AcasăŞtiri201127 Ianuarie: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Gruilung, Bihor

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Gruilung, Bihor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Gruilung, Bihor

În ianuarie 1998, când a avut loc prima întâlnire din cadrul „Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor” din satul Gruilung, Bihor, puţini au fost cei care au crezut că acele întâlniri vor mai avea loc. Însă, ceea ce la oameni pare de multe ori imposibil, cu ajutorul harului divin lucrurile se schimbă. După ce anul trecut, în Vinerea Mare, greco-catolici, baptişti, ortodocşi şi penticostali au participat pentru prima dată împreună la Calea Crucii, activitatea lor comună nu s-a oprit. În prima duminică din noiembrie s-a binecuvântat prima Cruce de Piatră din sat (în cimitir), ridicată prin contribuţia credincioşilor celor patru culte, după care s-a făcut şi o curăţenie generală în cimitir.
Însă, cum AD 2010 a fost şi un an jubiliar pentru Parohia Greco-Catolică, deoarece s-au împlinit 150 de la înfiinţarea parohiei şi 80 de ani de la ridicarea bisericii cu hramul „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, credincioşii parohiei au considerat necesară dotarea bisericii cu bănci şi pardosirea zonei Sfântului Altar cu gresie. Ţinând seama că satul Gruilung are sub 50 de case locuite şi sub 150 de locuitori, împărţiţi în patru culte religioase, efortul lor este apreciabil.
Duminică, 23 ianuarie 2010, a fost ziua unei noi întâlniri pentru a ne ruga împreună: baptişti, greco-catolici, ortodocşi şi penticostali, din Gruilung şi Calea Mare, în Biserica Greco-Catolică din localitate.
După cuvântul de bun venit al preotului greco-catolic Alexandru Ioan Chivari, s-a început programul de rugăciune, sub deviza: „Uniţi în învăţătura apostolilor, în comuniune fraternă, la frângerea pâinii şi în rugăciune” (Fp. 2,42) conform broşurii editate de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi adaptată situaţiei din Gruilung.
În cadrul celebrării ecumenice au luat cuvântul şi reprezentanţii comunităţii baptiste - Dl. Ioan Hoduţ, şi a celei penticostale - Dl. Ioan Morar. Apoi, doamna Floriţa Morar ne-a reamintit că:
Ajungă veacurile multe
În care fost-am despărţiţi,
Azi glasul lui Isus ne cheamă,
Creştini, de ce nu vă uniţi?
Încheindu-se celebrarea ecumenică s-a început săvârşirea Sfintei Liturghii. Un grup de copii din Gruilung şi Calea Mare (Antonia, Dominic, Maria, Mădălina, Paula şi Tereza au cântat la Liturghie: „Fericirile”, „Sfânt, Sfânt”, „Tatăl Nostru” iar la celebrarea ecumenică: „Oare la uşă cine-i?” şi „Isuse, tu ne-ai chemat”. Cuvintele din lectura Apostolului ne-au dat încredere că truda (întâlnirea) noastră nu este zadarnică deoarece „Isus Hristos a venit în lume ca să mântuiască” (1 Tim 1,15), pentru că „cei ce-L caută pe Domnul, nu se vor lipsi de tot binele” (Ps.33.10).
Pr. Alexandru Chivari

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: La Carei a fost dezvelit monumentul realizat în memoria Refugiaţilor români din 1940 » Titlu: 26271.jpg

Anul: 2018
Eveniment: La Carei a fost dezvelit monumentul realizat în memoria Refugiaţilor români din 1940
Titlu: 26271.jpg