AcasăŞtiri201815 Mai: Pelerinajul comunităţilor greco-catolice române din Austria la Mariazell

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Pelerinajul comunităţilor greco-catolice române din Austria la Mariazell

Pelerinajul comunităţilor greco-catolice române din Austria la Mariazell

Sâmbătă, 12 mai 2018, preoţii români greco-catolici din Austria, Vasile Luţai rectorul misiunii din Viena-Penzing, Viorel Solomeş din Murau, Ovidiu Pintea din Viena-Kagran, Julian Hotico din Viena-Neustadt, Gheorghiţă Dobrică din Linz, Alexandru Dumitru Suciu din Graz, Traian Tămaş din Krems, Sergiu Răzvan Dejeu din Viena-Kagran şi diaconul Theodor Felician Vladu din Viena-Neustadt, au făcut un pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului din Mariazell împreună cu o grupă de creştini din comunităţile în care activează.
Primul pelerinaj de acest fel a fost organizat anul trecut într-o formulă mai restrânsă. Anul acesta au participat toţi preoţii greco-catolici din Austria, fiind o bună ocazie pentru românii greco-catolici de a se ruga împreună, şi a se cunoaşte mai bine. Chiar dacă nu toţi creştinii greco-catolici au putut participa, numărul lor a depăşit anul acesta 100 de participanţi.
Sfânta Liturghie a început la ora 13.30 prin intonarea unui cântec şi salutul preotului Gheorghiţă Dobrică, unul din iniţiatorii acestui pelerinaj, care a prezentat participanţilor un scurt istoric al sanctuarului, subliniind importanţa momentului şi bucuria de a fi împreună.
Părintele Vasile Luţai, celebrantul principal de anul acesta li s-a adresat credincioşilor spunând: „suntem aici pentru ai mulţumi Fecioarei Maria, şi spre ai cere harul de care avem nevoie fiecare “. Diaconul Theodor Felician Vladu a citit Evanghelia, iar părintele Traian Tămaş a predicat pe marginea pericopei evanghelice despre vindecarea a Orbului din naştere de către Isus, făcând o analogie între orbirea biologică şi diferitele tipuri de orbire din viaţa noastră, atunci când prin expresii verbale şi atitudini îi refuzăm celuilalt, demnitatea de Fiu al Lui Dumnezeu, excluzându-l, izolându-l, distorsionând imaginea Creatorului, cel care face să răsară soarele peste toate fiinţele. Urmarea acestei atitudini este transmiterea unei realităţii diforme a creaţiei. Ca şi remediu împotriva acestui tip orbire, părintele Tămaş le-a propus participanţilor o nouă reaşezare în logica lui Cristos, având ca şi model pe Maria, Maica Sa Sfântă, care l-a urmat toată viaţa, fiind o devotată servă a Cuvântului Divin.
La sfîrşitul celebrării, participanţii au devenit istorie prin intermediul aparatului de fotografiat al domnului inginer Mihai Balomiri, căruia îi mulţumim pe această cale pentru fotografiile pe care ni le-a pus la dispoziţie.
A urmat apoi masa comună în casa pelerinului, de la care nu au lipsit gustoasele sarmale, care au fost pregătite de data aceasta de către generoasele şi inimoasele doamne din comunitatea din Viena-Neustadt, reuşind să le amintească participanţilor, că agapa este o expresie a comuniunii între oameni.
Mulţumindu-i Domnului şi Maicii Lui Sfinte pentru această ocazie pe care ne-a oferit-o, pentru a ne ruga şi a petrece împreună câteva momente fraterne, ne-am întors la casele noastre mai edificaţi sufleteşte cu dorinţa de a ne reîntâlni la altfel de momente de rugăciune şi comuniune.
P. Gheorghiţă Dobrică

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea » Titlu: 27255.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea
Titlu: 27255.jpg