AcasăŞtiri201811 Octombrie: Realităţi bihorene şi europene de la „spargerea lumii”, prezentate la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” şi la Universitate

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Realităţi bihorene şi europene de la „spargerea lumii”, prezentate la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” şi la Universitate

Realităţi bihorene şi europene de la „spargerea lumii”, prezentate la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” şi la Universitate

Sărbătoare anticipată, miercuri, pe strada Aurel Lazăr din Oradea! Cu două zile înaintea marcării centenarului semnării actului de independenţă a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, din 12 octombrie 1918, la Muzeul „Aurel Lazăr” a fost vernisată o expoziţie dedicată faptelor din Bihorul toamnei anului 1918 şi primăverii anului 1919. La acest eveniment Episcopia Greco-Catolică de Oradea a fost reprezentată de către părintele Antoniu Chifor, vicar cu preoţii şi Eugen Ivuţ, secretar episcopal.
Pentru marcarea celor 100 de ani de la semnarea Declaraţiei de Independenţă, pe faţada clădirii muzeului au fost amplasate două plăci comemorative. Dezvelite la începutul evenimentului de miercuri, ele prezintă „omagiul nostru semnatarilor Declaraţiei de la Oradea din 12.X.1918 - Aurel Lazăr, Alexandru Vaida-Voevod, Aurel Vlad, Ioan Suciu, Ioan Ciordaş, Gheorghe Crişan, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop, Teodor Mihali, Sever Dan, Gheorghe Popoviciu”. Dezvelirea a fost urmată de slujba de sfinţire a celor două plăci.
„Un act inovativ”
Expoziţia are două părţi: una dedicată reprezentanţilor bihoreni la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, respectiv alta dedicată perioadei până în 20 aprilie 1919, când Armata Română a intrat în Oradea. În cadrul vernisajului, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a arătat că, prin gestul de a-şi „deschide casa” pentru semnarea actului de independenţă, Aurel Lazăr a „schimbat soarta orădenilor pentru următoarele decenii”. Evenimentul „face parte dintr-o serie, prin care îi omagiem pe cei care au contribuit la Marea Unire”, a punctat Ioan Mang, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.
Despre proiect a vorbit apoi directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. „Când am gândit proiectul plăcilor comemorative, nu am băgat de seamă ce impact emoţional va avea. (…) Actul de la Oradea a fost unul tranşant, care spunea fără echivoc că drumul nostru era de despărţire de Imperiul Austro-Ungar”.
Invitat, profesorul Ion Cârja, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia zilei de 12 octombrie în context internaţional, subliniind că actul de la Oradea avea un „caracter inovativ”, pentru că „românii renunţau cu fermitate să mai caute soluţii la problemele lor în Austro-Ungaria”. Festivitatea s-a încheiat cu depunderea de jerbe şi coroane de flori la plăcile comemorative, urmată de defilarea gărzii de onoare.
Război şi pace
Ideea din spatele titlului expoziţiei a venit de la o cruce din Rieni, a unui erou din Primul Război Mondial, dispărut, cum scrie acolo, „la spargerea lumii”. Între piesele expoziţiei, vizitatorii vor descoperi cele 14 puncte ale preşedintelui american W. Wilson, credenţionalele şi listele delegaţilor bihoreni la Alba Iulia, precum şi documente şi copii ale unor ziare de epocă. Este proiectat, de asemenea, un film cu imagini de epocă. „Din expoziţie veţi vedea că lumea rurală, mica istorie, era conectată la ce se întâmpla în lume”, a precizat istoricul Gabriel Moisa.
În finalul evenimentului, câteva zeci de elevi ai liceului ”Aurel Lazăr” au format un lanţ uman de la muzeu până la statuia avocatului, unde au pasat din mână în mână o copie a Declaraţiei de Independenţă.
Expoziţia „Bihorul la spargerea lumii” va rămâne permanentă.
Dublă conferinţă
Evenimentele dedicate zilei de 12 octombrie 1918 au continuat în a doua parte a zilei la Universitatea din Oradea, cu conferinţele internaţionale „Europa la …spargerea lumii” şi „Europa la 100 de ani de la Primul Război Mondial”. Deschiderile au avut loc în biblioteca universitară, respectiv Aula Magna, fiind urmate de prezentări în plen şi pe secţiuni. Invitaţi au fost profesori şi istorici din România, Ungaria, Republica Moldova, Serbia, Franţa, precum şi din alte state europene.
Conferinţa „Europa la …spargerea lumii” este organizată de Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie şi Filosofie şi Academia Română, prin Centrul de Studii Interdisciplinare. Prezentările s-au axat pe generaţia Unirii, contextul Unirii, atitudinea populaţiei vremii vizavi de Unire ş.a.
Sursa: https://www.ebihoreanul.ro

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Hramul Parohiei Beznea » Titlu: 27241.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Hramul Parohiei Beznea
Titlu: 27241.jpg