AcasăŞtiri201714 Aprilie: Papa Francisc: Poţi arăta iubirea lui Dumnezeu şi din spatele gratiilor

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Papa Francisc: Poţi arăta iubirea lui Dumnezeu şi din spatele gratiilor

Papa Francisc: Poţi arăta iubirea lui Dumnezeu şi din spatele gratiilor

Papa Francisc a fost în Joia Mare să spele picioarele unor deţinuţi, spunându-le în predica sa scurtă că Dumnezeu îi iubeşte până la sfârşit. I-a îndemnat să imite această iubire chiar şi cât timp se află în închisoare. „Iubindu-i pe oamenii din lume, El i-a iubit până la capăt. Dumnezeu iubeşte aşa, până la capăt”, a spus Pontiful pe 13 aprilie. „El ne dă viaţă fiecăruia dintre noi şi se laudă cu aceasta deoarece are iubire, iar a iubi până la capăt nu este uşor.”
„Cu toţii suntem păcătoşi şi cu toţii avem limite şi defecte”, a mai spus el. În timp ce ştim cu toţii cum să iubim, „nu suntem asemenea lui Dumnezeu, care iubeşte fără să se uite la consecinţe.” Sfântul Părinte i-a încurajat pe deţinuţi să imite iubirea lui Isus arătată în spălarea picioarelor discipolilor Săi: „Dacă poţi acţiona pentru a ajuta, pentru a face un serviciu, aici în închisoare, fă-o. Deoarece aceasta este iubire, este ca şi cum a-i spăla picioarele.”
Pontiful a vizitat închisoarea de maximă securitate de la Paliano, în sudul Romei. Aici se găsesc foşti colaboratori ai mafiei. Închisoarea este faimoasă pentru că este un loc special rezervat „colaboratorilor justiţiei”, adică infractorilor care au ales să renunţe la activitatea lor criminală şi să colaboreze cu poliţia, în schimbul protecţiei. La 1 aprilie erau 70 de deţinuţi. Este a treia zi de Joia Mare când Papa merge într-o închisoare, de când a devenit Pontif în 2013. A sosit la 4PM, ora locală, întâlnindu-se cu deţinuţii înainte de a celebra Liturghia care aminteşte de Ultima Cină a lui Isus cu discipolii Săi.
În timpul celebrării, Papa a spălat picioarele a 12 deţinuţi. Dintre aceştia trei au fost femei, iar unul un musulman care va primi Botezul în luna iunie. Cu excepţia unui argentinian, respectiv unui albanez, toţi sunt italieni. Sunt în închisoare pentru diverse infracţiuni: doi pe viaţă, iar ceilalţi vor fi eliberaţi între 2019 şi 2073. Aproximativ 60 dintre deţinuţi au participat la Liturghie, fiind salutaţi personal de Papă. La predică acesta a subliniat că chiar dacă Isus ştia că i-a sosit ora, şi că va fi trădat şi predat de Iuda, a ales totuşi să iubească. „El, care era capul, care era Dumnezeu, a spălat picioarele discipolilor Săi”, a spus Episcopul Romei, amintind că era un gest specific acelor timpuri. Drumurile nefiind pavate, oameni aveau frecvent picioarele pline de praf. „Sclavii făceau această” spălare, iar „Isus ştia şi a făcut-o El”.
A amintit că Petru nu a dorit iniţial să fie spălat de Învăţătorul său. Atunci, a spus Papa, Isus i-a explicat „că a venit în lume să ne slujească. Şi să se facă sclav pentru noi. Să ne iubească până la sfârşit.” Apoi a amintit că deşi Papa este capul Bisericii pământeşti, adevăratul cap al Bisericii este Isus: „Papa este doar figura lui Isus şi aş dori să fac la fel cum a făcut El.” „Cine este mai mare trebuie să facă munca sclavului”, a spus el, ca ecou la scena evanghelică în care discipolii se ceartă care să fie mai mare între ei. Cu acea ocazie „Isus a spus: cine doreşte să fie cel mai important, trebuie să se facă cel mai mic”, a spus Papa şi a adăugat că „toţi suntem săraci, dar El ne iubeşte aşa cum suntem”. Spălarea picioarelor, a încheiat el, „este un act spre a ne aminti ce a făcut Isus. Să ne gândim astăzi la iubirea lui Dumnezeu.”
Deţinuţii au acces la diferite activităţi oferite de proiectele instituţionale ale închisorii, precum oportunităţi de muncă, de acţiuni educaţionale, culturale şi recreaţionale, de participare la evenimente religioase şi sportive şi întâlniri cu membrii familiilor. Printre cursurile organizate sunt şi unele de iconografie, de ceramică, de bucătărie, de lemnărie. Au şi o mică fermă pentru capre, iepuri, găini şi porci şi pentru producerea de miere. Directoarea închisorii, Nadia Cersosimo, a spus că aceste eforturi „luptă pentru evitarea inactivităţii, reduc distanţele, luptă cu prejudecăţile şi deschide calea spre reintegrare”. Prizonierii i-au oferit Papei o cruce făcută de ei şi un mic bufet pregătit cu produse din grădina lor.

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comunitatea seminarului din Oradea în vizită la Parohia din Beiuş » Titlu: 25493.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comunitatea seminarului din Oradea în vizită la Parohia din Beiuş
Titlu: 25493.jpg