AcasăŞtiri201720 Martie: Papa Francisc merge în Egipt (28-29 aprilie 2017)

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Papa Francisc merge în Egipt (28-29 aprilie 2017)

Papa Francisc merge în Egipt (28-29 aprilie 2017)

Papa Francisc va efectua o călătorie apostolică în Egipt pe 28 şi 29 aprilie 2017: a anunţat Sala de Presă a Sfântului Scaun. Suveranul Pontif a fost invitat de preşedintele Republicii Egipt, Abd al-Fattah al-Sisi, de episcopii Bisericii catolice, de patriarhul Bisericii copto-ortodoxe Tawadros al II-lea şi de marele imam al moscheii Al Azhar, Şeicul Ahmed Mohamed el-Tayyib.
”Vizita papei este o binecuvântare pentru noi, pentru Biserică şi pentru întregul popor egiptean, care îl primeşte cu mare plăcere”, a spus la Radio Vatican mons. Antonios Aziz Mina, episcop emerit al diecezei copto-catolice de Giza, al treilea oraş ca mărime al ţării după Cairo şi Alexandria. ”Suntem bucuroşi că papa Francisc a răspuns la dorinţa noastră şi vine să binecuvânteze ţara noastră. Este o vizită care ne aminteşte de cea făcută în anul 2000, anul Marelui Jubileu, de Sfântul Ioan Paul al II-lea”, a mai spus episcopul catolic egiptean.
Prelatul a recunoscut că întreaga regiune se confruntă cu mari încercări, drept care ”prezenţa creştinilor este întotdeauna o mărturie a crucii”. Ca toţi egiptenii, a subliniat episcopul, şi creştinii ”caută să se ridice în picioare după două revoluţii”. În acest sens, ”avem nevoie de ajutorul şi sprijinul lumii întregi”. În ce priveşte situaţia creştinilor, a mai spus prelatul egiptean, ”trăim un moment foarte prielnic şi bun pentru libertatea de cult şi libertatea religioasă”. Referindu-se la riscul terorismului, episcopul a spus că acesta ”trebuie combătut mai ales prin forţa gândirii, prin cultură şi iubire, pace, convieţuire, egalitatea drepturilor pentru toţi cetăţenii în ţara în care locuiesc”. Pe de altă parte, ”dialogul cu islamul continuă şi va continua. Există o mare voinţă de a continua acest dialog pentru că este o adevărată necesitate. Nu se poate trăi în această lume fără dialog între toate popoarele, toate naţiunile şi, mai ales, între religii”. Dacă e adevărat că ”fiecare religie are dogmele sale, credincioşii de orice crez pot dialoga, pot sta de vorbă între ei pentru a găsit o cale spre convieţuire, fără a se lăsa condiţionaţi de ceea ce ne separă, ci căutând ceea ce ne uneşte”. ”Egiptul”, a continuat episcopul catolic, ”a fost întotdeauna prin natura sa o întâlnire între toate popoarele. Asia, Africa şi Europa aici se întâlnesc. Am avut întotdeauna o societate cosmopolită care adună împreună toate popoarele din aceste regiuni. Am ieşit de curând dintr-o perioadă marcată de extremism”, recunoaşte episcopul emerit de Giza, ”dar trebuie să ne întoarcem la rădăcinile naturii noastre de popor paşnic, care vrea dialogul şi convieţuirea paşnică”.
Referindu-se, în fine, la aşteptările cu care priveşte vizita papei Francisc în Egipt, mons. Antonios Aziz Mina a spus că ”papa este unica forţă în lume care, atunci când vorbeşte, o face pentru a apăra drepturile omului şi drepturile popoarelor în numele lui Isus, în numele lui Dumnezeu. Acesta este mesajul principal pe care noi îl aşteptăm din partea papei când vine în Egipt, pentru a căuta să picure această cultură de pace între popoarele din această zonă”. ”Suntem profund recunoscători şi îi mulţumim Sfântului Părinte pentru această predilecţie pe care o nutreşte faţă de naţiunea şi poporul nostru”, a încheiat episcopul emerit al diecezei copto-catolice de Giza, mons. Antonios Aziz Mina.
(rv – A. Dancă)

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 25820.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 25820.jpg