AcasăŞtiri201814 Mai: Pelerinajul anual la Sighet

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Pelerinajul anual la Sighet

Pelerinajul anual la Sighet

A doua sâmbătă din luna mai este cunoscută credincioşilor greco-catolici din România ca şi ziua în care credincioşii se adună la Sighet pentru ai comemora pe cei care şi-au dat viaţa pentru credinţa lor catolică: credincioşi, preoţi şi episcopi. Adunaţi de la mic la mare, în port popular maramureşan, credincioşii au pornit din faţa Memorialului Victimelor Comunismului spre cimitirul săracilor unde a fost celebrată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Preasfinţiile lor Virgil Bercea, episcop de Oradea, Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, Vasile Bizău, episcop de Maramureş şi Nil Yuriy Lushchak, episcop auxiliar de Užhorod, au slujit alături de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureşan la Masa Sfântului Altar. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date anul acesta de corul „BunaVestire” condus de către maestrul Radu Mureşan.
Din Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea au participat la pelerinajul anual credincioşi din diferitele Parohii, membrii AGRU-ului „Sfântul Nicolae”, elevii Liceelor „Iuliu Maniu” şi „Don Orione” precum şi seminariştii Seminarului Teologic.

Redăm în continuare cuvântul Întâistătătorului Bisericii noastre:
Preasfinţiile Voastre,
Stimate oficialităţi,
Iubiţi fraţi şi surori în Cristos,
Cu recunoştinţă păşim cu evlavie şi cu credinţă pe acest pământ sfânt de martiriu care este Cimitirul Săracilor, în acest al XVI-lea Pelerinajul Naţional pe care îl organizăm în cinstea martirilor Bisericii Catolice din România. Aici Biserica Suferitoare cântă gloriile Domnului Ei, prin glasul celor care au crezut cu tărie în acea Speranţă care de douăzeci de veacuri însufleţeşte şi transformă faţa pământului: Isus Cristos este Mesia cel Aşteptat, singurul Mântuitor al omenirii. Răsună până la noi glasul sângelui lor vărsat în unire cu cel al Domnului Isus în Liturghia de dincolo de Crucile de gratii, aici la Sighet, unde ei au înţeles cu adevărat că nu trebuie să ne temem de cei care ucid trupurile.
Doresc să îi salut pe toţi confraţii Episcopi, îndeosebi pe Preasfinţia Sa Vasile, Episcopul Eparhiei gazdă a acestui pelerinaj şi pe Preasfinţia Sa Florentin Episcopul de Cluj-Gherla pentru cuvintele pe care ni le-a adresat.
Îmi exprim bucuria de a fi în mijlocul Dumneavoastră, al bunilor noştri preoţi, persoane consacrate şi credincioşi, care aţi venit să ne rugăm împreună sfinţilor ştiuţi şi neştiuţi care îşi aşteaptă învierea sub această glie. Suntem cu toţii urmaşii celor care aici s-au cuminecat cu lumină din lumina Lui, cu putere din Jertfa Lui, cu tărie din dragostea Lui. Şi faţă de ei avem o datorie sfântă, exprimată în mod profetic de episcopul martir Ioan Suciu atunci când pentru Biserica noastră era ceasul Vinerii celei Mari: „staţi tari, neclătinaţi, statornici în credinţa pentru care au sângerat moşii şi strămoşii noştri... Noi nu putem să-L vindem nici pe Cristos şi nici Biserica”. Subliniez că aceste cuvinte au răsunat pe 7 mai 2000 la Colosseum-ul din Roma cu ocazia Comemorării Ecumenice a mărturisitorilor credinţei din secolul al XX-lea, prezidată de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.
În anul acesta, Pelerinajul nostru este cu atât mai sugestiv cu cât Providenţa Divină ne-a învrednicit ca pe data de 5 aprilie 2018, în Joia Mare, Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici să predea Positio super martyrio la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor.
Aşteptând cu încredere şi cu bucurie ca jertfa martiriului lor să fie recunoscută oficial de întreaga Biserică Catolică, Vă îndemn dragii mei, la rugăciune şi la a rămâne statornici în credinţa voastră. Doar astfel, jertfa martirilor noştri de aici de la Sighet şi din celelalte locuri de exterminare, va aduce roade bogate pentru binele întregului popor român.
Cristos a înviat!
† LUCIAN Card. MUREŞAN
Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău » Titlu: 27231.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău
Titlu: 27231.jpg