AcasăŞtiri201716 Aprilie: Mesajul de Paşti ”Urbi et Orbi” 2017: Cristos înviat îi ia pe umerii săi pe toţi cei asupriţi de rău

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Mesajul de Paşti ”Urbi et Orbi” 2017: Cristos înviat îi ia pe umerii săi pe toţi cei asupriţi de rău

Mesajul de Paşti ”Urbi et Orbi” 2017: Cristos înviat îi ia pe umerii săi pe toţi cei asupriţi de rău

”Cristos, Bunul păstor, a înviat din morţi şi îi ia pe umerii săi pe toţi cei asupriţi de rău”: a spus papa Francisc în tradiţionalul mesaj de Paşti ”Urbi et Orbi” prezentat în Duminica Paştelui, 16 aprilie 2017, de la balconul central al bazilicii San Pietro. În precedenţă, Pontiful Roman a celebrat Sfânta Liturghie la ora 10.00 pe esplanada bazilicii vaticane. În timpul nopţii de Paşti, la Vigilia pascală, Sfântul Părinte a celebrat riturile sacre şi a botezat 11 catehumeni din diferite ţări.
Redăm mai jos, în traducerea noastră de lucru, mesajul de Paşti al Sanctităţii Sale Papa Francisc:
«Dragi fraţi şi surori, Paşti Fericit!
Astăzi, Biserica reînnoieşte în lumea întreagă vestea plină de uimire a primilor discipoli: ”Isus a înviat!” – ”Adevărat a înviat, după cum v-a spus!”.
Vechea sărbătoare a Paştelui, memorialul eliberării poporului evreu din robie, ajunge aici la împlinire: prin învierea sa, Isus Cristos ne-a eliberat de robia păcatului şi a morţii şi ne-a deschis trecerea spre viaţa veşnică.
Noi toţi, când ne lăsăm stăpâniţi de păcat, pierdem calea cea bună şi umblăm ca nişte ori rătăcite. Dar Dumnezeu însuşi, Păstorul nostru, a venit să ne caute şi, ca să ne mântuiască, s-a înjosit până la umilirea crucii. Şi astăzi putem proclama: ”A înviat Păstorul cel bun care pentru turma sa a mers la moarte, aleluia!” (Liturghierul Roman, Duminica a IV-a după Paşti, Antifonul la Împărtăşanie).
De-a lungul timpurilor, Păstorul care a înviat nu oboseşte să ne caute pe noi, fraţii săi rătăciţi în pustiurile lumii. Şi prin semnele Pătimirii – rănile iubirii sale milostive – ne atrage pe calea sa, calea vieţii. El îi ia şi astăzi pe umerii săi pe fraţii noştri şi surorile noastre asupriţi de rău în diferite forme.
Păstorul care a înviat merge să-l caute pe cel care s-a pierdut în labirinturile solitudinii şi marginalizării; merge în întâmpinarea lor prin fraţii şi surorile care ştiu să se apropie cu respect şi blândeţe şi fac să audă pentru acele persoane glasul său, un glas niciodată uitat, care le cheamă din nou la prietenia cu Dumnezeu.
El îi ia asupra sa pe cei care sunt victime ale vechilor şi noilor sclavii: munci inumane, traficuri ilegale, exploatare şi discriminare, dependenţe grave. El îi asupra sa pe copiii şi adolescenţii care sunt privaţi de seninătatea lor pentru a fi exploataţi şi pe cel care are inima rănită pentru violenţele pe care le îndură între zidurile propriei case.
Păstorul înviat se face însoţitor de drum al celor care sunt constrânşi să-şi lase ţara din cauza conflictelor armate, a atacurilor teroriste, a foametei şi a regimurilor asupritoare. Pe aceşti migranţi forţaţi, El îi face să întâlnească fraţi sub tot cerul pentru a împărţi pâinea şi speranţa aceluiaşi drum.
În evenimentele complexe şi uneori dramatice ale popoarelor, Domnul cel înviat să conducă paşii celor care caută dreptate şi pace; şi să dăruiască responsabililor de naţiuni curajul de a evita extinderea conflictelor şi de a opri traficul de arme.
În aceste timpuri să susţină în mod particular eforturile celor care se străduiesc activ să ducă mângâiere şi uşurare populaţiei civile din Siria, iubita şi martirizată Sirie, victimă a unui război care nu încetează să semene oroare şi moarte. Ieri a venit ştirea unui nou atac, cu nenumăraţi refugiaţi şi răniţi. Să dăruiască pace întregului Orient Mijlociu, începând cu Ţara Sfântă, precum şi în Irak şi Yemen.
Să nu lipsească apropierea Bunului Păstor populaţiilor din Sudanul de Sud, Sudan, Somalia şi R. D. Congo, care îndură perpetuarea conflictelor, agravate de o foamete foarte gravă care loveşte în unele regiuni ale Africii.
Isus cel înviat să susţină eforturile celor care, în special în America Latină, se angajează să garanteze binele comun al societăţii, uneori marcate de tensiuni politice şi sociale care, în unele cazuri, au degenerat în violenţă. Să se poată construi punţi de dialog, perseverând în a lupta împotriva rănii corupţiei şi în a căuta valide soluţii paşnice la controverse, pentru progresul şi consolidarea instituţiilor democratice, în respectul deplin al statului de drept.
Bunul Păstor să ajute iubita ţară ucraineană, afectată în continuare de un conflict sângeros, să regăsească armonia şi să însoţească iniţiative menite să uşureze dramele celor care suferă urmările.
Domnul înviat, care nu încetează să copleşească cu binecuvântarea sa continentul european, să dăruiască speranţă celor care trec prin momente de criză şi greutăţi, mai ales din cauza unui loc de muncă, în special pentru tineri.
Dragi fraţi şi surori, în acest an, noi, creştinii de toate confesiunile, celebrăm Paştile în aceeaşi zi. Răsună, astfel, pe o singură voce în orice parte a pământului vestea cea mai frumoasă: ”Domnul a înviat cu adevărat, după cum v-a spus!”. El, care a învins întunericul păcatului şi al morţii, să dăruiască pace zilelor noastre! Paşti Fericit!».
După binecuvântarea şi mesajul ”Urbi et Orbi”, papa Francisc a adresat mai multe urări în limba italiană:
”Dragi fraţi şi surori, adresez urarea de Paşti Fericit vouă, tuturor, care aţi venit aici din Italia şi din diferite ţări, precum şi celor care sunt în legătură directă prin diferite mijloace de comunicare. Vestea pascală a lui Cristos cel înviat să retrezească speranţele familiilor şi comunităţilor voastre, în special ale noilor generaţii, viitorul Bisericii şi al umanităţii. O mulţumire specială se îndreaptă spre cei care au donat şi cei care au realizat aranjamentele de flori, care şi în acest an vin din Ţările de Jos. Fie să simţiţi zi de zi prezenţa Domnului înviat şi să împărţiţi cu ceilalţi bucuria şi speranţa pe care El le dăruieşte. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Sărbătoare frumoasă şi La revedere!”
La finalul mesajului de Paşti, Sfântul Părinte a implorat Binecuvântarea apostolică şi darul indulgenţei plenare, care ajung prin mass-media la toţi cei care le primesc în spirit de credinţă.
(rv – A. Dancă)

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Inaugurare ”Casa Frenţiu” » Titlu: 25435.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Inaugurare ”Casa Frenţiu”
Titlu: 25435.jpg