AcasăŞtiri201716 Mai: Pelerinaj Diecezan în cinstea Sfântului Ladislau

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Pelerinaj Diecezan în cinstea Sfântului Ladislau

Pelerinaj Diecezan în cinstea Sfântului Ladislau

Peste 4.000 de pelerini din România şi Ungaria participă, duminică, 14 mai 2017la pelerinajul diecezan organizat în Anul Jubiliar Sfântul Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei.
Cu această ocazie, după patru secole şi jumătate, la Oradea a ajuns din nou craniul Sfântului Ladislau, trimis la Győr în timpul războaielor confesionale din Transilvania şi nerecuperat de atunci.
Urmând recliva bine păzită a Sfântului Ladislau, alaiul de credincioşi a parcurs pe jos un traseu de la Bazilica Romano-Catolică şi până în Cetate, unde herma celui care a fondat-o a mai rămas timp de câteva ore.
Herma cu craniul Sfântului Ladislau a fost primită în Oradea la ora 9 şi a fost aşezată în mod solemn în Bazilica Romano-Catolică din Complexul Baroc, alături de relicvarul cu o bucăţică din craniul Regelui ungar, din patrimoniul diecezei de Oradea, după care credincioşii au asistat la o liturghie celebrată de Eminenţa Sa Cardinal Dr. Erdő Péter, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta.
Bazilica s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea venită să ia parte la procesiune aşa că peste 400 de credincioşi au urmărit transmisiunea slujbei pe două ecrane mari ridicate în curte.
Procesiunea spre Cetatea Oradea a început în jurul orei 13, din alai făcând parte şi grupuri folclorice şi husari. "Cei care nu reuşesc să parcurgă pe jos distanţa până la Cetate au la dispoziţie un autobuz, dar rugămintea mea este să îl folosească doar cei care au probleme de sănătate", a anunţat în microfon episcopul László Böcskei.
De altfel, la ieşirea din curtea bazilicii, participanţii la procesiune erau îmbiaţi cu flacoane cu apă minerală pentru a face faţă vremii calde, umede şi apăsătoare aşa că participanţii la alai au preferat să meargă pe jos.
Coloana, la care s-au adăugat pe traseu noi pelerini, a fost deschisă de tineri purtând drapelele naţiunilor care au făcut parte din regatul Sfântului Ladislau, dar şi drapelul Poloniei în care s-a născut.
Herma cu craniul Sfântului Ladislau a fost bine păzită pe tot parcursul procesiunii de mai mulţi bărbaţi în costume negre, evenimentul fiind supravegheat şi de jandarmii bihoreni.
Din alaiul care s-a întins de intrarea în Cetate până dincolo de magazinul Crişul au făcut parte, feţe bisericeşti printre care cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, nunţiul apostolic de la Bucureşti, Miguel Maury Buendia, arhiepiscopul de Bucureşti, Ioan Robu, dar şi episcopul de Oradea, László Böcskei şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.
Printre oficialităţi s-au mai numărat vice-prim ministrul Ungariei, Semjén Zsolt însoţit de mai mulţi secretari de stat, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond, consulul principal Mille Janos dar şi preşedintele UDMR, Kelemn Hunor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, deputatul Szabó Ödön, preşedintele PPMT Bihor, Csomortányi István şi Victor Oparchi, secretar de stat la Ministerul Cultelor. De asemenea, la eveniment a participat şi primarul Ilie Bolojan.
În jurul orei 14, craniul Regelui Ladislau a ajuns din nou în Cetatea Oradea. Herma cu moaştele regale a fost primită cu onor de huszarii care au făcut parte din alai şi depusă în biserică. Numărul pelerinilor a fost atât de mare încât sfântul lăcaş s-a dovedit neîncăpător.
"Nu mai este loc", a spus unul dintre oamenii de ordine îndrumând credicioşii să asiste la slujba religioasă la umbra copacilor din curtea interioară a fortificaţiei care s-a umplut de lume.
Mulţi pelerini au făcut însă calea întoarsă conştienţi că odată cu oficierea liturghiei festivităţilea aveau să se apropie de sfârşit.
Organizat cu ocazia împlinirii a 825 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau pelerinajul de duminică a comemorat personalitatea acestuia. Regele sfânt, a fost descris de prim-vicepremierul Semjén Zsolt ca un simbol al unităţii dintre creştinism, naţiunea maghiară şi spiritul european. "Ungaria apără Europa şi în zilele noastre", a spus Semjén Zsolt în discursul ţinut la bazilică.
La rândul său, secretarul de stat Victor Oparschi, a amintit în alocuţiunea sa a amintit legătura acestuia cu Oradea. "Sfântul Ladislau poate fi considerat unul dintre fondatorii oraşului Oradea. S-a îndrăgostit de aceste locuri. În urma unui vis miraculos a înfiinţat aici o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria închinată Diecezei de Oradea", a spus secretarul de stat.
Oparschi a povestit legenda potrivit căreia regele a cerut să fie înmormântat la Oradea iar carul cu trupul neînsufleţit al acestuia a pornit singur către oraş, amintind că este asemănătoare celei despre Sfânta Filofteia care a cerut să fie înmormântată la Curtea de Argeş.
"Dacă uneori istoria ne-a separat rolul sfinţilor este de a crea unitate", a spus Oparschi.
De altfel, pentru cei care nu ştiu, în urma căsătoriei lui Ladislau cu prinţesa germană Adelhai, cuplul regal a dăruit lumii un alt sfânt. Fiica lor Piroska, soţia lui Ioan al II-lea le este cunoscută românilor sub numele de Sfânta Paraschiva.
Pentru toate aceste merite, episcopul László Böcskei a promis în alocuţiunea avută în catedrala din Cetate că Sfântul Ladislau va avea o nouă statuie în Oradea.
Festivităţile s-au încheiat în jurul orei 15, când pelerinii au putut vizita Cetatea şi ruinele bisericii medievale ctitorite de Sfântul Ladislau sau asculta concerte în curtea cetăţii.
Începând cu ora 16:30 membrii Capitlului Catedralei au oficiat sfânta liturghie în prezenţa moaştelor Sfântului Ladislau pentru că după ora 17:30 acestea urmau să fie transportate în Ungaria în maşina blindată cu care au fost aduse.

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Învierea Domnului » Titlu: 25418.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Învierea Domnului
Titlu: 25418.jpg