AcasăŞtiri201716 Mai: Pr. Vasile Luţai: Aniversarea a 40 de ani de preoţie

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Pr. Vasile Luţai: Aniversarea a 40 de ani de preoţie

Pr. Vasile Luţai: Aniversarea a 40 de ani de preoţie

Duminică, 7 mai 2017, comunitatea românească greco-catolică din Viena Rochuskapelle-Penzing a avut bucuria să îl aibă ca oaspete la celebrarea Sfintei Liturghii pe Excelenţa sa Arhiepiscopul dr. Peter Stephan Zurbriggen, Nunţiul Papal din Viena, împreună cu secretarul Nunţiaturii, Mons. dr. George Panamthundil. Motivul acestei vizite a fost sărbătorirea a 40 de ani de preoţie a celui care, în anul 1993, a reînfiinţat Misiunea Română Unită din Viena: pr. paroh mag. Vasile Luţai.
I-au dorit să îi fie alături la acest eveniment deosebit din viaţa domniei sale Excelenţa sa Ambasadorul României la Viena, Bogdan Mazuru; fost ambasador al Austriei în România, dr. Michael Schwarzinger, actualmente ambasador în Malta, împreună cu soţia sa Rosamaria; prof. dr. Erich Leiternberger, purtător de cuvânt de la fundaţia „Pro Oriente”; dr. Othmar Kollar de la „Missio Pro Europa”; Herbert Rechtberger, director naţional de la organizaţia „Kirche in Not”; jurnalistul Franz Josef Rupprecht din Dieceza de Eisenstadt; membri ai familiei, precum şi credincioşii parohiei veniţi în număr foarte mare, chiar şi din împrejurimile capitalei austriece, cum ar fi mica dar inimoasa comunitate din Wiener Neustadt. În altar, alături de pr. paroh Vasile Luţai, au mai slujit secretarul Nunţiului, Mons. George, pr. paroh Vasile Hotico din Dragomireşti- Maramureş, pr. Ioan Iulian Hotico, vicarul parohial împreună cu diaconul Felician Vladu din parohia Wiener Neustadt.
Înainte de începerea serviciului religios, părintele Vasile Luţai, printr-un scurt discurs comemorativ, a evocat perioada de 300 de ani de la unirea religioasă a românilor din Transilvania cu Roma, timp în care, românii care au aderat la Unire nu şi-au pierdut identitatea, ci dimpotrivă, au reuşit să îşi îmbogăţească patrimoniul lor cultural. De asemenea, părintele Luţai a reamintit distinşilor oaspeţi şi întregii comunităţii curajul celor doisprezece Episcopi greco-catolici care, în timpul prigoanei comuniste, nu şi-au abandonat nici unul dintre ei crezul, după cum mărturisea Cardinalul Iuliu Hossu: „Credinţa noastră este viaţa noastră!” Celebrarea Sfintei Liturghii a fost animată şi de micul cor al parohiei, susţinut de doi artişti ai Operei din Viena, soprana Simina Ivan şi basul Liviu Burz, prezenţi ca întotdeauna la fiecare sărbătoare majoră a parohiei. Cuvintele care ar caracteriza cel mai bine această celebrare religioasă ar fi armonia şi bucuria; între preoţii din altar şi cor, între credincioşi şi binecuvântările în limba română rostite de către Excelenţa sa, Nunţiul Papal.
Nunţiul, în predica sa, a menţionat importanţa familiei, faţă de asociaţii, unde fiecare intră şi iese când vrea; rolul major al bunicilor în educaţia copiilor; ne-a reamintit să fim „convinşi şi curajoşi” în viaţă şi „să nu ne fie ruşine că suntem creştini şi catolici, nici la locul de muncă şi nici în familie”. „Cine rămâne în Cristos rămâne în Biserică”, a mai spus Excelenţa Sa, amintindu-ne cuvintele Papei Benedict al XVI-lea, cel care în duminica Paştelui a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani: Cine crede nu este singur! Înainte de binecuvântarea finală, Arhiepiscopul Peter Stephan Zurbrigenn l-a surprins plăcut pe părintele Vasile Luţai, înmânându-i cu aceasta ocazie o medalie jubiliară de argint „Papa Benedict al XVI-lea”, menţionând printre altele că medalii de aur în Biserica Catolică doar Papii primesc!
Excelenţa sa s-a arătat foarte încântat de numărul mare de copii prezenţi la Sfânta Liturghie. Ne-a reamintit încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de importantă este educaţia în viaţa copiilor pentru că ei reprezintă viitorul! De altfel, în fotografia de grup de la sfârşitul Liturghiei, Nunţiul Papal şi-a manifestat dorinţa şi bucuria să fie înconjurat de copiii prezenţi la această sărbătoare. Un asemenea eveniment jubiliar nu se putea încheia fără o agapă fraternă, care a avut loc la casa parohială, unde enoriaşii parohiei au putut să îl salute pe Excelenţa sa Nunţiul Apostolic, iar alţii au dorit să fie fotografiaţi alături de el. Nu putem încheia fără să îl felicităm pe părintele paroh Vasile Luţai cu ocazia acestui jubileu, să îi dorim în continuare o viaţă plină de bucurii şi împliniri alături de familie şi de enoriaşi, atât în plan profesional cât şi plan spiritual!
Sorin Farcaş

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Prima Sfântă Împărtăşanie la Sântandrei » Titlu: 26242.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Prima Sfântă Împărtăşanie la Sântandrei
Titlu: 26242.jpg