AcasăŞtiri201814 Mai: Lansări de carte la Târgul Gaudeamus - Cărţile Memoriei

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Lansări de carte la Târgul Gaudeamus - Cărţile Memoriei

Lansări de carte la Târgul Gaudeamus - Cărţile Memoriei

Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu au fost, vineri, în cadrul Târgului Gaudeamus Oradea, gazdele evenimentul „Cărţile Memoriei”, dedicat lansării celor mai recente lucrări publicate de deţinuţii politici Traian Bodea şi Cornel Onaca, dar şi a preoţilor Nicolae Bordaşiu şi Ioan-Mircea Ghitea.
În deschidere a luat cuvântul PSS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, care a vorbit despre însemnătatea publicării unor astfel de cărţi de memorialistică în anul Centenarului Marii Uniri.
„Îmi revine mereu în minte o frază auzită zilele trecute care se potriveşte atât de bine: au încercat să ne îngroape dar au uitat că noi suntem seminţe. Exact aceasta este situaţia acestor oameni”, a spus, printre altele, Preasfinţitul Virgil Bercea.
Gazda evenimentului a fost dr. Cristina Liana Puşcaş, muzeograf la Muzeul Oraşului Oradea şi vicepreşedintele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”.
„Suntem la Oradea, la cea de a treia ediţie a Cărţilor memoriei, iar această ediţie este centrată pe memoria celor 100 de ani de la Marea Unire, dovadă cartea părintelul Nicolae Bordaşiu şi pr. Ioan Mircea Ghitea despre doi delegaţi la Alba Iulia preoţii Gheorghe Bordaşiu şi Gavril Iovan”, a declarat dr. Cristina Liana Puşcaş.
Despre experienţele îngrozitoare prin care au trecut cei arestaţi, anchetaţi şi maltrataţi, a vorbit şi fostul deţinut Cornel Onaca.
„Pe mine m-au arestat alături de alte 15 persoane pentru că voiam să studiez în Vest. Am primit 12 ani de temniţă grea, la o vârstă de doar 19 ani. În periplul prin mai multe închisori am cunoscut oameni de toate vârstele şi pregătirile profesionale în mijlocul cărora m-am format. În lucrarea mea le-am făcut un portret la toţi. În 1955 am fost eliberat. M-am înscris la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca unde, după ce m-am întâlnit, o singură dată, pe coridor cu cel care mă anchetase, am fost exmatriculat. Nu am renunţat, am dat examen şi am intrat la Facultatea de Ştiinţe Economice. Mi-am terminat cu bine studiile. Pe tot parcursul anilor următori am fost supravegheat în permanenţă de Securitate. M-au dat afară de la întreprindere, după ce urcasem toate treptele profesiei, am mers la alta, m-am angajat şi am luat-o din nou pe scara ierarhică. În toţi aceşti ani am scris, ca într-un jurnal, această carte care a ajuns deja la a treia ediţie”, a povestit Cornel Onaca, autorul volumului „Martori şi martiri din temniţele comuniste”.
Alături de volumul „Doi unionişti din Husasău de Criş: Preoţii Gavril Iovan şi Gheorghe Bordaşiu” ce îi are autori pe pr. prof. Nicolae Bordaşiu şi pr. dr. Ioan-Mircea Ghitea, a mai fost lansat, în prezenţa autorului, şi „Blestemul corbului alb”, a lui Traian Bodea.
Cărţile pot fi achiziţionate de la R&R de pe Vasile Alecsandri.

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău » Titlu: 27233.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău
Titlu: 27233.jpg