AcasăŞtiri201811 Septembrie: Deschiderea festivă a anului şcolar 2018/2019

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Deschiderea festivă a anului şcolar 2018/2019

Deschiderea festivă a anului şcolar 2018/2019

Această frumoasă zi de septembrie este o zi plină de emoţie pentru fiecare elev, părinte, bunic ori profesor, deoarece cu toţii am fost, suntem şi vom fi legaţi de şcoală, ea reprezentând un punct de referinţă în viaţă.
La Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, festivitatea de deschidere a noului an şcolar a debutat cu intonarea imnului de stat al României de către fostul elev al instituţiei, Alexandru Cristea. Momentul solemn a fost întărit de rugăciunea „Te Deum”-ului rostită de Preasfinţia Sa Virgil şi de preoţi.
Directorul liceului, prof. Antonia Nica, le-a urat bun venit tuturor celor care s-au strâns în număr atât de mare în careu, apoi i-a prezentat pe invitaţi: P.S. Virgil Bercea; consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni; doamna inspector Gabriela Nan, din cadrul Inspectoratului Judeţean Şcolar Judeţean Bihor; reprezentantul Poliţiei, Dan Vida. Aceştia au luat cuvântul pe rând, transmitând elevilor şi părinţilor acestora mesaje de încurajare.          În discursul său, directorul s-a adresat în mod special elevilor prezenţi:
„Renăscută din propria-i cenuşă, astăzi, biserica noastră dragă face ceea ce ştie mai bine: susţine cu dăruire principiile educaţiei, investeşte timp şi resurse în tânăra generaţie, pentru bunul mers al întregii comunităţi orădene. Sprijinul necondiţionat pe care ni l-a acordat întotdeauna Episcopia Greco-Catolică de Oradea trebuie să se întoarcă înapoi. Ziua de 25 august 2018 a fost una de mare încercare atât pentru Episcopie, cât şi pentru noi toţi. Am fost aici, în şcoală, în timp ce focul mistuia palatul de lângă noi... Cât de aproape a fost focul de liceu... Încă un pic, şi astăzi nu ne-am fi reîntâlnit în acestă curte. Trebuie să Îi mulţumim Domnului pentru că ne-a protejat! ...Iar Episcopiei, e necesar să îi întindem o mână de ajutor, deoarece aşa se întâmplă într-o familie adevărată.
Dragii mei elevi, personal, am trăit aproape toate etapele de creştere prin care a trecut şcoala noastră. Din modestia şi simplitatea începutului, s-a născut o temelie sănătoasă pe care astăzi se contruieşte. Sunt 26 de ani de atunci, iar acum sărbătorim o reuşită! Odată intraţi pe porţile şcolii, se deschid pentru voi noi orizonturi, noi direcţii, iar spaţiul acesta se va împărţi între speranţe, aspiraţii şi proiecte de viitor. Căutaţi şi găsiţi plăcerea de a învăţa, căutaţi iubirea pentru colegi şi profesori, pentru aproapele vostru, căutaţi în fiecare disciplină de studiu frumuseţea şi utilitatea ei! Fiţi responsabili, demni şi curajoşi, dar în acelaşi timp ascultători; aveţi încredere în dascălii pe care îi aveţi şi fiţi mândri de apartenenţa voastră!
Educaţia şi formarea elevilor este misiunea principală a cadrelor didactice din această şcoală şi a preoţilor numiţi să vă călăuzească spiritual. Vă reamintesc că aveţi atât drepturi, cât şi obligaţii. Aveţi dreptul la învăţătură şi condiţii din ce în ce mai bune de studiu. Aveţi însă şi obligaţia de a vă pregăti pentru fiecare zi de şcoală şi, mai ales, de a vă alege modele demne de urmat, indiferent de domeniul de studiu. Eliminaţi din activitatea voastră cotidiană tot ceea ce înseamnă delăsare, ignoranţă, prost gust sau indiferenţă, căci acolo unde profesionalismul, încrederea, dăruirea şi credinţa se întâlnesc, roadele se vor culege cu bucurie!”
Astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, datorită eforturilor şi preţului plătit de înaintaşii noştri, noi suntem liberi. Alegem liber, trăim liber. Trecutului îi datorăm libertatea noastră de exprimare. Curajul şi inspiraţia de a pune în practică anumite idei, ce au dus la dezvoltarea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, credem că au avut substratul inspiraţiei divine. „Această şcoală trebuie să redevină ceea ce a fost odată”, erau cuvintele primului director al şcolii de după anul 1990. În prezent, datorită unei munci susţinute, şcoala noastră are un număr de 36 de clase, 1000 de elevi, patru clădiri în care funcţionează (Str. I. Maniu, nr. 5; Str. I. Maniu, nr. 38-40; Str. Parcul Traian, nr. 20; Str. Seleuşului, nr. 67), 100 de angajaţi şi colaboratori.
Fiecare început de an şcolar este aşteptat cu mari emoţii. Liceul nostru şi-a întâmpinat elevii într-o atmosferă de sărbătoare. Aici, vara nu a trecut oricum! Şcoala a fost în plin şantier. Pe lângă obişnuita igienizare a sălilor de clasă, au fost renovate unele cabinete, toaletele şi a fost finalizat cel de-al doilea laborator de informatică, destinat claselor de gimnaziu. Siguranţa liceului a crescut prin montarea interfonului la intrarea în unitate iar elevii din Parcul Traian se vor bucura de un loc de joacă. Cei care ne trec pragul simt că au intrat într-o şcoală modernă şi, mai mult de atât, că lucrurile de aici prind viaţă conlucrând la clădirea unor puternice caractere, a unor OAMENI.

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vizita Sfântului Părinte în Ţările Baltice » Titlu: 27154.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vizita Sfântului Părinte în Ţările Baltice
Titlu: 27154.jpg