AcasăŞtiri201813 Septembrie: Întâlnirea Naţională a Reuniunii Mariane de la Cluj-Napoca

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Întâlnirea Naţională a Reuniunii Mariane de la Cluj-Napoca

Întâlnirea Naţională a Reuniunii Mariane de la Cluj-Napoca

În perioada 6-8 septembrie 2018, la Cluj-Napoca a avut loc Intâlnirea Naţională a Reuniunii Mariane, cu tema “Preasfânta Fecioară Maria, modelul nostru”.
Din partea Eparhiei de Oradea am participat trei marianişti : Mirela Flimon, Silvia Pantiş de la Oradea şi domnul Dărăbăneanu de la Beiuş, împreună cu Părintele spiritual Traian Dobrată.
Întâlnirea a debutat joi, 6 septembrie, cu Sfânta Liturghie arhierească, ţinută la Catedrala „Schimbarea la Faţă”.
Cuvinte de deschidere a lucrărilor ne-au adresat: P.S.S. Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, doamna Angela Groza, preşedintă la nivel naţional, doamna Monica Culea, preşedinta Reuniunii Mariane a Eparhiei de Cluj-Gherla, şi pr. Ioan Fărcaş, asistent spiritual naţional.
Pe toată perioada lucrărilor, delegaţiile eparhiale ne-am unit în rugăciune, am participat la celebrarea Euharistică, am împărtăşit experienţe, ne-am revizuit îndatoririle de marianişti, ne-am îmbogăţit cunoştinţele şi credinţa prin conferinţele la care am participat.
„Fie mie după cuvântul Tău”, este conferinţa ţinută de Florin Pop, Părintele spiritual al Eparhiei de Cluj -Gherla, conferinţă din care se desprinde învăţătura de a avea răbdare, a asculta Cuvântul lui Dumnezeu, aşa cum Fecioara Maria a avut răbdare să asculte. Prezenţa Mariei trebuie aşezată în sufletul nostru la loc de cinste. Să ne străduim să-i aducem cinstitori Mamei Cereşti.
Conferinţa „Fecioara Maria, modelul nostru”, ţinută de pr. Ioan Fărcaş, ne îndeamnă la rugăciune cu încredere, mai ales la rugăciunea Rozariului, pentru că cea mai mare plăcere a Mamei lui Dumnezeu este să ne dea ajutor. Să avem statornicie şi fidelitate, pentru că Ea nu a abandonat planul lui Isus.
Ne-a captivat în mod deosebit momentul omagial ,,Cardinal Iuliu Hossu”, o adevărată lecţie de istorie ţinută de Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu.
De menţionat e faptul că ,,Anul Centenarului Marii Uniri” s-a dedicat Episcopului martir şi mărturisitor Iuliu Hossu, vestitorul Unirii de la Alba Iulia, cel a cărui deviză o ştim cu toţii „ Credinţa noastră este viaţa noastră”, cel pe care Papa Paul al VI-lea îl numeşte , la 10 martie 1973, „Simbol şi far al fidelităţii, model de credinţă”.
P.S.S Florentin s-a implicat, de altfel, în aproape tot programul Reuniunii Mariane.
Surorile din ,,Congregaţia Maicii Domnului” au organizat o seară de rugăciune în întâmpinarea ,,Sărbătorii Naşterii Maicii Domului”, care a cuprins slujba ,,Vecerniei”, ,,Paraclisul Maicii Domnului” şi o oră de ,,Adoraţie Euharistică”. Ele au fost bune gazde şi pentru membrii Reuniunii Mariane veniţi din ţară.
Ziua de 8 septembrie a fost o sărbătoare solemnă, care s-a remarcat printr-o procesiune a greco-catolicilor, începând de la Catedrala „Schimbarea la Faţă” până la ,,Comunitatea Surorilor Maicii Domnului”. Pe tot parcursul drumului, preoţii şi credincioşii au intonat cântece mariane şi au recitat rugăciunea Rozariului. Sfânta Liturghie a devenit mai frumoasă prin participarea alături de P.S.S. Florentin, Episcop de Cluj-Gherla, şi a unui înalt oaspete din Iordania, P.S.S. Kyr Joseph Ghebara, Arhiepiscop de Petra şi Filadelfia, şi a altor oficialităţi.
Din cuvintele de învăţătură ale P.S.S Florentin am ales cele în care ne-a invitat la contemplarea frumuseţii Fecioarei Maria şi a explicat ce înseamnă această frumuseţe.
„În Fiica aleasă a Tatălui străluceşte cea mai frumoasă şi mai virtuoasă dintre creaturi. În Ea putem contempla Femeia înveşmântată în Soare, care străluceşte de razele divinităţii, spune cartea Apocalipsului, este ca un cristal transparent la razele dumnezeieşti, Ea este cea care calcă răul în picioare cu puterea harului şi deplinătatea comuniunii cu Dumnezeu. Capul Ei este împodobit cu diadema stelelor virtuţilor, ale celor aleşi de Dumnezeu. Frumuseţea Mariei constă, în primul rând, în acel har excepţional pe care doar Ea l-a primit de a nu fi atinsă de rău, de a fi concepută fără de păcat…Contemplăm în Maria un model de viaţă în smerenie, în modestie, în sfântă indiferenţă faţă de cele materiale”.
Ne provoacă o mare bucurie să avem o astfel de Mamă. Să o respectăm, să o iubim, să o slujim cu credinţă. Cine aleargă la Maria se va mântui!
Cu blândul Isus, să ne binecuvânteze Fecioara de Sus!
Silvia Pantiş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Manifestări dedicate Centenarului la Vintere » Titlu: 27153.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Manifestări dedicate Centenarului la Vintere
Titlu: 27153.jpg