AcasăŞtiri201121 Februarie: Scrisoare a Comitetului Mixt CCEE-CEC adresată doamnei Catherine Ashton cu privire la persecuţia creştinilor

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Scrisoare a Comitetului Mixt CCEE-CEC adresată doamnei Catherine Ashton cu privire la persecuţia creştinilor

Scrisoare a Comitetului Mixt CCEE-CEC adresată doamnei Catherine Ashton cu privire la persecuţia creştinilor

Bisericile din Europa, de diferite tradiţii creştine (catolică, ortodoxă, anglicană, neo-protestantă) au trimis o scrisoare doamnei Catherine Ashton, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al Uniunii Europene, cerându-i ca problema apărării libertăţii religioase şi a creştinilor în lume să fie integrată în ordinea de zi a întâlnirii miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene, care a avut loc în cursul zilei de luni, 21 februarie, la Bruxelles.
Scrisoarea a fost făcută publică printr-un comunicat final comun al Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa şi al Conferinţei Bisericilor din Europa, la finalul Întâlnirii Anuale a Comitetul Mixt CCEE-CEC, desfăşurate la Belgrad, în perioada 17-20 februarie a.c.
La întâlnire, membrii Comitetului au discutat şi despre libertatea religioasă, subliniind că aceasta „reprezintă un drept şi o valoare pe care orice societate democratică ar trebui să fie gata să o promoveze”. În acest spirit, membrii Comitetului Comun au decis să redacteze şi să trimită o scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al Uniunii Europene în care au cerut „să se ofere un semnal clar privind deciziile asupra politicilor comune care să demonstreze angajarea Uniunii Europene în apărarea libertăţii religioase pentru credincioşii de toate religiile, în întreaga lume.
Referirea la persecuţia împotriva creştinilor, a cărei urgenţă apare evidentă în faţa recentelor evenimente (mai ales din Orientul Mijlociu) – scriu responsabilii Bisericilor creştine din Europa – nu poate fi uitată sau îngropată de politici abstracte şi neconcludente.
Ţările occidentale care au raporturi speciale cu zonele în care au fost atestate persecuţiile, ar trebui să demonstreze angajarea lor concretă în apărarea celor care sunt persecutaţi pentru credinţa lor, indiferent care este aceasta”.
În comunicatul final al întâlnirii de la Belgrad, dedicată temei contribuţiei creştinilor la identitatea naţională şi la integrarea europeană, s-a evidenţiat convingerea că fiecare fiinţă umană are o demnitate ce nu poate fi negociată. Această demnitate derivă din crearea omului după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.
„Aşadar, persoana umană nu este limitată la dimensiunea individuală, dar participă în mod intrinsec şi la dimensiunea socială”. De aceea – susţin reprezentanţii Bisericilor creştine – libertatea religioasă nu poate însemna limitarea dimensiunii religioase la sfera privată”.
Din partea Bisericii Române Unite cu Roma a fost prezent la întâlnirea de la Belgrad P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, fiind membru al Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa.
Sursa: Agenţia de presă SIR

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019 » Titlu: 26299.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019
Titlu: 26299.jpg