AcasăŞtiri201716 Mai: Preotul Cristian Borz prezent la un eveniment organizat de Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Preotul Cristian Borz prezent la un eveniment organizat de Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

Preotul Cristian Borz prezent la un eveniment organizat de Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat în intervalul 11-14 mai, la Petroşani, un workshop intitulat „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România”, eveniment care a adunat specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai unor obiective cu caracter muzeografic sau memorialistic, printre ei şi parohul Cristian Borz în calitate de administrator al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” şi împreună au căutat oportunităţi pentru valorificarea unor obiective din întreaga ţară. Scopul evenimentului IICCMER a fost de a oferi un cadrul prilenic schimbului de idei, îndrumarea celor care deja au început demersul de muzealizare, acordarea de suport logistic şi promovarea necesităţii de a crea muzee ale perioadei comuniste din România. Anul viitor, cu prilejul sărbătoririi centenarului Marii Uniri, se doreşte organizarea unui eveniment similar la Şimleu Silvaniei, oraşul în care s-a născut Iuliu Maniu. De menţionat faptul că evenimentul se află la a V-a ediţie şi a fost organizat numai în localităţi cu semnificaţie istorică pentru perioada comunistă.
Ca dovadă a preocupării faţă de memoria lui Iuliu Maniu, Casa de la Bădăcin a fost prima instituţie din Sălaj inclusă în „Reţeaua Memoriei”, un website creat de IICCMER cu rolul de a aduna într-o hartă virtuală persoane şi instituţii care se preocupă de fenomenul de muzealizare şi memorializare a comunismului în România. http://www.reteauamemoriei.ro/.
„E important să ne ştim parte a acestei Reţele naţionale a Memoriei şi, mai mult decât atât, ne onorează susţinerea IICCMER. Invitaţia de a participa la acest workshop vine în urma semnării unui parteneriat interinstituţional în anul 2015”, transmite parohul Cristian Borz.
IICCMER încurajează realizarea unui muzeu în Casa Memorială „Iuliu Maniu”
Interesul IICCMER pentru Casa de la Bădăcin este unul constant şi am aminti vizitele reprezentanţilor IICCMER la Bădăcin pentru a se interesa de starea lucrărilor şi, de asemenea, parteneriatul realizat în toamna anului 2015 între Parohia Greco-Catolică, administratorul imobilului, şi IICCMER, acord ce are ca scop dezvoltarea unor proiecte culturale menite să reabiliteze memoria lui Iuliu Maniu, a familiei sale şi a casei acestuia din satul Bădăcin, precum şi a victimelor regimului comunist persecutate în lagărele şi coloniile de muncă. Totodată, semnarea contractului de colaborare presupune şi acordarea de asistenţă istoriografică şi tehnică de către IICCMER pentru refacerea spaţiului memorial-muzeografic reprezentat de Casa „Iuliu Maniu”.
Cei care doresc să contribuie la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” şi, astfel, la amenajarea unui muzeu în interiorul Casei, o pot face donând în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.
De asemenea, cei care doresc să doneze 2% din impozitul pe venit o pot face accesând formularul 230, disponibil şi online pe pagina de Facebook a campaniei.
Toată activitatea legată de evoluţia campaniei publice „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu” pot fi consultate pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts
Ioana Gale

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Lansarea cărţii dedicată Monseniorului Octavian Bârlea » Titlu: 25467.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Lansarea cărţii dedicată Monseniorului Octavian Bârlea
Titlu: 25467.jpg