AcasăŞtiri20187 August: “Stejarul lui Avram Iancu”, un “bătrân” de peste 600 de ani, îşi spune liniştit povestea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

“Stejarul lui Avram Iancu”, un “bătrân” de peste 600 de ani, îşi spune liniştit povestea

“Stejarul lui Avram Iancu”, un “bătrân” de peste 600 de ani, îşi spune liniştit povestea

Are peste 600 de ani şi se spune despre el că le-a văzut pe toate. Îşi duce viaţa în centrul Blajului şi este martorul multor evenimente istorice de-a lungul se¬¬colelor pe aceste meleaguri.
Este vorba despre “Stejarul lui Avram Iancu”, un adevărat monument al naturii. Falnic, maiestuos şi viguros, bătrânul arbore stă şi-şi spune liniştit povestea oricărui trecător doritor prin ”Mica Romă”. Cu o circumferinţă de a¬proa¬pe 6 metri, rădăcini adânc înfipte în pământ, cu o tulpină puternică, arborele multisecular ascunde sub coronamentul său bogat legende şi poveşti… nemuritoare. lLegenda celebrului stejar Se spune că la poalele acestui stejar s-ar fi semnat ”Tratatul de la Blaj” între reprezentanţii Imperiului Habsburgic şi ultimul principe ardelean, Mihai Apaffi al II-lea (1676-1713). Documentul a marcat practic pierderea independenţei Transilvaniei şi intrarea sub autoritatea monarhiei austriece. Tot sub bogata coroană a stejarului a definitivat planurile oraşului în primăvara anului 1737 şi episcopul Ioan Inochentie Micu Klein, întemeietorul Blajului românesc.
Cea mai frumoasă legendă se leagă însă de Revoluţia de la 1848, fiindu-i dată această denumire în amintirea celor peste 6.000 de moţi prezenţi la Blaj la adunări. Prieten din copilărie cu mitropolitul Alexandru Şterca Şuluţiu, Avram Iancu l-a vizitat deseori, în ultimii săi ani de viaţă, pe acesta la Blaj. Amândoi, înflăcăraţi patrioţi, obişnuiau să-şi petreacă zile întregi, mai ales vara, la umbra acestui stejar discutând problemele istorice, culturale şi politice cu care se confruntau românii din Transilvania. În semn de omagiu faţă de ”Crăişorul Munţilor”, după 1849, localnicii au denumit stejarul după numele acestuia. Se mai spune că la umbra bătrânului copac, Avram Iancu obişnuia să stea şi să cânte cântece de jale. ”Stejarul lui Avram Iancu” a rămas de-a lungul timpului un martor mut al transformărilor prin care a trecut oraşul de la confluenţa Târnavelor fără să-şi piardă pentru niciun moment vigoarea şi farmecul său multi-secular. Măreţul stejar este adăpostit de Fosta grădină a Castelului Mitropolitan, în prezent Parcul ”Avram Iancu” din municipiul Blaj, un complex natural şi antropic. Pentru a ajunge aici, odată intraţi în municipiul în Blaj, trebuie să mergeţi pe Bulevardul Republicii şi de aici se poate intra în parc. Frumos amenajat şi protejat, măreţul arbore este imposibil de neobservat.

Sursa:www.blajinfo.ro

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: COMUNICAT » Titlu: 27301.jpg

Anul: 2018
Eveniment: COMUNICAT
Titlu: 27301.jpg