acest domeniu; inegalitatea ce se observă mai ales în plan social; media în familie, care afectează mai mult decât este necesar viaţa familială şi creşterea personală.
Discuţiile ce au urmat prezentării acestui proiect şi a rezultelor lui s-au axat mai mult pe clarificarea unor termeni sau situaţii de viaţă, care au fost abordate lacunar.
Atmosfera cordială în care s-au desfăşurat cele două conferinţe şi pauzele de socializare constituie un argument în plus pentru punerea în valoare a colaborării privind principiile sănătoase ale familiile şi promovarea lor în Europa.
Pr. Emil Marian Ember

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comemorarea lui Samuil Vulcan » Titlu: 27266.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comemorarea lui Samuil Vulcan
Titlu: 27266.jpg