AcasăŞtiri201118 Martie: Liceul Don Orione: de la teorie la lecţie practică de ecologie

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Liceul Don Orione: de la teorie la lecţie practică de ecologie

Liceul Don Orione: de la teorie la lecţie practică de ecologie

Acolo unde este astăzi Liceul Orione din Oradea, pe Strada Alexandru Cazaban nr. 49 E, în 1993 era un teren viran plin de moloz de la blocurile care s-au construit în Ioşia Nord. Prin munca membrilor Congregaţiei Don Orione, acum este o adevărată grădină botanică (iar din 2010 şi o mică grădină zoologică) de care se bucură zilnic sute de orădeni, mai ales copii, care vin aici să se odihnească sau să se joace cu animalele, la umbra sutelor de arbori din cele mai diverse specii.
Dacă la sfârşitul săptămânii trecute Centrul Don Orione a găzduit un simpozion despre ecologie şi religie, miercuri şi joi teoria grijii faţă de natură a fost aplicată în practică. Elevii claselor a IX-a şi a XI-a (profil mate-info şi mecatronică) au lăsat sala de clasă şi au ieşit în curte la plantat de pomi. Îndrumaţi de profesorul de biologie Alexandru Butiri şi de părintele Mihai Fechetă, Superiorul (directorul) Congregaţiei Don Orione din Oradea, elevii şi elevele au plantat în curte şi pe domeniul public din jurul liceului 60 de puieţi de arbori şi arbuşti din speciile Acer platanoides (paltin de câmp), Fraxinus excelsior (frasin) şi Pyracantha coccinea (ghimpe de foc), primiţi gratuit de la Pepiniera RAPAS. Pentru reuşita plantării, s-au săpat gropi de dimensiunea 50x50x50 cm, s-a adăugat pământ de flori, s-au format lighene în jurul gropilor pentru reţinerea apei şi s-au udat din belşug puieţii.
Bobocii din clasa a IX-a, aflaţi la prima acţiune de acest gen, au putut vedea că a planta un copac este ceva mai greu decât a-l rupe sau a-l tăia şi au învăţat de la profesorul de biologie ce beneficii pentru sănătate au pomii pe care i-au sădit.
Această plantare este o pregătire pentru o acţiune de anvergură mai mare care se va desfăşura în săptămânile viitoare, deoarece elevii de la Liceul Don Orione plantează de câţiva ani, primăvara, puieţi în ocoalele silvice din jurul Oradiei, tradiţie pe care o vor continua şi anul acesta.
Peter Martin Miheller

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019 » Titlu: 26305.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019
Titlu: 26305.jpg