AcasăŞtiri20112 Ianuarie: Sărbătorirea Sfântului Vasile cel Mare la Madrid, Spania

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sărbătorirea Sfântului Vasile cel Mare la Madrid, Spania

Sărbătorirea Sfântului Vasile cel Mare la Madrid, Spania

Duminică, 2 ianuarie 2011, a avut loc la biserica greco-catolică română din Madrid sărbătorirea Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre patronii noştri. Sfânta Liturghie a început la orele 12.00 într-o atmosferă devoţională profundă din partea celor prezenţi, fiind celebrată de părintele Vasile Bogdan Buda, parohul comunităţii, alături de părintele Marius Taloş SJ. Dânsul a adresat un frumos cuvânt de învăţătură legat de Evanghelia zilei, cât şi despre bogăţia şi semnificaţia teologică a Noului An, care de fapt este o rugăciune, o binecuvântare din partea lui Dumnezeu pentru noi; de asemenea orice încercare sau suferinţă, dacă vom fi şti să o oferim lui Dumnezeu, ea va deveni o sursă de pace şi har prin abandonul smerit şi iubirea unul faţă de celălalt.
Părintele Vasile a subliniat cât este de important să urmărim exemplul Sfântului Vasile, călugăr capodocian al secolului al IV-lea, care pe lângă faptul că a fost un mare teolog şi contemplativ al Sfintei Treimi, teologia sa nu a fost simplă teorie, ci cuvânt viu al lui Dumnezeu, inseparabil de iubirea şi dăruirea faţă de aproapele. Marele ierarh este un model al rugăciunii constante şi al apostolatului neobosit faţă de semeni, de aceea el rămâne pentru noi o icoană strălucitoare, alături de Maica Domnului şi sfinţii Bisericii din toate timpurile.
După ceremonie a avut loc o masă frăţească într-una dintre aulele anexe ale bisericii, la care au participat atât familiile de români cât şi familii de spanioli, într-o atmosferă de mare bucurie şi recunoştinţă pentru harurile primite în timpul anului, cât şi pentru binecuvântările pentru noul an.
Parohia Greco-Catolică din Madrid a fost instituită în luna aprilie a anului 2009, în urma binecuvântării Sfântului Sinod al BRU şi prin atenţia frăţească acordată credincioşilor români de rit bizantin în Arhiepiscopia de Madrid de către Cardinalul Antonio Maria Rouco Varela. De atunci, în fiecare duminică, de la orele 12.30 se celebrează Sfânta Liturghie în capela Bisericii Nuestra Señora de las Angustias (c/ Rafael de Riego, 16). Pe lângă credincioşii români care aparţin comunităţii, câţiva spanioli de rit latin participă, de asemenea, cu regularitate la celebrările noastre.
Pe lângă icoanele de o frumuseţe aparte, comunitatea greco-catolică din Madrid se poate mândrii cu mai mult de o sută de relicve ale sfinţilor Orientali şi Occidentali, printre care chiar Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Grigorie de Nissa, Sfântul Dumitru, la care credincioşii se închină cu ocazia marilor sărbători. Un proiect foarte important în desfăşurare al comunităţii este acela de a construi un iconostas mobil pentru a da un gust autentic oriental celebrărilor liturgice.
Pentru mai multe informaţii vă invităm să vizitaţi blogul Parohiei Greco-Catolice din Madrid: http://grecocatolicamadrid.blogspot.com, precum şi pagina de internet a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică în Spania: http://www.greco-catolica.com.
Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: 190 DE ANI DE EXCELENŢĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL BEIUŞEAN » Titlu: 27296.jpg

Anul: 2018
Eveniment: 190 DE ANI DE EXCELENŢĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL BEIUŞEAN
Titlu: 27296.jpg