AcasăŞtiri201717 Mai: Concluziile raportului Cardinalului Ruini despre Medjugorje Medjugorje

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Concluziile raportului Cardinalului Ruini despre Medjugorje Medjugorje

Concluziile raportului Cardinalului Ruini despre Medjugorje Medjugorje

Treisprezece voturi favorabile recunoaşterii supranaturalităţii primelor şapte apariţii de la Medjugorje, un vot contrar şi o abţinere. În schimb majoritar abţineri şi multe îndoieli cu privire la continuarea fenomenului apariţiilor de la sfârşitul anului 1981 până astăzi. Acesta este rezultatul final al muncii comisiei despre Medjugorje instituită în 2010 de Papa Benedict al XVI-lea şi prezidată de Cardinalul Camillo Ruini. Un document la care a făcut referinţă Papa Francisc în dialogul cu jurnaliştii în timpul zborului de întoarcere de la Fatima, când a revelat distincţia dintre primele apariţii şi fenomenul ulterior şi a spus: „O comisie de buni teologi, Episcopi, Cardinali. Buni, buni, buni. Raportul Ruini este foarte, foarte bun”. Semnalul reieşit din cuvintele Pontifului, după cum se ştie, este pozitiv cu privire la roadele spirituale şi convertirile („oameni care merg acolo şi se convertesc, oameni care îl întâlnesc pe Dumnezeu, care îşi schimbă viaţa”), dar este negativ cât priveşte apariţiile care continuă şi astăzi: „Eu o prefer pe Sfânta Fecioară Maria mamă şi nu pe Sfânta Fecioară Maria şef de birou telegrafic care în fiecare zi trimite un mesaj la ora cutare”.
Între 17 martie 2010 şi 17 ianuarie 2014, din voinţa Papei Benedict al XVI-lea, a funcţionat o comisie prezidată de Cardinalul Ruini. Pe lângă fostul preşedinte al Conferinţei Episcopale Italiene, au făcut parte Cardinalii Jozef Tomko, Vinko Puljić, Josip Bozanić, Julián Herranz şi Angelo Amato. Împreună cu ei psihanalistul Nela Gaspar, mariologul Salvatore Perrella, antropologul Achim Schütz, canonistul David Jaeger, raportorul de la Cauzele Sfinţilor Zdzisław Józef Kijas, psihologul Mijo Nikić şi oficialul de la Doctrina Credinţei Krzysztof Nykiel. Au avut misiunea de „a aduna şi a examina tot materialul” despre Medjugorje şi de a prezenta „un raport detaliat” cu respectivul vot despre „supranaturalitatea sau nu” a apariţiilor şi de a indica „soluţiile pastorale” cele mai oportune. Comisia s-a reunit de 17 ori, a analizat toată documentaţia depozitată în Vatican, în parohia din Medjugorje precum şi în arhivele serviciilor secrete din fosta Iugoslavie. I-a ascultat pe toţi vizionarii şi martorii, iar în aprilie 2012 a desfăşurat o cercetare la faţa locului în localitatea din Herţegovina.
Comisia a prezentat o diferenţa foarte clară între începuturile fenomenului şi dezvoltarea sa succesivă. Şi astfel a decis să se exprime cu două voturi distincte cu privire la cele două faze: primele şapte presupuse apariţii, petrecute între 24 iunie şi 3 iulie 1981, şi tot ceea ce s-a întâmplat după aceea. Membrii şi experţii s-au exprimat cu 13 voturi în favoarea recunoaşterii supranaturalităţii primelor viziuni. Un membru a votat împotrivă şi un expert s-a abţinut. Comisia susţine că cei şapte tineri vizionari erau normali din punct de vedere psihic, au fost luaţi pe nepregătite de apariţie, şi în ceea ce povestesc că au văzut nu a fost nicio influenţă din partea franciscanilor din parohie sau a altor subiecţi. Au rezistat să povestească ceea ce au văzut cu toate că poliţia i-a arestat şi i-a ameninţat cu moartea. Comisia a respins şi ipoteza unei origini demoniace a apariţiilor.
