AcasăŞtiri201816 Aprilie: Papa Francisc face apel la toţi liderii politici: Să prevaleze justiţia şi pacea!

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Papa Francisc face apel la toţi liderii politici: Să prevaleze justiţia şi pacea!

Papa Francisc face apel la toţi liderii politici: Să prevaleze justiţia şi pacea!

«Orice ofensă, rănire sau violenţă adusă trupului aproapelui nostru este un ultraj la adresa lui Dumnezeu, creatorul! Gândul meu se îndreaptă îndeosebi la copiii, la femeile, la bătrânii maltrataţi. În carnea acestor persoane aflăm trupul lui Cristos. Batjocorit, calomniat, umilit, biciuit, răstignit. Isus ne-a învăţat iubirea. O iubire care, în Învierea sa, s-a dovedit a fi mai puternică decât păcatul şi decât moartea şi vrea să-i răscumpere pe toţi cei care trăiesc în propriul trup sclavia timpurilor noastre», a spus Sfântul Părinte în reflecţia care a însoţit duminică, 15 aprilie, rugăciunea Regina Coeli, din Piaţa Sfântul Petru.
«Într-o lume în care de prea multe ori prevalează agresiunea împotriva celor mai slabi şi materialismul care sufocă spiritul» – a continuat – «Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să fim oameni capabili să privim în profunzime, plini de uimire şi de marea bucurie de a-l fi întâlnit pe Domnul cel Înviat. Persoane care ştiu cum să adune şi să valorizeze noutatea de viaţă pe care El o seamănă în istorie, pentru a o orienta spre cerurile cele noi şi spre pământul cel nou.»
Inspirându-se din Evanghelia liturgiei zilei, pontiful s-a referit la tema aflată în centrul celei de-a treia Duminici a Paştelui, şi anume «trăirea – de către discipoli – a experienţei lui Cristos cel Înviat. Acest lucru este evidenţiat în special de textul Evangheliei care ne introduce încă o dată în Cenacol, unde Isus se arată apostolilor, adresându-le salutul "Pace vouă!" (Lc 24,36)».
Papa Francisc: «Isus îşi dă seama că apostolii sunt tulburaţi văzându-l, că sunt dezorientaţi, pentru că realitatea Învierii este de neconceput pentru ei. Ei cred că văd o fantasmă; dar Isus cel Înviat nu este o vedenie, ci un om cu trup şi suflet. De aceea le spune: "Priviţi mâinile şi picioarele mele, căci eu sunt! Pipăiţi-mă şi vedeţi: duhul nu are carne şi oase cum mă vedeţi pe mine că am!" 40 "(v. 39). Şi, dat fiind că acest lucru nu pare suficient pentru a învinge neîncrederea ucenicilor, Isus îi întreabă: " "Aveţi aici ceva de mâncare?" (v.41). Ei i-au dat o bucată de peşte fript, iar Isus o mănâncă în faţa lor.
Insistenţa lui Isus asupra realităţii Învierii sale iluminează perspectiva creştină asupra trupului: acesta nu este un obstacol sau o închisoare a sufletului. Trupul este creat de Dumnezeu, iar omul nu este complet dacă nu există uniune dintre trup şi suflet. Isus, care a învins moartea şi a înviat trupeşte şi sufleteşte, ne face să înţelegem că trebuie să avem o idee pozitivă despre trupul nostru. Acesta poate deveni o ocazie sau un instrument de păcat, dar păcatul nu este cauzat de trup, ci de slăbiciunea noastră morală. Trupul este un dar minunat de la Dumnezeu care, în uniune cu sufletul, este destinat exprimării pe deplin a fiinţei după chipul şi asemănare lui Dumnezeu. Prin urmare, suntem chemaţi să avem mare respect şi grijă faţă de propriul trupul şi faţă de trupurile celorlalţi.»
«Fie ca Fecioara Maria să ne susţină în această parcurs, contând încrezători pe mijlocirea ei maternă», a spus Sfântul Părinte în încheierea reflecţiei care a însoţit duminicala întâlnire de rugăciune cu credincioşii, din Piaţa Sfântul Petru.
Să prevaleze justiţia şi pacea: apelul Sfântului Părinte pentru pace în Siria
După rugăciunea Regina Coeli, Sfântul Părinte şi-a exprimat preocuparea faţă de actuala situaţie de criză, spunând: «Sunt profund afectat de situaţia actuală a lumii, în care, în ciuda instrumentelor aflate la dispoziţia comunităţii internaţionale, apare ca fiind dificilă concordarea unei acţiuni comune în favoarea păcii în Siria şi în alte regiuni ale lumii. În timp ce mă rog neîncetat pentru pace, îi îndemn pe toţi oamenii de bună voinţă să continue să facă acest lucru, făcând apel la toţi liderii politici, astfel încât să prevaleze justiţia şi pacea».

RV – A. Mărtinaş

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Părintele Tarciziu Albert Omfv.Conv. - 25 ani de preoţie » Titlu: 27058.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Părintele Tarciziu Albert Omfv.Conv. - 25 ani de preoţie
Titlu: 27058.jpg