AcasăŞtiri201110 Martie: Întâlniri italo-române la Petritoli şi Carassai, Italia

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Întâlniri italo-române la Petritoli şi Carassai, Italia

Întâlniri italo-române la Petritoli şi Carassai, Italia

Sâmbătă, 26, şi duminică, 27 februarie, a avut loc în două sate, situate pe o colină: Petritoli (FM) şi Carassai (AP), o iniţiativă interesantă de două zile pentru prietenia italo-română.
Iniţiativa a fost promovată de către asociaţia misionară „ALOE Onlus” din Fermo, în colaborare cu parohia Carassai, care de doi ani a introdus, în cadrul „Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor”, valorizarea diversităţilor istorice, în sânul Bisericii Catolice, cu celebrarea Euharistiei în riturile orientale.
Protagonistul celor două zile a fost Părintele Robert Romulus Popa, un tânăr preot din România de rit greco-catolic, care de doi ani îşi desfăşoară activitatea în Arhidieceza din Milano ca duhovnic în diaspora română greco-catolică. Iniţiativa a prevăzut un program de întâlniri, printre care Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur, la biserica parohială Carassai a ocupat locul central. La slujbă au luat parte foarte mulţi români greco-catolici, care au reuşit, pentru prima dată în absolut, să trăiască din nou emoţiile tradiţiei lor religioase în această ţară, care pentru ei este încă o ţară străină. Am văzut mulţi oameni plângând în timpul Liturghiei şi în cele din urmă, Pr. Robert a fost reţinut pentru mult timp în biserică de către conaţionalii săi, care i-au cerut Sacramentul Spovezii sau un cuvânt de mângâiere. Părintele paroh, Gabriel Moroncini a pregătit o broşură specială cu texte în limba italiană şi română, ca să înlesnească participarea atât a italienilor cât şi a românilor la Sfânta Slujbă care a fost cântată de la început până la sfârşit, conform tradiţiei din Europa de Răsărit. Ca să dea răspunsurile preotului Robert, au venit doi studenţi ai Colegiului Pio Romeno din Roma, Bode Florin Mircea şi Fodor Andrei, deoarece ansamblul credincioşilor, în acest caz, nu ar fi fost în stare să facă faţă, ca şi în condiţiile normale de participare la celebrare.
Aceeaşi intensă participare s-a observat şi după-amiază, la Sala de Consiliu a oraşului Carassai cu prezenţa diferitelor autorităţi: reprezentanţi ai Consiliului Municipal, al Vicarului General al Diecezei de Fermo, pr. Pietro Orazi şi mai ales a consulului onorar al României, domnul George Teseleanu, venit special de la Ancona. Sala de consiliu era plină în mare parte de români, chiar şi cu o bună participare a cetăţenilor din ambele ţări. Iată temele propuse de către români. Pr Robert R. Popa - despre „cooperarea între Biserica Catolică italiană de rit latin şi cea greco-catolică”- şi Consulul României – care s-au împletit cu reflecţiile reprezentanţilor Diecezei, Administraţiei, promotorilor iniţiativei, şi acelor ale diferitelor intervenţii ale publicului. în afară de aceste teme s-a ivit - şi în fel diferit, necesitatea de a căuta o nouă cultură, o nouă societate, o nouă politică, o nouă cetăţenie şi o nouă Biserică care să valorifice şi integreze diferenţele, izvor de osmoză şi de îmbogăţire reciprocă. Domnul Consul a vorbit prin telefon cu Preasfinţitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea, în România, însărcinat de către Sfântul Sinod al Bisericii Greco-Catolice ca responsabil pentru diaspora din Europa Occidentală. Preasfinţia Sa i-a felicitat pe organizatorii evenimentului, mulţumindu-le pentru atenţia faţă de conaţionali.
Pentru localnici, cea mai interesantă curiozitate a evenimentului a fost faptului că Părintele Robert Popa este căsătorit. La întâlnire a luat parte şi soţia lui, doamna Camelia Popa, deşi foarte ocupată cu Dominic, pruncul lor, foarte vioi de 15 luni. Şedinţa care s-a desfăşurat sâmbătă după-amiază la Petritoli având ca temă „Experienţa mea de preot român în Italia” a fost un prilej de a reflecta, dintr-o perspectivă istorică, despre această importantă tradiţie a Bisericii Greco-Catolice.
Organizatorii evenimentului au ieşit din această experienţă cu convingerea fermă de fi priceput o cerere din partea comunităţii româneşti atât numeroasă în zona menţionată, şi apoi cu determinarea de a continua activitatea prin iniţiative potrivite. După cum a arătat Monseniorul Pietro Orazi, vicar general al Diecezei, „de o lungă perioadă vorbim despre pastorală a migraţilor, care o dată privea emigrarea italienilor în străinătate, iar acum ar trebui să se privească imigrarea străinilor în Italia, dar până în prezent, s-a făcut foarte puţin ca să nu spunem nimic, evenimentul de faţă oferă o prima încercare concretă pentru înfăptuirea ei”.

Traducerea: prof. Giuseppe Munarini
Autor: Franco Pignotti
http://bru-italia.eu/news_101_ro.php

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018 » Titlu: 26265.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018
Titlu: 26265.jpg