AcasăŞtiri201119 Ianuarie: Agenda Europa – Fără Crăciun în Europa

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Agenda Europa – Fără Crăciun în Europa

De mai mulţi ani comisia europeană publică o agendă destinată elevilor de gimnaziu şi de liceu din Uniunea Europeană. Această agendă, distribuită gratuit instituţiilor de învăţământ pe baza unei simple cereri, a fost editată în mai mult de trei milioane de exemplare.
Agenda Europa există din 1995. Cu ocazia începutului anului şcolar 2004-2005 agenda a devenit aproape în întregime finanţată de către Comisia europeană. Este distribuită gratuit în urma solicitărilor cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ secundar din UE.
Această agendă şcolară este prezentată ca o mină de informaţii despre Uniunea Europeană, despre oportunităţi de carieră, sănătate, securitate, probleme de mediu.
Conţinutul agendei este actualizat în fiecare an în funcţie de ultimele evenimente şi de comentariile cadrelor didactice şi ale elevilor.
Versiunea 2010-2011 a acestei agende, editată în mai mult de 3 milioane de exemplare, menţionează sărbătorile evreieşti, hinduse, sikh şi musulmane, dar nu este semnalată nici măcar o sărbătoare creştină. Chiar şi pagina zilei de 25 decembrie este goală… cu excepţia acestui mic citat: „Un prieten adevărat este acela care vă împărtăşeşte preocupările şi bucuria”…

De ce această „uitare” este inacceptabilă
- Rolul religiei creştine în formarea Europei este un fapt istoric de netăgăduit. Cum poate această agendă, în a cărei prezentare se afirmă că este „o mină de informaţii despre Uniunea Europeană”, să înlăture orice referinţă la creştinism? Cum să pretinzi că îi înveţi pe tineri despre Uniunea Europeană negând o religie care a contribuit într-o măsură atât de mare la construcţia şi la unitatea ei?
- Religia creştină este cea dintâi dintre religiile Europei. Este de neconceput ca ceea ce are o atât de mare importanţă în viaţa tuturor acestor persoane, ca acest soclu de valori şi de convingeri pe care europenii le au în comun să fie negat în acest fel.
- Mai mult decât un element religios, religia creştină este de asemenea un element cultural fondator al istoriei şi al identităţii marii majorităţi a naţiunilor europene. Sărbătorile creştine, precum Crăciunul sau Paştile, uitate în această agendă, sunt celebrate pe tot întinsul Europei de către numeroase persoane, chiar necreştine.

Oricare ar fi motivele acestei omiteri a sărbătorilor creştine din agenda 2010-2011 a Comisiei europene, prin această petiţie noi cerem:
- ca agenda, în versiunea ei actuală, să nu fie distribuită.
- ca agenda care va fi distribuită la începutul anului şcolar 2011-2012 să menţioneze explicit sărbătorile creştine.

Puteţi afla mai multe detalii şi semna petiţia pe: http://www.agendaeurope.fr/
Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open » Titlu: 26347.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open
Titlu: 26347.jpg