AcasăŞtiri201713 Aprilie: Denia din Joia Mare Seara

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Denia din Joia Mare Seara

Denia din Joia Mare Seara

„Denia celor 12 Evanghelii" sau „Slujba Sfintelor şi Mântuitoarelor Patimi ale Domnului Isus Cristos" a fost oficiată în această seară în Catedrala Greco-Catolică de Preasfinţitul Virgil Bercea, alături de un sobor de preoţi şi împreună cu poporul credincios. Această sfântă slujbă are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor şi scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, pentru a fi venerată.
Textele biblice care au fost proclamate la această slujbă ne-au prezentat toate patimile suferite de Domnul Isus Cristos pentru mântuirea noastră. Cunoscută drept „Denia celor 12 Evanghelii”, la slujba din această Joi Mare textele biblice ne-au vorbit tocmai despre prinderea, procesul şi răstignirea Mântuitorului Isus.
După citirea fiecăreia dintre cele 12 Evanghelii de la Denia din Joia Mare (utrenia zilei de vineri), este preamărită îndelunga răbdare a lui Isus Cristos. Textele evanghelice ale acestei slujbe alcătuiesc un tablou complet al suferinţelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea şi moartea Sa pe cruce. Prima evanghelie propusă de Biserică, în Joia Mare, ne aduce în faţa Mântuitorului şi a apostolilor la Cina cea de Taină. Cu toţii primeau o poruncă nouă, porunca iubirii: „Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul". Prin exemplul personal, Mântuitorul Cristos arată că porunca nouă, a iubirii, biruieşte trădarea, părăsirea şi singurătatea. Iubirea lui îndelung răbdătoare creşte chiar în mijlocul suferinţei, iar pe cei care l-au părăsit în aceste grele încercări nu i-a abandonat, ci „iubind pe ai săi cei din lume, până la sfârşit i-a iubit".
În cuvântul său de învăţătură de la sfârşitul oficiului liturgic, Preasfinţia Sa Virgil i-a îndrumat pe cei prezenţi, ca în aceste zile, să-şi îndrepte mai mult atenţia şi să se roage pentru fraţii noştri care suferă în Siria, pentru victimele atentatelor de la Cairo şi Stockholm şi spre cei care mor de foame în Tanzania sau Etiopia: Poate că noi credem că astăzi nu-l mai răstignim pe Cristos, dar dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă azi în lume, la câte persoane suferă din cauza războaielor, a nedreptăţii sau a dorinţei unora de a se îmbogăţi, fără scrupule, prin vânzarea de arme, nu putem să nu-l vedem pe Cristos suferind în fiecare dintre acei fraţi mai mici ai Lui. Poate noi considerăm că avem păcate mai mici, că nu noi îl răstignim azi pe Isus şi de aceea, în aceste zile, rugăciunea noastră trebuie să se îndrepte spre acele persoane care au mai mare nevoie de ea, spre acele locuri care au mai mare nevoie de prezenţa lui Dumnezeu.
Iubirea lui Cristos, fiind mai tare decât moartea, trece prin moarte şi o biruieşte. Însuşi legătura dintre misterul Crucii şi misterul Învierii, prin iubirea mai tare decât moartea, este meditată şi lăudată prin aceste cântări ale Deniilor. Gloria acestei iubiri umile şi îndelung răbdătoare se va putea vedea în taina Învierii!
Cristi NEAGOE

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita » Titlu: 25869.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita
Titlu: 25869.jpg