AcasăŞtiri201814 Mai: Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

Prin legea numărul 127 din 30 mai 2017 a fost instituită Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.
Legea 127/2017 prevede că ziua de 14 mai poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri.
În această zi de comemorare ne aducem aminte de toţi înaintaşii noştri, bravii români care au constituit rezistenţa activă împotriva ateismului militant şi agresiv, dar şi de înaintaşii noştri greco-catolici care au găsit în credinţa lor tăria de a merge până la jertfa de sine, care şi-au dat viaţa pentru Cristos. Ei sunt mai mult decât nişte repere istorice ale Bisericii noastre Greco-Catolice, sunt modele de credinţă vie. Toţi episcopii greco-catolici au fost arestaţi în anul 1948 şi au ajuns în închisorile comuniste, decedând în aceste închisori sau în domiciliile obligatorii. Episcopul Valeriu Traian Frenţiu, Episcopul Ioan Suciu, Episcopul Tit Liviu Chinezu, au încetat din viaţă la închisoarea din Sighet. Episcopul Vasile Aftenie al Bucureştilor a încetat din viaţă la MAI Bucureşti. Episcopul Ioan Bălan, care a trecut prin penitenciarul de la Sighet, a încetat din viaţă în domiciliu obligatoriu. Episcopul Iuliu Hossu a încetat din viaţă tot în domiciliu obligatoriu, după ce a stat timp de 5 ani la închisoarea din Sighet. Preasfinţia Sa Alexandru Rusu, Episcopul de Maramureş, a încetat din viaţă în închisoarea din Gherla.
Alături de episcopi au fost întemniţaţi foarte mulţi preoţi şi credincioşi ai Bisericii Greco-Catolice. Fie ca mărturia lor să întărească credinţa din viaţa noastră de zi cu zi.

ACC

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău » Titlu: 27213.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău
Titlu: 27213.jpg