AcasăŞtiri201810 Octombrie: Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii”

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii”

Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii”

La Muzeul Oraşului Oradea, este deschisă Expoziţia de artă sacră „Tezaur Episcopia Tulcii”, care aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole (XVIII, XIX şi XX), dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.
Episcopia Tulcii şi Muzeul Naţional Brukenthal au deschis, ieri, în oraşul de pe Crişul Repede, Expoziţia de artă sacră „Tezaur Episcopia Tulcii”. Expoziţia de la Oradea prezintă, alături de Evangheliile ferecate (având ştanţă otomană), potire datând de la începutul secolului al XIX-lea cu picior prismatic, talpă polilobată şi cupă conică, decorate cu motive de factură gotică, bizantină şi rusească. În ornamentaţia acestor potire apar figuri ce îi reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pe sfinţi, reprezentări figurative, motive vegetale: flori, vrejuri, frunze, spaţiile intermediare fin decupate de entrelacs-uri în relief.
O piesă importantă este Crucea de procesiune, ce impresionează prin dimensiune. Tehnica de execuţie a sculpturii crucilor de procesiune îşi are tradiţia în atelierele de la Muntele Athos. Deoarece simbolizează jertfa lui Iisus, iconografia sculptată a crucii ilustrează cele mai semnificative momente din viaţa Mântuitorului, în special Patimile.
Icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir se singularizează prin dimensiunile neobişnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebită a ferecăturii de argint (este datată în 1833), elocventă pentru calitatea întregii colecţii de icoane de pe teritoriul dobrogean.
Pe lângă chivotele de factură rusească, se remarcă chivotul de la Mănăstirea Celic Dere, care este o machetă de biserică pentru procesiune. Totodată, se remarcă decoraţiile din medalioanele cu sfinţi, busturile sfinţilor, cât şi registrele cu sfinţi şi serafimi. Scena Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii, este realizată miniatural, cu 16 personaje, această scenă fiind conturată de o ramă. Superior, într-un triunghi echilateral ce simbolizează perfecţiunea, se află ochiul Dumnezeirii, de sub care ies razele harului, conform organizatorilor.
Expoziţia este realizată de Episcopia Tulcii, în parteneriat cu mai multe instituţii, precum: Asociaţia culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu. În cadrul parteneriatului încheiat între Episcopia Tulcii şi Muzeul Brukenthal din Sibiu, toate obiectele liturgice expuse au fost curăţate în atelierul de restaurare-conservare al Muzeului.
La Oradea, expoziţia a fost inaugurată ieri, la Muzeul Oraşului, gazde fiind Angela Lupşea, directorul Muzeului şi Ionuţ Ciorba, director adjunct.
Printre oaspeţii prezenţi la eveniment s-au numărat: Preasfinţia Sa Visarion Bălţat, episcopul Tulcii, Preasfinţia Sa Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, părintele Simion Goga, protopopul Oradiei, Fodor Jozsef, vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Eugen Ivuţ, secretar episcopal Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei, şef secţie Muzeul Naţional Brukenthal şi preşedinte al Asociaţiei Culturale Octavian Smigelschi, Diana Iancu, muzeograf şi co-curator al expoziţiei şi Ionel Vila, secretarul Primăriei municipiului Oradea.
Expoziţia rămâne deschisă la Muzeul Oraşului Oradea, timp de două luni, putând fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00.
Loredana Ionaş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii” » Titlu: 27280.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii”
Titlu: 27280.jpg