AcasăŞtiri201715 Mai: Simpozion şi expoziţie de documente pe tema Comuniune Eclezială – Eparhia de Maramureş şi Sfântul Scaun

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Simpozion şi expoziţie de documente pe tema Comuniune Eclezială – Eparhia de Maramureş şi Sfântul Scaun

Simpozion şi expoziţie de documente pe tema Comuniune Eclezială – Eparhia de Maramureş şi Sfântul Scaun

„O dată istorică foarte importantă este ziua de 10 Mai 1927, când s-a semnat Concordatul dintre România şi Sfântul Scaun, moment ce a prilejuit începutul unui parcurs de colaborare, prin care, ulterior, s-a înfăptuit crearea Eparhiei de Maramureş. Aşadar, s-au împlinit zilele acestea 90 ani de la acest moment istoric din viaţa României moderne. Expoziţia de faţă caută, prin urmare, să fie un fir de lumină în acest pelerinaj pastoral şi cultural al Eparhiei de Maramureş. Imaginile-document şi documentele oficiale din perioada promulgării Bulei Papale Sollemni Conventione din data de 5 iunie 1930, prin care se înfiinţa Eparhia de Maramureş, sunt astăzi aduse la lumină pentru a cuprinde mai bine memoria trecutului”. Sunt cuvintele părintelui George Marius Nicoară (responsabil al departamentului pentru cultură din cadrul Episcopiei greco-catolice de Maramureş) rostite în cadrul Simpozionului cu titlul Comuniune Eclezială – Eparhia de Maramureş şi Sfântul Scaun, care a avut loc vineri, 12 mai 2017 la Centrul Millennium din Baia Mare. În cadrul evenimentului a avut loc şi expoziţia de documente (preluate atât din atât din Arhivele Secrete Vaticane şi din Arhivele Congregaţiei pentru Bisericile Orientale din Roma, precum şi documente din Arhivele Naţionale ale României) care atestă începuturile Eparhiei de Maramureş şi numirea primului titular al Scaunului Episcopal din Baia Mare – Episcopul Dr. Alexandru Rusu.
Preasfinţitul Vasile Bizău, în conferinţa sa, a vorbit despre termenul Comuniune, pe care l-a numit „un termen foarte drag mie”, dar, în acelaşi timp, unul care „exprimă pe deplin o realitate adâncă şi împlinitoare”. „Chiar dacă Eparhia noastră în forma ei actuală, ca structură ecleziastică este una relativ tânără fiind înfiinţată în anii 30 ai secolului trecut de către Papa Pius al XI-lea, ea îşi are rădăcinile mai adânci în istoria poporului român din Transilvania şi nu numai, întinzându-se până în timpul nedefinit al dorinţei de unitate al creştinilor din toate timpurile”, a spus Ierarhul. Cât despre expoziţia de documente, aceasta „ne oferă o fărâmă de istorie a începutului celei de-a cincea eparhii româneşti în comuniune deplină cu Sfântul Scaun apostolic al Romei şi ne invită totodată să o vedem într-o poveste mai amplă a Bisericii Române Unite… [întrucât] dorinţa unităţii este naturală firii omului, aparţine patrimoniului credinţei creştine”, a spus Arhiereul.
În cadrul evenimentului, au conferenţiat oaspeţi de seamă precum: E. Sa Jean-Louis Bruguès - Arhivist şi Bibliotecar al Sfintei Biserici Romane, precum şi prof. dr. Ovidiu Augustin Ghitta - Decan al Facultăţii de Istorie şi Filozofie din Cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca.
Un salut călduros publicului din partea Excelenţei Sale Miguel Maury Buendia – Nunţiu Apostolic la Bucureşti, care a făcut şi o scurtă prezentare a Monseniorului Jean-Louis Bruguès, cel care a făcut posibilă şi preluarea de documente din Arhivele Vaticane. Acesta din urmă a ţinut un discurs în care a vorbit despre Biserică şi memorie, identitate si încredere: „Cine şi-a pierdut propria memorie, şi-a pierdut automat şi propria identitate şi devine incapabil să se conducă. Cine e atins de amnezie, nu are viitor. Observaţia este valabilă pentru persoanele pentru care pierderea memoriei este studiată la nivel de patologie, ca şi în cazul bolii Alzheimer. Însă este valabilă şi pentru comunităţi”, a spus Arhiepiscopul. Excelenţa Sa Bruguès şi-a început discursul amintind cuvintele Mântuitorului: „Faceţi aceasta întru amintirea mea” (Lc. 22,19 şi 1Cor 11,24-25) şi a încheiat prin cuvintele filologului italian Giorgio Pasquale: „Cine nu-şi aminteşte, nu trăieşte”.
Profesorul dr. Ovidiu Augustin Ghitta a ţinut un discurs animat de experienţe şi memorii personale, întrucât dânsul personal provine dintr-o familie care a dat Bisericii preoţi rămaşi în rezistenţă pe perioada comunistă alături de primul Păstor al Eparhiei – Episcopul Alexandru Rusu. Astfel, profesorul a amintit cu multă emoţie obiectele sacre folosite de către bunicul său preot, pe care încă le păstrează cu multă grijă, acestea fiind un semne concrete ale trecutului. Atât Antimisul pe care-l folosea, cât şi poza cu figura Episcopului Rusu atârnată pe peretele chiliei din casa bunicilor, pe care bunicul său a inscripţionat „Episcopul care m-a hirotonit”, au devenit, pentru distinsul decan, obiecte şi documente istorice.
În cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea cărţii „Scrisori Pastorale” ale Episcopului dr. Alexandru Rusu (Ed. Surorile Lauretane), care cuprinde toate scrisorile pastorale scrise de către Preasfinţitul Rusu cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun şi Paşti şi cu ocazia începutului postului Paştelui.
Prezenţi la simpozion au fost Episcopii greco-catolici: PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu şi PS Alexandru Mesian, Arhiepiscopul romano catolic Ioan Robu, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi preoţi şi credincioşi de pe teritoriul eparhiei.
Începând cu data de 16 mai, expoziţia de documente va fi mutată la Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare şi va rămâne deschisă publicului timp de o săptămână, între orele 8:00-19:00. Ulterior, acesta va fi mutată în fiecare Sediu Protopopial pe rând, pentru a fi vizitată de către credincioşii întregii eparhii.

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018 » Titlu: 26263.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018
Titlu: 26263.jpg