AcasăŞtiri20185 Iulie: Obiectele lui Iuliu Maniu, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Obiectele lui Iuliu Maniu, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Obiectele lui Iuliu Maniu, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Obiectele personale de la Bădăcin, ce i-au aparţinut lui Iuliu Maniu, respectiv: bastonul, pălăria, două batiste şi semnul de identitate pe care Iuliu Maniu l-a purtat în Primul Război Mondial sunt expuse, în această perioadă, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Obiectele vor putea fi văzute de publicul interesat până în 16 iulie, acestea fiind expuse pentru a doua oară în acest an la Cluj-Napoca, în contextul Anului Centenar, potrivit pr. Cristian Borz, custodele Casei Maniu din Bădăcin, care le-a şi dus spre a fi expuse.
Expoziţia temporară Făuritorii Marii Unirii este o iniţiativă sibiană, care reuneşte documente, fotografii şi bunuri culturale ce au aparţinut personalităţilor româneşti, care au avut o contribuţie în realizarea momentului 1 Decembrie 1918.
Itinerantă la Sibiu (Muzeul Naţional Brukenthal) şi la Bistriţa (Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud), expoziţia reuneşte documente istorice şi obiecte personale care au aparţinut lui Iuliu Maniu şi nepotului său, Ionel Pop, unul dintre cei opt notari ai Adunării Naţionale de la Alba Iulia, fotografii originale realizate de Samoilă Mârza, „fotograful Unirii”, precum şi documente care prezintă aspecte diverse referitoare la Primul Război Mondial. Piesele expuse provin din colecţii publice: Arhivele Statului – Sibiu, Biblioteca Judeţeană ASTRA, dar şi din colecţii private.
Ionel Pop a fost crescut de Iuliu Maniu după moartea tatălui său, a fost doctor în drept şi a moştenit de la Maniu biroul de avocat din Blaj. „Ionel Pop a fost unul din cei opt secretari ai Marii Uniri şi el a fost cel care ne-a lăsat o descriere amănunţită a casei, descriere care ne-a ajutat să cunoaştem care a fost structura iniţială a casei şi ce obiecte erau în fiecare cameră.“ spune părintele Cristian Borz din Bădăcin, cel care se ocupă de reabilitarea Casei Maniu.
Ionel Pop nu s-a născut la Bădăcin, dar a fost mereu legat de aceste locuri şi aşa cum spune el: “… mai drag, mai legat de sufletul meu era hotarul comunei sălăjene – Bădăcin… acolo era – şi mai este – una din rădăcinile fiinţei mele, leagăn şi mormânt al moşilor şi strămoşilor din viţa Mamei”

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Deschiderea anului şcolar la Liceul “Don Orione” 2018 – 2019 » Titlu: 27072.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Deschiderea anului şcolar la Liceul “Don Orione” 2018 – 2019
Titlu: 27072.jpg