AcasăŞtiri201123 Ianuarie: Sfânta Liturghie celebrată în rit greco-catolic în Parohia „Sfânta Ana” din Vatican

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sfânta Liturghie celebrată în rit greco-catolic în Parohia „Sfânta Ana” din Vatican

Sfânta Liturghie celebrată în rit greco-catolic în Parohia „Sfânta Ana” din Vatican

„Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine,
aşa şi aceştia în Noi să fie una” (Ioan 17,21)

În săptămâna în care întreaga Biserică Catolică înalţă rugăciuni pentru unitatea creştinilor, în Vatican a avut loc o Liturghie greco-catolică animată de seminariştii Colegiului Pontifical „Pio Romeno”. Slujba s-a desfăşurat în data de 22 ianuarie de la ora 18 în Parohia Sfânta Ana (Sant'Anna in Vaticano), fiind celebrată de părintele Claudiu Pop – rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” – părintele Iulian Serafim Vescan – preot paroh în Roma-Nord (Euclide) – şi alţi preoţi din colegiu, bucurându-se şi de participarea unui episcop romano-catolic, E.S. Gioia Francesco, precum şi de cea a părintelui paroh, Bruno Silvestrini.
Liturghia s-a desfăşurat preponderent în limba italiană, răspunsurile date de corul seminariştilor fiind aproape singurele în română. În predica pe care a susţinut-o, episcopul şi-a mărturisit afinitatea pe care o are faţă de ritul bizantin, atrăgând atenţia asupra bogăţiei de sens şi asupra trăirii profunde care se regăseşte în rugăciunea de rit oriental. Acesta a mai spus că, întrucât e nevoie să cunoşti o persoană pentru a o putea iubi, liturghia din această seară a avut tocmai rolul de face cunoscută o altă înfăţişare a aceleiaşi substanţe, care este însăşi liturghia catolică, fie ea de rit latin ori bizantin. Frumuseţea unităţii stă tocmai în diversitate, e ceea ce afirma în urmă cu câteva luni Papa Benedict al XVI-lea în cadrul Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu. Acelaşi lucru l-au constatat şi l-au aplaudat bucuroşi credincioşii de ambele rituri prezenţi la această celebrare liturgică.
Dincolo de asta, însăşi lectura evanghelică punctat dorinţa şi nevoia de unitate:
„Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor. Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. Şi slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei şi Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârşiţi întru unime, şi să cunoască lumea că Tu M-ai trimis şi că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.” (Ioan 17,20-23)
Continuăm, aşadar, să ne rugăm pentru unitatea creştinilor cu credinţă, cu dragoste, dar mai ales cu nădejde!
Monica Omilescu

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Prima Sfântă Împărtăşanie la Sântandrei » Titlu: 26232.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Prima Sfântă Împărtăşanie la Sântandrei
Titlu: 26232.jpg