AcasăŞtiri20174 Iulie: Despre Mons. Luis Ladaria Ferrer, noul prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Despre Mons. Luis Ladaria Ferrer, noul prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei

Despre Mons. Luis Ladaria Ferrer, noul prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei

Iezuit, spaniol, cunoscut de cei mai mulţi ca o persoană afabilă dar fermă în poziţiile sale, de orientare „conservatoare”, Mons. Luis Ladaria Ferrer este noul prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, unde din 2008 desfăşoară rolul de secretar, prin voinţa Papei Benedict al XVI-lea. Aşadar, o succesiune naturală, după Cardinalul bavarez în vârstă de 69 de ani, Gerhard Müller, care duminică, 2 iulie 2017, şi-a încheiat perioada de cinci ani la conducerea fostului Sfânt Oficiu. Comunicarea oficială a numirii prelatului spaniol trebuia să fie făcută publică luni, 3 iulie, dar a fost confirmată sâmbătă, 1 iulie, printr-o notă a Biroului de Presă a Vaticanului, de la ora 12, probabil datorită anticipărilor care circulaseră deja pe internet cu privire la lipsa reînnoirii mandatului Cardinalului Müller.
În Congregaţia care se ocupă de păstrarea ortodoxiei credinţei, Mons. Ladaria lucrează aşadar de circa un deceniu, după ce a luat locul Cardinalului salezian Angelo Amato, promovat de Papa Benedict al XVI-lea ca prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Figură foarte rezervată şi mai puţin mediatică, rămasă mereu în spatele biroului de lucru care a fost şi al Cardinalului Bertone, prelatul a fost numit de Papa Francisc la 2 august 2016 preşedinte al Comisiei care trebuie să studieze chestiunea delicată a diaconatului femeilor, citim în materialul publicat pe ITRC.ro, în traducerea pr. dr. Mihai Pătraşcu.
Născut la Manacor, al doilea oraş, după Palma, din insula Maiorca în Baleari, la 19 aprilie 1944, Mons. Ladaria a obţinut licenţa în drept la Universitatea din Madrid în 1966, an în care a intrat în Societatea lui Isus. Aşa cum a relatat el însuşi într-un vechi interviu acordat revistei lunare 30Giorni: „Studiam legea, dar îmi dădeam seama că nu era ceea ce doream. Voiam să devin preot şi Societatea lui Isus, pe care o cunoscusem, îmi plăcea. Deci a fost un drum deschis în faţa mea pe care l-am întreprins aproape cu naturaleţe”. A făcut studiile de filozofie şi teologie la Universitatea Pontificală Comillas din Madrid şi la Colegiul de Filozofie şi Teologie Sf. Gheorghe, din Frankfurt pe Main, Germania, în timp ce în lume se înteţeau revoluţiile de tineret din 1968. „A fost un an turbulent şi în Spania. Dar eu am depus voturile liniştit, fără a mă gândi prea mult la acele turbulenţe. Îmi plăcea să studiez şi studiam”.
În 1973, a primit hirotonirea sacerdotală; după doi ani a obţinut doctoratul în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, unde a devenit în 1984 profesor de teologie dogmatică la Facultatea de Teologie şi vice-rector din 1986 până în 1994. „Gregoriana m-a învăţat să trăiesc într-un mediu internaţional, cu studenţi care proveneau din peste o sută de ţări, de limbi, rase şi culturi diferite. Toate unite de iubirea faţă de studiu, dar mai ales faţă de Domnul şi faţă de Biserica Sa”. Prima sa intrare în Congregaţia pentru Doctrina Credinţei a fost în 1995, când Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit consultant.
În 2004 a primit funcţia de secretar general al Comisiei Teologice Internaţionale, al cărei membru era din 1992 şi despre care îşi amintea „cu plăcere de discuţiile aprofundate care se făceau cu privire la tema raporturilor dintre creştinism şi celelalte religii. Intervenţiile Cardinalului Ratzinger erau mereu foarte precise şi profunde şi discuţia era mereu de nivel înalt. Munca acestei Comisii este foarte interesantă atât datorită temelor tratate, mereu de mare importanţă, cât şi datorită respiraţiei internaţionale, şi catolice, din ea”.
Din iulie 2008 a fost numit secretar al Congregaţiei; în aceeaşi lună a fost numit Arhiepiscop titular de Tibica. În 2016, Papa Francisc l-a pus în fruntea Comisiei pentru studierea diaconatului femeilor, comisie pentru care prelatul a ţinut mereu să precizeze obiectivele: „Un studiu obiectiv, nu pentru a ajunge la o decizie, ci pentru a studia cum erau lucrurile în primele timpuri ale Bisericii”, a spus imediat după numire. „Se doreşte să se dea Sfântului Părinte numai câteva elemente de evaluare şi nimic mai mult. O reflecţie senină fără presiuni şi fără urgenţa de a ajunge la o decizie în timp scurt”.

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018 » Titlu: 26261.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018
Titlu: 26261.jpg