AcasăŞtiri201719 Aprilie: Patriarhul Bartolomeu va fi prezent în Egipt împreună cu Papa Francisc

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Patriarhul Bartolomeu va fi prezent în Egipt împreună cu Papa Francisc

Patriarhul Bartolomeu va fi prezent în Egipt împreună cu Papa Francisc

Primatul bisericii ortodoxe a fost invitat de către Marele Imam al Moscheei din Al Azhar, Cheikh Ahmed Mohamed el-Tayyib. Mărturia creştinilor uniţi.
ANDREA TORNIELLI

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului va fi la Cairo în 28 şi 29 aprilie, invitat de către Marele Imam al Moscheei din Al Azhar, Cheikh Ahmed Mohamed el-Tayyib, în aceleaşi zile în care va fi prezent acolo şi Papa Francisc. Va fi o prezenţă semnificativă, care alătură creştinii şi mărturia lor de unitate ca semn pentru pace în lume, în acest moment dificil, când suflă vânt de război. Papa de la Roma şi Patriarhul Constantinopolului vor fi aşadar aproape de Papa Bisericii copte, Tawadros, a cărui comunitate a fost lovită şi rănită de moarte de către atentatele fundamentaliştilor.
Bartolomeu I a fost invitat de către el-Tayyib să participe la Conferinţa internaţională despre Pace, în cadrul căreia sunt prevăzute intervenţiile Papei Francisc şi a Marelui Imam. Despre posibilitatea unei călătorii în Egipt a vorbit însuşi Patriarhul ortodox în încheierea Sfintei Liturghii de Paşti, după cum prezintă Alberto Negri în publicaţia Sole 24Ore din 16 aprilie. Bartolomeu a făcut cunoscută o scrisoare, redactată chiar de mâna Suveranului Pontif, în care Francisc îi mulţumea pentru prietenia lui şi în care îşi exprima dorinţa de a-l revedea cât mai curând. Aşadar, Patriarhul a adăugat: „Ocazia ar putea fi foarte aproape: am fost invitat şi eu de către Universitatea din Al Azhar la Cairo şi, în 28 aprilie, aş putea fi cu Papa Francisc acolo, cu această ocazie”.
Surse apropiate Patriarhatului ecumenic din Constantinopol confirmă pentru Vatican Insider că decizia de a accepta invitaţia a fost luată şi că Bartolomeu va fi la Cairo. Prietenia dintre episcopul Romei şi episcopul Constantinopolului, succesorii apostolilor şi fraţilor Petru şi Andrei, a fost mereu una foarte apropiată. În mai 2014, Francisc şi Bartolomeu au fost împreună în Ţara Sfântă şi s-au rugat împreună în Bazilica Sfântului Mormânt. Câteva zile mai târziu, Papa a dorit ca Patriarhul să îi fie alături în grădinile Vaticanului, cu ocazia rugăciunii pentru pace în regiune. Mai apoi, în luna noiembrie a aceluiaşi an, Francisc a vizitat Turcia şi a participat la sărbătorea liturgică în cinstea memoriei Sfântului Andrei, în biserica patriarhală din Fanar. În urmă cu un an, în aprilie 2016, Bartolomeu l-a invitat pe Francisc într-o vizită-fulger în insula grecească Lesbos, unde se găseşte un mare câmp pentru refugiaţi. Aceasta a fost prima călătorie în totalitate ecumenică a unui Papă, întrucât Francisc a rămas tot timpul alături de Patriarhul Constantinopolului şi de arhiepiscopul ortodox al Atenei, Hyeronimos, fără să aibă celebrări sau întâlniri particulare cu comunitatea catolică.
Prezenţele Papei Francisc şi a Patriarhului ortodox la întâlnirea din marea universitate sunită, la puţine zile după atentatele care au însângerat Paştile copţilor în Egipt, sunt, aşadar, un semn elocvent de unitate şi de vecinătate între creştinii diferitelor confesiuni, exprimând totodată dorinţa de a dialoga cu acei musulmani care refuză violenţa şi justificarea terorismului şi masacrelor în numele religiei.
TRADUCERE: MONICA OMILESCU

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Prododul Domnului în Parohia Sititelec » Titlu: 25425.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Prododul Domnului în Parohia Sititelec
Titlu: 25425.jpg