AcasăŞtiri20188 Iunie: 25 de ani de activitate a Surorilor Patimilor lui Cristos la Oradea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

25 de ani de activitate a Surorilor Patimilor lui Cristos la Oradea

25 de ani de activitate a Surorilor Patimilor lui Cristos la Oradea

În după amiaza zile de vineri, 08 iunie 2018, la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea cu ocazia împlinirii celor 25 de ani de activitate a Surorilor Patimilor lui Cristos, la Oradea.
Alături de Preasfinţia Sa au slujit părintele vicar general Mihai Vătămănelu, părintele paroh Iulian Robu, părinţi din Oradea şi preoţi apropiaţi ai surorilor din Iaşi. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată Slujba Parastasului pentru Preasfinţitul Vasile Hossu, cel care a adus Congregaţia Surorilor Patimilor lui Isus în Oradea, la împlinirea celor 21 de ani de la Trecerea la Domnul.
Istoria Congregaţiei
Congregaţia a fost fondată de slujitoarea Domnului, Maica Maria Margherita Lazzari, în anul 1936.
Casa mama se află la Villanova Mondovi (Cuneo, Italia), iar misiunile se desfăşoară în România (Oradea, Butea, Scheia) şi Ecuator (Loja). Iubirea pentru cruce şi suferinţa precum şi faptul că suferinţa acceptată cu seninătate mântuieşte, au reprezentat marile idealuri ale fondatoarei Congregaţiei.
Maria Margherita Lazzari a fost o tânără profesoară ce a ales să devină călugăriţă. Cu capacitatea sa de a învăţa, a ajutat mulţi tineri să facă alegeri pozitive pentru a sprijini o societate greu încercată de război în acea perioadă. L-a avut drept confesor şi director spiritual pe Fericitul Părinte Filippo Rinaldi, al 3-lea succesor al lui Don Bosco, care a consiliat-o mai bine de 22 de ani. În acea perioadă Maria a simţit de mai multe ori că trebuie să se pregătească pentru o mare misiune şi anume aceea de a întemeia un institut îndrăgostit de Pătimirile lui Cristos. Deşi a încercat să se îndepărteze de această inspiraţie pentru că se simţea incapabilă de a îmbrăţişa o misiune aşa de mare, cuvintele care au însoţit-o au fost: Nu te teme,când va veni momentul vei fi inspirată de Spiritul Sfânt!
Treptat Maria pătrunde în suferinţa lui Cristos şi astfel se naşte în sufletul ei o dorinţă puternică de a-L consola pe Isus în Pătimirile Sale. Se îndrăgosteşte de orele de veghe pe care ea începe să le citească şi să le mediteze zilnic. Astfel Maria a primit această misiune încredinţată şi a transmis această carismă particulară şi persoanelor apropiate pentru a înţelege valoarea suferinţei acceptată cu umilinţă, pentru unirea cu Cristos. Spiritul Congregaţiei este de: adoraţie, mulţumire, ispăşire, ofertă şi invocaţie. Împreună cu Sfânta Fecioară Maria Îndurerată la picioarele Crucii, surorile oferă neîntrerupt sângele preţios al lui Isus, Tatălui ceresc spre mântuirea sufletelor. În ora de veghe se recită o rugăciune ce aminteşte toate etapele Pătimirii lui Isus. Mica fondatoare a dorit ca această carismă să fie preluată şi de partea masculină, de preoţii îndrăgostiţi de Euharistie, Spovadă şi Direcţiunea spirituală.
Pentru a creşte răspândirea carismei, Maica Margherita îşi dorea să aparţină Congregaţiei şi mamele creştine milostive care colaborează cu rugăciune, pentru că din familie se nasc noi vocaţii la viaţa religioasă. În anul 2010, în misiunea din Butea, judeţul Iaşi, s-a născut Uniunea Mamelor Milostive Creştine. Din acest grup fac parte mamele chemate la o viaţă interioară profundă, suferindă şi fericită în acelaşi timp. Ele descoperă lumii puterea constructivă şi consolantă a căsătoriei creştine, sacrament de iubire şi fidelitate, cale şi experienţă de sfinţenie.
Operele Congregaţiei sunt deja dezvoltate în: Italia, România şi Ecuador. În Italia Congregaţia se ocupă de activităţile din casele de bătrâni, grădiniţe, precum şi de cateheze şi oratorii, oferind asistenţă bolnavilor în spitale, slujind în seminarii, oferind asistenţă preoţilor, bătrânilor şi bolnavilor.
Congregaţia Misionarelor Patimilor lui Cristos în Oradea
Congregaţia Surorilor Misionare ale Patimii Domnului Nostru Isus Cristos, oferă serviciul lor în favoarea Bisericii, susţinând educaţia morală şi religioasă a tinerelor care provin din diferite zone ale României.
Ca urmare a acestei activităţi, surorile promovează învăţătura culturală la diferite şcoli superioare frecventate zilnic de tinere şi susţinerea acestora prin ajutoare materiale: rechizite şcolare, îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente.
Surorile încearcă să le vină în ajutor acestor tinere care au o situaţie materială dificilă în familie, oferindu-le asistenţă spirituală în orice tip de problemă.
În acelaşi timp se ocupă şi de persoanele nevoiaşe şi necăjite care solicită prezenţa lor în diferitele situaţii ale acestora cât şi a celor care vin direct la mănăstire pentru a primi alimente, îmbrăcăminte s-au ajutor economic pentru sănătate.
La îndemnul fondatoarei, surorile învaţă de la Isus să ofere prin iubire, suferinţele şi durerile cu meritele patimilor sale pentru ca nimic să nu se piardă, ci fiecare lacrimă şi suferinţă să se transforme în haruri şi binecuvântări pentru întreaga omenire.
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Cursuri de formare pentru preoţi şi soţiile lor » Titlu: 27122.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Cursuri de formare pentru preoţi şi soţiile lor
Titlu: 27122.jpg