AcasăŞtiri20189 August: Deplina încredere în Dumnezeu, arma împotriva idolatriei: Papa, la audienţa generală

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Deplina încredere în Dumnezeu, arma împotriva idolatriei: Papa, la audienţa generală

Deplina încredere în Dumnezeu, arma împotriva idolatriei: Papa, la audienţa generală

«Domnul a zis lui Moise: "Scoală şi coboară-te, căci poporul tău, pe care l-ai scos din Ţara Egiptului, s-a stricat. Foarte curând s-a abătut de la calea pe care le-o poruncisem Eu. Şi-au făcut un viţel turnat, s-au închinat până la pământ înaintea lui, i-au adus jertfe şi au zis: 'Israele, iată Dumnezeul tău care te-a scos din ţara Egiptului'"» (Ex 32,7-8)

«Aaron nu este în măsură să se opună cererii mulţimii de a face un viţel de aur. Viţelul avea un dublu înţeles în Orientul apropiat din vechime: pe de o parte, reprezenta fecunditatea şi abundenţa, pe de altă parte energia şi forţa», a explicat Sfântul Părinte la audienţa generală de miercuri, 8 august, din Aula Paul al VI-lea, continuând şirul catehezelor dedicate poruncilor lui Dumnezeu. Oprindu-se din nou asupra păcatului idolatriei, efect al încălcării poruncii iubirii de Dumnezeu, pontiful a amintit că succesul, puterea şi banul reprezintă "ispitele tuturor timpurilor", "simbol al tuturor dorinţelor care dau iluzia libertăţii dar care, în schimb, reduc la sclavie".
Oprindu-se asupra cauzelor care duc la idolatrie, Sfântul Părinte a atras atenţia asupra pericolului neîncrederii în Dumnezeu:
Papa Francisc: «Însă totul provine din incapacitatea de a ne pune pe deplin încrederea în Dumnezeu, de a lega de Dumnezeu certitudinile noastre, de a-L lăsa pe Dumnezeu să dea profunzime dorinţelor inimii noastre. Încrederea în Dumnezeu ne permite, de asemenea, să rezistăm în faţa slăbiciunii, a incertitudinii şi a nesiguranţei. Fără primatul lui Dumnezeu ajungem să cădem uşor în idolatrie şi să ne mulţumim cu ineficiente garanţii.»
Însă antidotul la idolatrie este încrederea în Dumnezeul pe care ni l-a făcut cunoscut Isus Cristos, care din iubire faţă de noi, deşi era bogat, s-a făcut sărac (cf 2 Cor 8,9), iar întâlnirea cu Isus duce la descoperirea faptului că propria slăbiciune nu este nenorocirea vieţii omeneşti, "ci este condiţia deschiderii faţă de cel care este cu adevărat puternic".
Papa Francisc: «Noi, creştinii, ne îndreptăm privirea spre Cristos cel răstignit (cf In 19, 37) care este slab, dispreţuit şi despuiat de orice bun deţinut. Însă în el se revelează chipul adevăratului Dumnezeu, slava iubirii şi nu cea a înşelăciunii strălucitoare. Isaia spune: "Prin rănile lui am fost vindecaţi" (53,5). Vindecarea noastră provine de la Cel care a devenit sărac, care a acceptat eşecul, care şi-a asumat pe deplin starea noastră de precaritate pentru a o umple cu dragoste şi forţă. El vine să ne dezvăluie paternitatea lui Dumnezeu; în Cristos, fragilitatea noastră nu mai este un blestem, ci un loc de întâlnire cu Tatăl şi izvor al unei noi forţe de Sus.»

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Aniversarea Centenarului la Sânlazăr » Titlu: 27347.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Aniversarea Centenarului la Sânlazăr
Titlu: 27347.jpg