AcasăŞtiri20188 Octombrie: Tinerii – unici, solidari şi creativi

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Tinerii – unici, solidari şi creativi

Tinerii – unici, solidari şi creativi

„Noi pentru. Unici, solidari, creativi”: este sloganul întâlnirii tinerilor cu Papa şi Părinţii sinodali ai celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare, care se va desfăşura în după-amiaza zilei de 6 octombrie în Aula Paul al VI-lea. Promovat de Secretariatul General al Sinodului şi de Congregaţia pentru Educaţia Catolică, evenimentul care implică mii de tinere şi tineri, a fost prezentat cu puţine ore înainte de Cardinalul Giuseppe Versaldi, prefect al Congregaţiei organizatoare, în timpul conferinţei zilnice din sala de presă a Sfântului Scaun cu privire la mersul lucrărilor sinodale. În programul sărbătorii sunt prevăzute mărturii, bucăţi muzicale, coreografii referitoare la trei teme îndrăgite de noile generaţii: căutarea identităţii, relaţiile şi viaţa ca slujire şi dăruire. De altfel, a explicat Cardinalul, experienţa sinodală ajută la a merge împreună ca Biserică: „experimentăm cu adevărat universalitatea şi asta ne ajută să înţelegem şi diferenţele”.
La întâlnirea cu jurnaliştii acreditaţi, în prezenţa prefectului Dicasterului pentru Comunicare, Paolo Ruffini, şi a directorului sălii de presă, Greg Burke, au intervenit şi Cardinalul centrafrican Dieudonné Nzapalainga, şi auditorul Mariano Germán García. Pentru Arhiepiscopul de Bangui este fundamentală ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu pentru a găsi o cale pentru acest nou tineret. În timp ce lucrătorul din pastoraţia tineretului din Argentina a vorbit în numele celor de vârsta lui prezenţi la Roma în aceste zile: „Noi, tinerii, ne simţim primăvara Bisericii! Acest Sinod este un copac care urmează să înflorească, o mare oportunitate. Este minunat a vedea cât de mult crede Papa în visele tinerilor.” Între timp a fost făcut cunoscut că la lucrări au intervenit până acum: 66 de părinţi sinodali, 9 dintre auditori şi auditoare şi invitatul special. În plus, au fost înregistrate 24 de intervenţii libere, între care aceea a Papei Francisc în după-amiaza de joi 4 octombrie la a treia congregaţie generală. Anterior, în după-amiaza de vineri 5 octombrie şi înainte de amiaza de sâmbătă 6 octombrie, s-au desfăşurat prima şi a doua sesiune a cercurilor mici, cu alegerea raportorilor şi a moderatorilor pentru grupuri lingvistice.
Pe lângă lucrările sinodale, printre multele momente în afara programului, vineri dimineaţa în timpul pauzei lucrărilor celei de-a patra congregaţii, Episcopul Emmanuel Gobilliard, auxiliar de Lyon, a cerut Papei Francisc să trimită un mesaj „de întărire şi de speranţă” tinerilor din Arhidieceza sa, printr-un scurt interviu înregistrat pe celular. Şi chiar pe speranţă a centrat Pontiful răspunsul său: „Voi sunteţi protagoniştii speranţei. Viitorul şi prezentul sunt în mâinile voastre”. Tinerilor din Lyon – şi prin intermediul lor şi celor din toată lumea – Papa nu a evitat un „cuvânt de întărire: nu vă fie frică, luaţi în mână responsabilităţile, fiţi curajoşi, duceţi înainte visele voastre”. Şi le-a dat şi un preţios „sfat care vă va ajuta mult: vorbiţi cu bătrânii, pentru că ei sunt rădăcinile şi voi trebuie să luaţi de la ei acea viaţă trăită care nu mai există, dar care sunt rădăcinile unui popor. Şi voi trebuie să o duceţi înainte pentru a o face să înflorească şi să dea rod. Nu uitaţi că «ceea ce are pomul înflorit vine de la ceea ce este sub pământ».”
Aşadar, iată sugestia Papei Francisc adresată tinerilor: „mergeţi înainte, fără teamă, cu curaj”. Mereu „în dialog, dar cu apartenenţa la istoria poporului vostru. Istoria poporului vostru sunt rădăcinile şi toată dezvoltarea poporului, dar poporul vostru are nevoie să meargă înainte, şi acest lucru este în mâinile voastre. Aceasta este speranţa voastră, aceasta este întărirea voastră şi aceasta este provocarea voastră. Curaj! Înainte!” Episcopul Gobilliard a încheiat colocviul scurt, un adevărat video-interviu „artizanal”, amintind tinerilor împreună cu Papa Francisc de întâlnirea pentru Ziua Mondială a Tineretului care se va desfăşura la Panamá de la 22 la 27 ianuarie 2019.
(material L’Osservatore Romano, tradus de pr. Mihai Pătraşcu pentru ITRC.ro)

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea » Titlu: 27256.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea
Titlu: 27256.jpg