AcasăŞtiri201720 Aprilie: Săptămâna Mare – comuniune în Protopopiatul de Beiuş

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Săptămâna Mare – comuniune în Protopopiatul de Beiuş

Săptămâna Mare – comuniune în Protopopiatul de Beiuş

Timpul binecuvântat al Săptămânii Mari s-a trăit plin şi deplin şi în Protopopiatul de Beiuş prin angajarea comunitară în diverse activităţi şi tradiţionale rugăciuni şi slujbe, împlinite prin vizita şi unirea în rugăciune a Vicarului General, părintele Olimpiu Todorean.
Copiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 din Beiuş alături de educatoarele lor, în parteneriat cu copiii de la Oratoriul parohial „Colţ de Rai”, sub coordonarea prof. Carmen Zima (prin asociaţia „Ave Miriam”), au pregătit în biserică un colţ de prietenie şi tradiţie cu diverse mesaje simbolice de Paşti. Astfel, cei mici au aderat, dincolo de timp, grupului de copii care Îl întâmpinaseră pe Isus la poarta Ierusalimului în Duminica Floriilor.
Miercurea Mare, enoriaşi din parohiile Protopopiatului de Beiuş, alături de parohii lor, s-au rugat împreună „Calea Crucii” pe dealul din Băiţa. Porunca Iubirii dată de Isus, reamintită de parohul locului, părintele Rostaş Marcel, a fost tema cuvântului de primire, respectiv a meditaţiei finale. Îmbucurător, această celebrare devine încet o tradiţie la nivel protopopial, după 2015, creştini din diverse parohii, chiar confesiuni, dorind un moment de pace şi comuniune într-un decor natural.
Isus, prin preoţii Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Beiuş, şi-a amintit de fidelitatea şi curăţia inimii copiilor şi i-a binecuvântat prin inserarea simbolică a lor în grupul apostolilor de la Cina cea de Taină, prin ceremonialul „Spălării picioarelor”.
Joia Mare, plini de emoţii atât parohul locului, părintele Zorel Zima, asistat de vice-paroh, părintele Iosif Slobodnic, cât şi copii au retrăit acest mesaj de smerenie, iubire şi slujire prin misterul spălării şi sărutării picioarelor celor chemaţi a face asemenea şi de a călca, la rândul lor, pe drumul apostolatului.
Vizita şi comuniunea de rugăciune a părintelui Olimpiu Todorean, vicar general, a debutat în Joia Mare prin celebrarea Deniei celor 12 Evanghelii ale Patimilor Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos, alături de parohul de Pocola, părintele Boţa Marius Gheorghe, şi părintele protopop de Beiuş, părintele Zima Gheorghe Zorel. Părintele Olimpiu a subliniat în meditaţia sa necesitatea unei cercetări a sinelui şi a unei angajări ferme pe urmele lui Isus.
Vinerea Mare a continuat în spiritul comuniunii prin celebrarea Prohodului Domnului nostru Isus Cristos, în Parohia Şuncuiş de către părintele Todorean, alături de parohul părintele Man Adrian şi părintele Zima. Tăcerea mormântului lui Isus este o tăcere necesară şi sufletului nostru, în acest tumult al vieţii, pentru redescoperirea Jertfei lui Isus şi, în lumina ei, a asumării datoriei noastre, motivate de recunoştinţă şi iubire, de a-i fi fideli Lui.
Sâmbăta Mare a început cu celebrarea Vecerniei şi Liturghiei în biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, continuând la miezul nopţii, în fapt liturgic – zorii dimineţii, cu celebrarea Utreniei Învierii de către părintele Todorean şi păstorii sufleteşti ai parohiei, părintele Zorel şi părintele Iosif. Momentul meditativ al celebrării a fost marcat de chemarea la Fericire a fiecărui credincios în parte, o fericire care se regăseşte în Domnul, printr-o cunoaştere a sinelui, printr-o auto-acceptare şi îndreptare proprie în lumina lui Cristos.
În Duminica Luminată, Ziua Învierii, părintele vicar general Todorean, a concelebrat Sfânta Liturghie cu parohul locului, părintele Emil Ghiurcă spre bucuria credincioşilor parohiei din Ştei. În după-amiaza zilei, vizita şi comuniunea a continuat cu rânduiala Vecerniei săvârşite în comunitatea beiuşeană.
Vizita părintelui Olimpiu, Vicar general, s-a încheiat în parohia din Ioaniş, prin celebrarea Sfintei Liturghii alături de parohul locului, părintele Mircea Boţa, şi de părintele Zorel.
Îndemnul la păstrarea luminii şi urarea pascală a împlinit această vizită de comuniune în parohiile protopopiatului.

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vizită pastorală la Viena » Titlu: 26200.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vizită pastorală la Viena
Titlu: 26200.jpg