AcasăŞtiri20189 Octombrie: A murit la Roma mons. Ioan Augustin Tăutu, voce îndrăgită de ascultătorii Radio Vatican

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

A murit la Roma mons. Ioan Augustin Tăutu, voce îndrăgită de ascultătorii Radio Vatican

A murit la Roma mons. Ioan Augustin Tăutu, voce îndrăgită de ascultătorii Radio Vatican

A murit sâmbătă, 6 octombrie 2018, la Roma mons. Ioan Augustin Tăutu, voce cunoscută şi îndrăgită timp de decenii de către ascultătorii Radio Vatican. Până în 1995, regretatul prelat greco-catolic a celebrat ani la rând pentru ascultătorii postului Radio Vatican Sfânta Liturghie în ritul bizantin român, transmisă duminica şi la marile sărbători din capela emiţătorului pontifical Radio Vatican.
Născut în 8 ianuarie 1925, a fost sfinţit preot 9 ianuarie 1949 pentru eparhia greco-catolică de Oradea. Scoaterea în ilegalitate a Bisericii greco-catolice de către regimul comunist de la Bucureşti a întipărit o schimbare radicală în parcursul preoţesc şi uman al micului, dar inimosului preot din Ţara Crişurilor. A slujit cauza Bisericii române unite cu Roma intrând ca oficial în serviciul Congregaţiei pentru Bisericile orientale.
În 9 ianuarie 2011, mons. Anton Lucaci transmitea de la redacţia română Radio Vatican următoarea ştire: «Onomastică şi dublă aniversare, de viaţă şi de preoţie, pentru mons. Ioan Augustin Tăutu care ani îndelungaţi a fost oficial la Congregaţia pentru Bisericile Orientale. După ce pe 7 ianuarie a sărbătorit ziua numelui, pe Sfântul Ioan Botezătorul, sâmbătă 8 ianuarie a mulţumit Domnului la împlinirea a 86 de ani de viaţă, iar duminică 9 ianuarie, în aniversarea hirotonirii preoţeşti a oficiat, alături de părintele Marian Bojor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în capela Postului de Radio Vatican transmisă la 9.10 ora României [în prezent, la ora 10.10 a României – n.r.], pentru credincioşii din ţară şi străinătate ca recunoştinţă pentru cei 62 de ani de slujire preoţească. Răspunsurile au fost date de un grup de studenţi de la Colegiul Pontifical ”Pio Romeno” din Roma. În cuvântul de învăţătură mons. Tăutu a îndemnat la sfinţenie şi desăvârşirea iubirii făcând referinţe la Cărţile Leviticului şi Cântării Cântărilor».
În ultimii ani ai vieţii, mons. Tăutu s-a stabilit la Casa Diecezană a Clerului ”San Gaetano” (zona Monte Mario), îngrijită de congregaţia surorilor Fiicele Sărace ale Sf. Caetan.
Ceremonia funeraliilor a fost prezidată azi de pr. Carlo Corsi, directorul Casei, iar la celebrare au luat parte, printre alţii, rectorul Colegiului Pio Romeno, pr. Gabriel Buboi, şi mons. Anton Lucaci, colegul mons. Tăutu în apostolatul de la Radio Vatican. Delegaţia Colegiului a cântat un prohod în ritul bizantin român pentru regretatul preot bihorean.
După ritul sacru al funeraliilor, trupul neînsufleţit al mons. Ioan Augustin Tăutu a fost depus într-un locul la Cimitirul Flaminio din Roma.
Requiem aeternam dona ei, Domine, et lux perpetua luceat ei cum sanctis tuis!
Sursa: https://www.vaticannews.va/ro.html

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea » Titlu: 27255.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea
Titlu: 27255.jpg