AcasăŞtiri20118 Martie: Comunicat de presă al CCEE: Înrădăcinaţi în Hristos. Întăriţi în credinţă. Munca pastorală cu tinerii în sud-estul Europei

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat de presă al CCEE: Înrădăcinaţi în Hristos. Întăriţi în credinţă. Munca pastorală cu tinerii în sud-estul Europei

Comunicat de presă al CCEE: Înrădăcinaţi în Hristos. Întăriţi în credinţă. Munca pastorală cu tinerii în sud-estul Europei

A 11-a Întâlnire a Preşedinţilor Conferinţelor Episcopale din Sud-Estul Europei - Nicosia, Cipru, 3-6 martie 2011

În perioada 3-6 martie, la Nicosia, Cipru, a avut loc A 11-a Întâlnire a Preşedinţilor Conferinţelor Episcopale din Sud-Estul Europei, la invitaţia Excelenţei Sale Mons. Youssef Soueif, Arhiepiscopul Maronit al Ciprului. Au fost reprezentate şapte Conferinţe Episcopale: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, România şi Conferinţa Internaţională Sfinţii Chiril şi Metodiu, precum şi Eparhia de Chişinău (Republica Moldova). La întâlnire au mai participat: Nunţiul Apostolic în Cipru, Patriarhul latin al Ierusalimului, şi Observatorul Permanent al Sfântului Scaun pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg, precum şi un număr de experţi.
Ca o oportunitate în pregătirea celei de-a XXVI-a Zi Mondiale a Tineretului (Madrid, 16-21 august 2011), tema de bază aleasă pentru această întâlnire a fost: „Înrădăcinaţi în Hristos. Întăriţi în credinţă. Munca pastorală cu tinerii în sud-estul Europei”.
Întâlnirea a început pe 3 martie, cu salutul reprezentanţilor diferitelor Biserici creştine prezente în Cipru, inclusiv Preafericirea Sa, Patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twal; reprezentantul Preafericirii Sale Chrysostomos II, Arhiepiscop de Nea Justiniana şi al întregului Cipru; şi un bun venit din partea Patriarhului Maronit.
Întâlnirea a fost marcată de diverse oportunităţi de rugăciune şi întâlnire cu diferitele comunităţi catolice locale, cu persoane consacrate şi cu tineri. Întâlnirea a avut şi o dimensiune ecumenică, prin vizita la mitropolitul Georgios din Paphos şi discuţia avută cu Mitropolitul Isaias de Tamassou privind situaţia reală a tinerilor ortodocşi din Cipru. În plus, episcopii au vizitat unele sate maronite în partea de nord a insulei ca mărturie a solidarităţii lor cu o comunitate maronită unde, aşa cum se întâmplă şi cu alte comunităţi creştine, dorinţa de a reveni în sate este un aspect fundamental pentru existenţa şi viitorul comunităţii.
În timpul întâlnirii, participanţii s-au întâlnit cu preşedintele Republicii Cipru, Excelenţa Sa Dimitris Christofias, căruia i-au exprimat speranţa ca, cât mai curând posibil, oamenii din Cipru să fie capabili de a-şi rezolva paşnic problemele politice şi, în cele din urmă, să fie uniţi într-o singură ţară, astfel încât refugiaţii să poată să se întoarcă la pământurile lor şi lăcaşele de cult să fie readuse la funcţia lor originală.
Întâlnirea a fost, de asemenea, o ocazie de a se aminti de şi de a-l încredinţa milei Domnului pe episcopul Luigi Padovese, fostul preşedinte al Conferinţei Episcopale din Turcia, care obişnuia să participe la aceste reuniuni şi care a fost ucis brutal în iunie, anul trecut. Participanţii au vrut să-şi exprime solidaritatea şi comuniunea cu Biserica din Turcia şi cu toate Bisericile aflate în suferinţă.

Reuniunea s-a încheiat duminică, 6 martie, cu celebrarea solemnă a Liturghiei în Catedrala maronită „Doamna Noastră a Harurilor”.

Partea tematică a întâlnirii s-a dezvoltat pornind de la intervenţiile lui Don Eric Jacquinet, responsabil pentru Secţiunea pentru Tineret a Consiliului Pontifical pentru Laici, şi ale lui Don Francesco Pierpaoli, director al Centrului Ioan Paul al II-lea din Loreto. Au existat, apoi, rapoarte ale unor Conferinţe Episcopale individuale.

La finalul întâlnirii şi în lumina numeroaselor intervenţii, participanţii au dorit să adreseze acest apel urgent tinerilor din ţările din sud-estul Europei:

Vrem să vă încurajăm
Dragi tineri catolici, chiar dacă vă aflaţi în minoritate în ţările voastre, nu vă descurajaţi! Sunteţi în comuniune cu milioane de tineri catolici din întreaga lume. Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid, pentru care unii dintre voi vă pregătiţi să participaţi, va fi un impuls puternic şi o încurajare pentru voi toţi. Nu sunteţi singuri în a crede şi a spera în Hristos. O mare imensă de tineri speră în Hristos, îl iubesc pe Hristos şi cred în Hristos.

