AcasăŞtiri201813 Martie: Ecclesia în Europa: o singură voce, inspirată de Evanghelie, pentru un continent unitar

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Ecclesia în Europa: o singură voce, inspirată de Evanghelie, pentru un continent unitar

Ecclesia în Europa: o singură voce, inspirată de Evanghelie, pentru un continent unitar

La sfârşitul mandatului său de preşedinte al COMECE, card. Reinhard Marx reparcurge această experienţă şi oferă câteva indicaţii pentru cooperarea Bisericii în Europa: mărturia comună, pe urmele Evangheliei, în folosul cetăţenilor europeni. Adunarea Comisiei Episcopilor Comunităţii Europene a avut loc la Bruxelles între 7 şi 9 martie.
La scurt timp după consacrarea mea episcopală în 1996, am fost la Bruxelles pentru a cunoaşte munca desfăşurată de Comece. Deosebită pentru mine a fost însă participarea, în aprilie 2004, la pelerinajul la Santiago de Compostela, organizat de Comece cu ocazia extinderii Uniunii Europene la zece state din Europa Centrală şi de Est. Fericiţi şi recunoscători că unificarea Estului şi Vestului a fost în sfârşit realizată, am reluat acest pelerinaj european antic.
Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a vorbit despre „cei doi plămâni” cu care Europa trebuie să respire.
Cu acea imagine el a arătat clar că Orientul şi Occidentul depind unul de altul şi se amestecă pentru a forma un tot. În 2004, mulţi au vorbit despre „reunificarea Europei” şi nu despre o extindere a Uniunii Europene către Est. Dacă privim astăzi la coexistenţa din Europa, în special la coexistenţa dintre Est şi Vest, apare o deziluzie evidentă. Societăţile şi politicile din diferitele regiuni ale Europei se uită critic unele la celelalte. Mulţi europeni occidentali critică pierderea statului de drept şi a democraţiei în state importante din Europa Centrală şi de Est. În schimb, mulţi cetăţeni est-europeni acuză Occidentul de faptul că s-au înstrăinat şi nu-şi mai regăsesc rădăcinile în valorile creştine, în timp ce uneori consideră Uniunea Europeană o nouă dominaţie străină.
În această situaţie de tensiune politică şi neînţelegere reciprocă la nivel social, Biserica are un rol important de jucat.
Ea este un constructor de poduri între Est şi Vest, între oameni şi opinii. În special, episcopii sunt chemaţi să construiască iar şi iar punţi similare, să caute ceea ce au în comun şi să rămână în dialog. Deoarece, în ciuda ataşamentului puternic faţă de ţările şi culturile noastre, noi, ca Biserică universală, trebuie să dăm şi o mărturie comună şi nu putem gândi doar pe baza categoriilor naţionale. Iată de ce scrisoarea post-sinodală a lui Ioan Paul al II-lea din 2003 poartă titlul „Ecclesia in Europa”, nu „Ecclesiae in Europa”. Acesta este un angajament pentru noi, Conferinţele Episcopale din Europa.
Comece este garantul faptului că şi la nivel politic există Biserica din Europa şi nu Bisericile din Europa.
Aceasta constituie platforma pe care dialogul are loc între Conferinţele Episcopale. Poate că ar trebui să o consolidăm mult mai mult în viitor. În orice caz, lucrarea Comece este mai importantă ca oricând dacă noi, ca biserică, dorim să adoptăm o poziţie comună cu privire la chestiunile civile şi sociale importante. La aceasta ne-a angajat chiar şi Papa Francisc în discursul său către Parlamentul European în 2014, când a subliniat „disponibilitatea Sfântul Scaun şi al Bisericii Catolice, prin intermediul Comisiei Conferinţelor Episcopale Europene (COMECE), de a se se angaja într-un dialog fructuos, deschis şi transparent cu instituţiile Uniunii Europene”. În toţi aceşti ani, m-am angajat de bună voie în acest dialog şi voi continua să fac acest lucru.
Cu toate acestea, Biserica din Europa trebuie, şi ea, să aibă o competenţă politică europeană adecvată. Acest lucru vizează, pe de o parte, competenţa conţinuturilor pe care trebuie să o aibă Secretariatul COMECE de la Bruxelles, dar şi angajamentul Conferinţelor episcopale individuale asupra problemelor europene, amândouă foarte importante; iar pe de altă parte, se aplică structurilor:
Conferinţele episcopale din Europa trebuie să se întrebe în ce mod structura dublă a celor două organisme europene, Comece şi Ccee, poate fi mai bine şi mai fructuos legată.
Acest lucru este valabil mai ales în contextul extinderii UE spre Est în anul 2004, dar şi în perspectiva viitoarelor extinderi.
În orice caz, ca Biserică în Europa, să nu ne lăsăm separaţi unii de alţii, ci împreună să aducem mărturia noastră, mai ales în problemele politice, etice şi sociale. Biserica Catolică are o orientare europeană clară.

Traducere: Monica Omilescu

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea » Titlu: 27105.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea
Titlu: 27105.jpg