AcasăŞtiri201812 Martie: Louis Braille, muzicianul catolic orb care a făcut posibilă lectura tactilă

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Louis Braille, muzicianul catolic orb care a făcut posibilă lectura tactilă

Louis Braille, muzicianul catolic orb care a făcut posibilă lectura tactilă

A inventat metoda sa de lectură şi scriere, folosind acelaşi instrument care i-a pricinuit pierderea vederii
Îl cunoaştem cu toţii pe compozitorul clasic catolic Beethoven. Ştiaţi însă că şi inventatorul metodei Braille era un muzician briliant şi un catolic devotat?
Louis Braille era fiul unui tăbăcar din orăşelul francez Coupvray. La trei ani, încercând să-şi imite tatăl, a luat o sulă pentru a găuri o bucată de piele. Apăsând cu putere sula, aceasta a sărit din piele şi i-a perforat ochiul.
N-a fost posibilă găsirea unui tratament, iar copilul suferea teribil, deoarece ochiul i s-a infectat.
Infecţia s-a extins apoi şi la celălalt ochi. La cinci ani, Louis a devenit complet orb. „De ce e mereu întuneric?”, continua el să-şi întrebe părinţii, neînţelegând că nu va mai vedea vreodată.
Tatăl i-a sculptat nişte bastoane şi l-a învăţat cum să se mişte independent. Profesorii şi preoţii din Coupvray erau impresionaţi de precocitatea şi de perseveranţa de care dădea dovadă, iar când Louis a devenit adolescent, l-au recomandat Institutului Real pentru Tinerii Orbi, una dintre primele şcoli pentru nevăzători din lume, fondată de filantropul Valentin Haüy, care nu era orb.
Elevii învăţau să citească folosind litere în relief într-un sistem creat de Haüy, însă producţia de carte era un proces complicat; când s-a deschis şcoala, erau doar trei studenţi. Copiii nu reuşeau nici măcar să scrie folosind un asemenea sistem. Tatăl lui Braille i-a confecţionat un alfabet din piele groasă, în aşa fel încât să poată scrie acasă exersând acele litere.
La 12 ani Braille a învăţat un sistem de comunicare făcut din puncte şi liniuţe imprimate pe hârtie, elaborat de căpitanul Charles Barbier pentru soldaţii care îşi transmiteau astfel noutăţile noaptea, fără a vorbi şi fără a utiliza lumina. Sistemul fusese respins de militari, fiind considerat prea complicat.
Timp de trei ani îndelungaţi, Braille a lucrat asiduu pentru a dezvolta un sistem similar dar mai simplu pentru nevăzători, folosind sula, acelaşi instrument care îi provocase orbirea.
„Accesul la comunicare în sens general înseamnă accesul la cunoaştere, iar acest lucru este extrem de important pentru ca lumea să nu simtă pentru noi (nevăzătorii) dispreţ sau sentimente de condescendenţă. Nu avem nevoie de milă şi nici să ni se amintească faptul că suntem vulnerabili. Trebuie să fim trataţi ca egali – iar comunicarea este modalitatea adecvată pentru a reuşi”, considera el.
Până la urmă, după câteva revizuiri, la vârsta de 15 ani, Braille elaborează un alfabet pentru nevăzători. Îl publică cinci ani mai târziu, extinzându-l în aşa fel încât să includă simboluri geometrice şi notaţii muzicale. Braille era foarte pasionat de muzică şi era un violoncelist şi un organist talentat. Din 1834 pândă în 1839 a fost organist în biserica Saint-Nicolas-des-Champs din Paris şi mai apoi la biserica Saint-Vincent-de-Paul. A fost invitat să cânte la orgă în bisericile din toată Franţa.
După ce şi-a încheiat studiile, a fost invitat să rămână pentru a-şi ajuta profesorul. L-au numit profesor la vârsta de numai 24 ani. În cea mai mare parte a vieţii sale a predat Istorie, Geometrie şi Algebră la Institut. Profesorul, însă, nu a acceptat sistemul de scriitură a lui Braille. Urmaşii lui Haüy erau ostili în ceea ce privea această invenţie, iar directorul, Alexandre François-René Pignier, a fost dat afară pe motivul că avea o carte de Istorie tradusă în Braille.
Louis Braille a murit de tuberculoză la vârsta de 43 de ani. La doi ani după moartea sa, la insistenţa elevilor, Institutul a adoptat în sfârşit sistemul său, care s-a răspândit mai târziu în întreaga lume francofonă.
În 1873 a avut loc prima conferinţă paneuropeană pentru profesorii nevăzătorilor, iar medicul britanic orb Thomas Rhodes Armitage a susţinut metoda Braille, care a devenit din ce în ce mai populară în lume. Directorul Şcolii Californiene din California, Richard Slating French, a spus că acest alfabet „poartă sigiliul unui geniu, ca alfabetul roman”.
În prezent, aproape două secole după ce Louis Braille a început să unească punctele, sistemul Braille continuă să fie un mijloc important de comunicare. Acesta poate fi găsit pe butoanele sau tastele din ascensoare şi pe panourile de informaţii şi semnalări publice; a intrat chiar şi în tehnologie, cu e-mailul RoboBraille şi cu Codul Nemeth Braille pentru matematică.
Când vă uitaţi la un semn în Braille, spuneţi o rugăciune pentru omul care a creat acest alfabet, transformând tragedia care l-a lovit în copilărie într-o binecuvântare pentru milioane de oameni pentru care este „mereu întuneric”. Fie ca lumina veşnică să strălucească asupra lui Louis Braille.
Traducere: Monica Omilescu

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vizita Sfântului Părinte în Ţările Baltice » Titlu: 27154.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vizita Sfântului Părinte în Ţările Baltice
Titlu: 27154.jpg