AcasăŞtiri20189 Iulie: Papa Francisc şi patriarhii din Răsărit la Bari: De la Nil până la Eufrat, să fie pace!

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Papa Francisc şi patriarhii din Răsărit la Bari: De la Nil până la Eufrat, să fie pace!

Papa Francisc şi patriarhii din Răsărit la Bari: De la Nil până la Eufrat, să fie pace!

Sâmbătă, 7 iulie 2018, a avut loc la Bari Ziua de rugăciune pentru pace în Orientul Mijlociu, organizată la iniţiativa papei Francisc în oraşul Sfântului Nicolae. Pontiful a invitat la această zi de rugăciune patriarhii catolici şi ortodocşi din Orientul Mijlociu, care au răspuns cu o generozitate emoţionantă. Iniţiativa spirituală are ca generic ”Pace ţie! Creştinii, împreună pentru Orientul Mijlociu”.
Adrian Dancă – Cetatea Vaticanului.
7 iulie 2018 – Vatican News ”Există pericolul ca prezenţa fraţilor şi surorilor în credinţă să fie ştearsă, desfigurând chipul însuşi al regiunii, pentru că un Orient Mijlociu fără creştini nu ar fi Orientul Mijlociu”: a spus papa Francisc în discursul de la începutul Zilei de rugăciune şi reflecţie despre pace în Orientul Mijlociu, organizată la iniţiativa pontifului sâmbătă, 7 iulie 2018, la Bari, oraşul Sfântului Nicolae. Papa a invitat la această zi de rugăciune patriarhii catolici şi ortodocşidin Orientul Mijlociu, care au răspuns cu o generozitate emoţionantă. Iniţiativa spirituală are ca generic ”Pace ţie! Creştinii, împreună pentru Orientul Mijlociu”.
Pontiful a ajuns cu elicopterul la Bari sâmbătă în jurul orei 8.00. După ce a salutat personal patriarhii răsăriteni în faţa bazilicii ”Sf. Nicolae”, a mers să se închine împreună la relicvele sfântului şi a aprins candela artistică a celui venerat deopotrivă în Răsărit şi în Apus.
Primul moment al Zilei a fost Rugăciunea comună pentru pace în Orientul Mijlociu, care a început la 9.30 în Piaţa ”La Rotonda” de la ţărmul mării. Aici papa Francisc şi patriarhii orientali erau aşteptaţi de un mare număr de pelerini şi credincioşi, care urmăreau ceremonia cu ajutorul maxi-ecranelor.
În cuvântul de prezentare a Rugăciunii comune, Sfântul Părinte a subliniat importanţa locului în care se desfăşoară întâlnirea religioasă cu patriarhii răsăriteni. ”Am venit peregrini la Bari, fereastră deschisă larg spre apropiatul Orient, purtând în suflet Bisericile noastre, popoarele şi numeroasele persoane care trec prin situaţii de mare suferinţă”, a spus pontiful în discursul său. ”În Orientul Mijlociu se află rădăcinile sufletelor noastre. Dar asupra acestei splendide regiuni, s-a adunat, mai ales în ultimii ani, un nor negru de întuneric: război, violenţă şi distrugere, forme de ocupaţie şi de fundamentalism, migraţii forţate şi abandon, toate în tăcerea multora şi cu complicitatea multora”.
Papa Francisc: «Orientul Mijlociu a devenit pământul unor oameni care îşi abandonează ţara. Şi există riscul ca prezenţa fraţilor şi surorilor în credinţă să fie ştearsă, desfigurând chipul însuşi al regiunii, pentru că un Orient Mijlociu fără creştini nu ar mai fi Orientul Mijlociu».
”Să ne rugăm uniţi”, a fost îndemnul pontifului, ”ca să cerem de la Stăpânul cerului pacea pe care cei puternici de pe pământ nu au reuşit încă să o găsească. De pe cursul Nilului la Valea Iordanului şi mai departe, dincolo de Oronte, până la Tigri şi Eufrat, să răsune strigătul Psalmului: ”Pace ţie!” (122,8). Împreună cu psalmistul implorăm în mod special pentru Ierusalim, cetatea sfântă şi iubită de Dumnezeu dar rănită de oameni, asupra căreia Domnul continuă să plângă: «Pace ţie!». Indiferenţa ucide, iar noi vrem să fim vocea care contrastează omuciderea indiferenţei. Vrem să dăm voce celui fără voce, celui care are de înghiţit numai lacrimi, pentru că Orientul Mijlociu astăzi plânge, suferă şi tace, în timp ce alţii îl calcă în picioare căutând putere şi bogăţii. Pentru cei mici, cei simpli, cei răniţi, pentru cei de partea cărora stă Dumnezeu, noi implorăm: «Pace ţie!»”.
La finalul Rugăciunii pentru pace, papa şi patriarhii s-au întors la bazilica ”Sf. Nicolae” pentru al doilea moment important al Zilei: un dialog fratern cu uşile închise. După o reflecţie introductivă, încredinţată monseniorului Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Patriarhatului latin al Ierusalimului, a urmat un timp de intervenţii libere. Reprezentanţii Bisericilor din care fac parte peste un miliard de creştini au împărtăşit în comun punctele de vedere, observaţiile şi propunerile raportate la situaţia concretă a respectivelor comunităţi.
În mod sugestiv, la încheierea întâlnirii porţile bazilicii ”Sf. Nicolae” s-au redeschis, iar papa Francisc şi ceilalţi participanţi au ieşit împreună pe esplanada lăcaşului de cult pentru a elibera spre cer un stol de porumbei primiţi din mâinile copiilor.

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Deschiderea anului şcolar 2018-2019 la LTGC » Titlu: 27075.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Deschiderea anului şcolar 2018-2019 la LTGC
Titlu: 27075.jpg