AcasăŞtiri201714 Aprilie: Denia din Vinerea Mare Dimineaţa

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Denia din Vinerea Mare Dimineaţa

Denia din Vinerea Mare Dimineaţa

Biserica se află astăzi, 14 aprilie 2017, în Sfânta şi Marea Vineri. Astfel, la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, Preasfinţia Sa Virgil Bercea, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Orei a IX-a şi slujba Vecerniei Mari. Răspunsurile oficiului liturgic au fost date de către seminariştii Seminarului Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan” din Oradea, dirijaţi de Maestrul Radu Mureşan.
În timpul anului bisericesc se celebrează anumite ore canonice cu rânduială specială, mai solemnă, care se numesc împărăteşti, în trei zile de peste an: Ajunul Naşterii Domnului (24 decembrie), Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) şi Vinerea Mare. Caracteristica principală a acestor Laude sunt lecturile prescrise din Apostol şi Evanghelie. Acestea se numesc Ceasuri sau Ore împărăteşti pentru că ne pregătesc pentru prăznuirea celor mai importante sărbători, dar şi deoarece, în Bizanţ, la această slujbă participa împăratul cu toată curtea sa, iar în Ţările Române, domnitorul cu toţi curtenii săi. Compunerea rânduielii Ceasurilor împărăteşti din Vinerea Mare e atribuită, conform Triodului, Sfântului Chiril al Alexandriei, iar perfecţionarea şi răspândirea acestei celebrări se pare că se datorează Sfântului Sofronie, patriarhul Ierusalimului (+ 639).
În cadrul slujbei Vecerniei Mari, la cântarea O, cum adunarea cea fără de lege…, Sfânta Cruce, adusă din Sfântul Altar în mijlocul bisericii joi, la Denia celor 12 Evanghelii, de către preoţi, a fost aşezată înapoi în Sfântul Altar. De asemenea, după Stihoavnă, la cântarea Pe Tine, Cel ce Te îmbraci cu lumina ca şi cu un veşmânt…, PS Virgil a pregătit Sfântul Epitaf, l-a aşezat pe Sfânta Masă şi l-a cădit în chipul crucii. Apoi, ajutat de către ceilalţi preoţi, l-a purtat împreună cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, prin mijlocul bisericii, după care l-a aşezat pe masa pregătită în faţa iconostasului, iar lângă el au fost aşezate Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Epitaful reprezintă, în această zi, trupul Mântuitorului şi rămâne spre închinare în mijlocul bisericii până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii zilei de astăzi.
„În faţa mormântului lui Isus, să rămânem într-o linişte sfântă!” (PS Virgil)
Cristian Hoduţ

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 25823.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 25823.jpg