Cât priveşte a doua fază a apariţiilor, comisia a ţinut cont de interferenţele mari datorate conflictului dintre Episcop şi franciscanii din parohie, precum şi faptului că apariţiile, prevestite şi programate în mod singular pentru vizionari şi nu în grup, au continuat cu mesaje repetitive. Acestea continuă, cu toate că tinerii au spus că ar fi avut un sfârşit, care în realitate nu s-a întâmplat niciodată. Există apoi tema „secretelor” cu gust apocaliptic pe care vizionarii afirmă că le-au fost revelate de apariţie. Cu privire la această a doua fază comisia a votat în două momente. Prima dată luând în considerare roadele spirituale de la Medjugorje, dar lăsând deoparte comportamentul vizionarilor. Aici trei membri şi trei experţi afirmă că există efecte pozitive, patru membri şi trei experţi efecte mixte în prevalenţă pozitive şi alţi trei membri efecte mixte, pozitive şi negative. Dacă în schimb în afară de roadele spirituale se ţine cont de comportamentul vizionarilor, opt membri şi patru experţi consideră că nu se pot exprima, în timp ce alţi doi membri au votat împotriva supranaturalităţii.
După ce au prezentat că vizionarii de la Medjugorje nu au fost niciodată însoţiţi în mod adecvat din punct de vedere spiritual şi au observat că ei de mult timp nu mai formează un grup, comisia s-a pronunţat în favoarea sfârşitului interdicţiei de pelerinaje organizate la Medjugorje (13 dintre membri şi experţi din 14 prezenţi) şi a votat în majoritate în favoarea constituirii la Medjugorje a „unei autorităţi dependente de Sfântul Scaun” şi pentru transformarea parohiei în sanctuar pontifical. O decizie dictată de motive pastorale – îngrijirea milioanelor de pelerini care vin, a evita ca să se formeze „biserici paralele”, claritate cu privire la chestiunile economice – care nu ar implica recunoaşterea supranaturalităţii apariţiilor.
În avion, Papa Francisc a vorbit şi despre îndoielile Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei (CDC). Condusă de Cardinalul Gerhard Ludwig Müller, CDC a exprimat îndoieli cu privire la fenomen precum şi cu privire la raportul Cardinalului Ruini, considerat o contribuţie autoritară care trebuie confruntată cu alte păreri şi documente. În 2016 s-a desfăşurat o „feria a IV-a”, reuniunea lunară a membrilor dicasterului, convocată pentru a discuta cazul Medjugorje şi raportul Ruini. Fiecare dintre Cardinalii şi Episcopii care sunt membri a primit textul comisiei, dar şi alt material aflat în posesia Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei. În cursul reuniunii s-a cerut membrilor să exprime părerile lor. Papa Francisc, nevrând ca raportul Ruini, apreciat de el, să fie scos „la licitaţie”, a stabilit însă ca părerile membrilor „feria a IV-a” să fie trimise direct la el. Şi s-a întâmplat exact aşa.
Papa, după ce a examinat raportul Ruini şi părerile membrilor Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei a decis să încredinţeze Arhiepiscopului polonez Henryk Hoser o misiune de „trimis special al Sfântului Scaun” pentru „a dobândi cunoştinţe mai aprofundate despre situaţia pastorală” de la Medjugorje şi „mai ales, despre exigenţele credincioşilor care ajung acolo în pelerinaj” pentru „a sugera eventuale iniţiative pastorale pentru viitor”. În vara anului 2017 va înmâna rezultatele muncii sale şi Papa va lua o decizie.

(După Vatican Insider, 16 mai 2017)

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comunitatea seminarului din Oradea în vizită la Parohia din Beiuş » Titlu: 25492.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comunitatea seminarului din Oradea în vizită la Parohia din Beiuş
Titlu: 25492.jpg