Suntem conştienţi de problemele voastre
Probleme ca familii distruse, găsirea unui loc de muncă stabil, probleme care decurg din „dispariţia sensului lui Dumnezeu” în societatea în care sunteţi chemaţi să trăiţi, probleme cauzate de exemplul negativ al unor adulţi. Pentru mulţi dintre voi, există dificultăţi care rezultă din faptul da a trăi într-o societate care timp de decenii a fost dominată de ideologii totalitare şi ateism practic şi teoretic care încă viciază unele suflete.

Avem încredere în voi
În ciuda acestor probleme avem o imensă încredere în voi, în generozitatea voastră înnăscută, în refuzul vostru de a vă conforma pasiv la modele timpurilor, în sensibilitatea voastră faţă de suferinţa altora, în modul vostru de percepere a justiţiei, în căutarea păcii, în setea de adevăr ce vă caracterizează. Cunoaştem dorinţa voastră de calm interior şi tăcere, exprimată prin rugăciunea prelungită. Dacă toate acestea sunt valorizate, ele pot deveni o imensă forţă de reînnoire a comunităţilor voastre. Puteţi deveni fermentul care dă prospeţime comunităţilor noastre obosite şi nemotivate.

Creaţi relaţii, fiţi constructori de poduri
Voi trăiţi în societăţi multiculturale, multireligioase şi multietnice. Sunteţi chemaţi să daţi mărturie invitaţiei lui Hristos de a răspândi dragostea tuturor oamenilor, indiferent de religie sau ideologie. Ştim că pentru creştin: „nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Isus” (Gal 3, 28). Sunteţi chemaţi să iertaţi relele pe care părinţii voştri le-au suferit, să depăşiţi cu sensibilitatea lui Hristos situaţiile tragice care au marcat trecutul. Sunteţi chemaţi să realizaţi ceea ce, uneori, generaţia care v-a precedat nu a reuşit să facă: un dialog fratern cu colegii voştri, chiar cu cei de altă religie sau confesiune creştină, o colaborare pentru dreptate şi pace. Astăzi, mai mult ca ieri, aveţi capacitatea de a înţelege motivele celorlalţi. Astfel, mărturia voastră de creştini va deveni şi angajamentul vostru misionar într-o societate în care violenţa şi ura par să caracterizeze cultura timpului nostru.

„Înrădăcinaţi şi zidiţi în Hristos, întăriţi în credinţă”
Tema care inspiră Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid constituie şi pentru noi, păstorii voştri, un apel urgent: „Înrădăcinaţi şi zidiţi în Hristos”, înseamnă să vă înrădăcinaţi întreaga viaţă în persoana lui Hristos. Este vorba despre totalitatea vieţii şi nu de parţialitatea experienţelor noastre; este vorba despre adevăratele fundamente pe care se bazează întreaga viaţă a umanităţii; este o viziune, o alegere, o atitudine, un plan de viaţă, un mod de viaţă. Persoana botezată este chemată său să vadă în botezul său un semn al apartenenţei sale la Hristos. Aici se trăieşte întâlnirea cu Hristos, tânărul care îi cheamă pe tineri să-l urmeze şi să-i devină discipoli şi profeţi ai Evangheliei sale în lumea de azi.

Fie ca Sfânta Fecioară, Născătoarea de Dumnezeu, Sfinţii Apostoli fondatori ai acestei Biserici în Cipru, Pavel, Barnaba şi Sfântul Maron, Părintele Bisericii Maronite, să vă ocrotească şi să mijlocească pentru toţi tinerii noştri.

La finalul întâlnirii, participanţii şi-au manifestat mulţumirea Excelenţei Sale Mons. Youssef Soueif şi colaboratorilor săi pentru excelenta ospitalitatea oferită în aceste zile.


Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa reuneşte preşedinţii celor 33 de Conferinţe Episcopale de pe continent, reprezentate de preşedinţii lor şi Arhiepiscopul de Luxemburg, Arhiepiscopul Principatului de Monaco, Arhiepiscopul Maronit al Ciprului, precum şi Episcopul de Chişinău (Republica Moldova). Preşedintele CCEE este Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Primat al Ungariei; vicepreşedinţi sunt: Cardinalul Josip Bozanić, Arhiepiscop de Zagreb, şi Cardinalul Jean-Pierre Ricard, Arhiepiscop de Bordeaux. Secretarul General al CCEE este Părintele Duarte da Cunha. Sediul Secretariatului este în St. Gallen (Elveţia).
Din partea Conferinţei Episcopale Române a participat Preasfinţia Sa Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea, ca delegat al Preafericitului Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi Preşedinte al CER.

Pentru informaţii:
Thierry Bonaventura
CCEE Media Officer
Tel: +41-71-227 60 40
Fax: +41-71-227 60 41
Mobile: +41-78-851 60 40
Biroul de presă al CCEE

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita » Titlu: 25874.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita
Titlu: 25874.jpg