AcasăŞtiri20183 Octombrie: Sinodul despre tineri, o adevărată provocare pentru întreaga Biserică

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sinodul despre tineri, o adevărată provocare pentru întreaga Biserică

Sinodul despre tineri, o adevărată provocare pentru întreaga Biserică

Cu Sfânta Liturghie celebrată de papa Francisc miercuri, 3 octombrie 2018, în Piaţa San Pietro, începe cea de-a XV-a adunare generală a Sinodului episcopilor, programată în Cetatea Vaticanului de la 3 la 28 octombrie a.c. pe tema ”Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”. Evenimentul a fost prezentat ieri la Sala de presă a Sf. Scaun.
Biserica se dispune în ascultarea ”vocii, sensibilităţii şi credinţei tinerilor, chiar a dubiilor şi criticilor”, care constituie o adevărată provocare pentru viitor. Cu această convingere, secretarul general al Sinodului episcopilor, cardinalul Lorenzo Baldisseri, a prezentat ieri la Sala de presă a Sf. Scaun cea de-a XV-a adunare generală a Sinodului episcopilor, programată în Cetatea Vaticanului de la 3 la 28 octombrie a.c. pe tema ”Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”. Au mai intervenit la întâlnirea cu presa relatorul general al acestei adunări sinodale, card. Sérgio da Rocha, şi secretarul adjunct al Sinodului, episcopul titular Fabio Fabene.
Manifestările adunării generale a Sinodului încep miercuri, 3 octombrie a.c., cu Sf. Liturghie prezidată de papa Francisc la ora 10.00 în Piaţa San Pietro.
Potrivit datelor oferite la conferinţa de presă, la adunarea sinodală participă în acest an 267 de Părinţi sinodali. Printre cei cu statutul de ”uditores” - cu drept de cuvânt, dar nu de vot - se numără şi 34 de tineri cu vârsta între 18 şi 29 de ani de la care se aşteaptă să transmită în aula sinodală ”vocea celor de o vârstă cu ei”.
De remarcat, totodată, prezenţa în Aula Nouă a Sinodului din Cetatea Vaticanului, pentru prima dată după recentul acord provizoriu dintre Sfântul Scaun şi R. P. China, a doi episcopi din China continentală.
Adunarea sinodală, a mai spus card. Baldisseri, va evidenţia misiunea Bisericii de a însoţi ”tinerii pe drumul lor existenţial” pentru a se deschide la ”întâlnirea cu Dumnezeu”. În acelaşi timp, a mai spus prelatul la solicitarea jurnaliştilor, adunarea va permite tinerilor să-şi îndrepte privirea spre Mireasa lui Cristos dincolo de scandalurile care au afectat-o în ultimele decenii. Tinerii, a spus încrezător cardinalul, sunt ”deschişi la a înţelege fragilitatea umană”, în timp ce ”Biserica nu poate fi reprezentată numai de unii care au greşit”.
Adunarea sinodală din 2018 este cea de-a treia a pontificatului, după cea de-a III-a adunare generală extraordinară şi cea de-a XIV-a adunare generală dedicate familiei. Cea de-a XV-a Adunare generală, a mai spus card. Baldisseri la conferinţa de presă, continuă linia adunărilor sinodale precedente, al căror fir călăuzitor este reînnoirea Bisericii şi a societăţii pornind chiar de la temelii: familia şi tinerii care garantează generaţiile viitoare. Dacă tema tinerilor constituie astăzi o ”provocare”, după cum a fost şi cea a familiei, Biserica – a subliniat cardinalul – ”nu se teme să înfrunte provocările, care sunt întotdeauna grele şi periculoase. Nu se teme de provocări pentru că este sigură că forţa spirituală şi umană îi vine de la Duhul Sfânt, care inspiră şi susţine Păstorii săi şi turma sa, avându-l drept întâistătător pe cel care are slujirea de a-i întări pe fraţii săi”.
În ce priveşte desfăşurarea propriu-zisă a lucrărilor sinodale, cardinalul Baldisseri a explicat că sesiunile de lucru sunt organizate în jurul a trei unităţi tematice, urmând cele trei părţi din ”Instrumentum laboris” (documentul pregătitor al lucrărilor): «A recunoaşte – Biserica în ascultarea realităţii», «A interpreta – credinţa şi discernământul vocaţional» şi «A alege – parcursuri de conversiune pastorală şi misionară».
La rândul său, relatorul general al acestei adunări sinodale, card. Sérgio da Rocha, a evidenţiat faptul că documentul pregătitor – ”Instrumentum laboris” – are rolul de a trasa referinţele cadrului general al lucrărilor. Fiind o sinteză a ”mii de pagini de mărturii, reflecţii şi cereri primite din lumea întreagă”, documentul nu poate constitui, fireşte, ”o reţetă gata făcută pentru însoţirea tinerilor la credinţă şi la plinătatea vieţii” şi cu atât mai puţin ”o soluţie prefabricată la numeroasele chestiuni pe care le-a ridicat în timpul de consultare pre-sinodală”.
Sursa: https://www.vaticannews.va

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vizita Arhiepiscopului de Udine la Oradea » Titlu: 27200.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vizita Arhiepiscopului de Udine la Oradea
Titlu: 27200.jpg