AcasăŞtiri20186 Ianuarie: Praznicul Botezului Domnului în Catedrala „Sfântul Nicolae”

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Praznicul Botezului Domnului în Catedrala „Sfântul Nicolae”

Praznicul Botezului Domnului în Catedrala „Sfântul Nicolae”

An de an la data de 6 ianuarie creştinii sărbătoresc Botezul Domnului în râul Iordan. Sărbătoarea Bobotezei este amintită din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul. În primele secole, Boboteaza era sărbătorită împreună cu Naşterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV-lea, cele două sărbători au fost despărţite: 25 decembrie fiind data stabilită pentru prăznuirea Naşterii Domnului şi 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.
La Catedrala „Sfântul Nicolae”, Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de către Preasfinţitul Părinte Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea, alături de un sobor de preoţi.
În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa a vorbit despre Sărbătoarea Arătării Domnului sau a Botezului, zi în care „Domnul vine să se arate lumii şi în acelaşi timp vine ca să fi adorat”. De asemenea Preasfinţia Sa vorbind despre nostalgie sau aducerea aminte, a amintit faptul că „este mare lucru să ne aducem aminte că Isus vine la Iordanul sufletului meu, în fiecare an, iar noi putem să mergem să-L vedem, să-L adorăm, şi este El cel care ne deschide noi frontiere, noi capacităţi de a înţelege ceea ce se întâmplă în viaţa mea, în societatea în care trăiesc, în lume. Cu El reuşim să interpretăm lucrurile”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii soborul de preoţi în frunte cu Preasfinţia Sa Virgil au oficiat Slujba Sfinţirii Apei celei Mari, prin puterea Sfântului Spirit s-au cerut asupra apei ca să „fie dar de sfinţire, curăţire de păcate, spre vindecarea sufletului şi a trupului, spre tot folosul bun”, stropind cu apă sfinţită pe toţi credincioşii prezenţi.
În Iordan botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; şi Spiritul în chip de porumbel a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Cristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie!
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Sfântul Părinte în inima Lituaniei » Titlu: 27159.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Sfântul Părinte în inima Lituaniei
Titlu: 27159.jpg