AcasăŞtiri20118 Februarie: Benedict al XVI-lea: „Educaţia este un act de iubire” care necesită „consecvenţă”

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Benedict al XVI-lea: „Educaţia este un act de iubire” care necesită „consecvenţă”

„Educaţia este un act de iubire, o expresie a «carităţii intelectuale», care necesită responsabilitate, dăruire, şi consecvenţă de viaţă. Sfântul Părinte a spus acest lucru în discursul său de ieri, participanţilor la Adunarea Plenară a Congregaţiei pentru Educaţia Catolică, în care el a reafirmat faptul că „educaţia şi formarea sunt provocările cele mai urgente cu care Biserica şi instituţiile ei sunt chemate să se confrunte astăzi”.
„Opera educativă, a subliniat Papa, pare să devină tot mai dificilă, pentru că, într-o cultură care, de prea multe ori face din relativism crezul său, lumina adevărului lipseşte; ba chiar mai mult, este considerat periculos a vorbi despre adevăr, instalându-se, astfel, îndoiala cu privire la valorile de bază ale existenţei personale şi comunitare. Din acest motiv, serviciile efectuate în lume printr-un număr de instituţii de învăţământ inspirate de viziunea creştină asupra omului şi realităţii sunt de o importanţă fundamentală”.
Papa Benedict al XVI-lea a menţionat, printre altele, că şcolile şi universităţile catolice, „cu identitatea lor specifică şi deschiderea către «totalitatea» fiinţei umane, pot efectua un lucru preţios în promovarea unităţii cunoştinţelor. În special, spune Sfântul Părinte, cineva ar trebui să aibă „curajul de a anunţa valoarea educaţiei «extinse», pentru a forma persoane solide, capabile de a lucra cu alţii şi de a da sens vieţii lor”. De aici rezultă importanţa şi semnificaţia „educaţiei interculturale” astăzi, un domeniu în care este nevoie de „o fidelitate curajoasă şi inovatoare, una care combină o conştiinţă clară a propriei identităţi, cu deschidere spre diversitate, în scopul de a trăi împreună în societăţile multiculturale”.
Potrivit Papei Benedict al XVI-lea, ceea ce apare în acest context, este „rolul educativ al predării religiei catolice ca disciplină şcolară în dialogul interdisciplinar cu ceilalţi”. Papa a explicat că predarea religiei catolice, „în mare măsură contribuie nu numai la dezvoltarea integrală a studentului, dar, de asemenea, la cunoaşterea celuilalt”.
„Pentru a atinge aceste obiective, o atenţie specială trebuie acordată la formarea de educatori şi îndrumători, nu numai dintr-o perspectivă profesională, ci şi religioasă şi spirituală, astfel încât, prin consecvenţa vieţii proprii şi angajamentul lor personal, prezenţa educatorului creştin să devină o expresie a iubirii şi mărturie pentru adevăr”.
Sursa: Agenţia de presă SIR

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Casa Iuliu Maniu din Şimleu are o nouă faţă » Titlu: 26326.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Casa Iuliu Maniu din Şimleu are o nouă faţă
Titlu: 26326.jpg