AcasăŞtiri201718 Aprilie: Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani: mărturia mons. Gänswein

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani: mărturia mons. Gänswein

Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani: mărturia mons. Gänswein

La 16 aprilie 2017, chiar în ziua de Paşti, papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani. Cu această ocazie papa Francisc i-a făcut o vizită Papei emerit pentru a-i face urările de Paşti şi a-l felicita de ziua aniversară. Festivităţile au fost mutate în a doua zi de Paşti şi au avut o formă foarte simplă şi rezervată: în mănăstirea Mater Eclesiae din Vatican a fost prezentă o mică delegaţie din regiunea germană Bavaria, locul de provenienţă al Papei emerit.
Prezent la eveniment, mons. Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale, care îl urmează îndeaproape pe papa Benedict al XVI-lea, a vorbit despre cum decurge o zi din viaţa acestuia la mănăstirea din Cetatea Vaticanului:
G. G. – „Viaţa în mănăstire este foarte ordonată: nu este un secret pentru nimeni faptul că papa Benedict iubeşte ordinea. Programul zilei este foarte bine structurat, foarte clar, şi asta îl ajută. Una dintre afirmaţiile papei Benedict, la încheierea pontificatului său, a fost că nu s-a retras la 'o viaţă privată', adică pentru a face ceea ce i-ar fi plăcut să facă, ci că 's-a urcat pe munte', o imagine care aminteşte de Moise care s-a retras să se roage, după puterile, convingerile şi capacităţile sale, pentru succesorul său, pentru Biserică şi pentru lume. Şi chiar asta face. Viaţa sa este o împletire de rugăciune, studiu, muzică, vizite, Liturghie, plimbări, meditaţii, odihnă şi pregătire pentru întâlnirea cu Domnul. Văd că papa Benedict trăieşte cu mare seninătate această decizie a sa”.
Întrebat fiind despre modul în care se mişcă Papa emerit, mons. Gänswein a spus că aceasta este partea cea mai slabă a corpului său, iar pentru acest lucru „se ajută de un cadru”, care îi dă o mai mare stabilitate şi siguranţă în mişcare. Prefectul Casei Pontificale a menţionat că papa Benedict al XVI-lea nu se plânge de trecerea anilor, dar în acelaşi timp este conştient că nu mai are aceeaşi forţă ca înainte. Arhiepiscopul Georg Gänswein a mărturisit că în anii petrecuţi alături de Papa emerit a învăţat că credinţa este un „dar care aduce bucurie” şi „un ajutor pentru a duce mai bine povara” care ne revine.
În ceea ce priveşte relaţia dintre papa emerit Benedict al XVI-lea şi succesorul său, mons. Gänswein a subliniat că „cei doi au un raport bun” şi că papa Francisc se întâlneşte regulat cu papa Benedict”, însă cei doi „se retrag între patru ochi şi vorbesc”. Prefectul Casei Pontificale a adăugat că vizitele „nu au o cadenţă fixă” şi că au loc cu ocazia aniversărilor personale, înainte sau după o călătorie a papei Francisc, însă fără un calendar prestabilit. Prelatul a mai spus că cei doi pontifi se aud şi la telefon sau corespondează prin scrisori.
(rv - I. Ursuleac)

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei” » Titlu: 25804.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei”
Titlu: 25804.jpg