AcasăŞtiri201715 Martie: PS Florentin la lansarea la Padova a ediţiei în italiană a memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

PS Florentin la lansarea la Padova a ediţiei în italiană a memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu

PS Florentin la lansarea la Padova a ediţiei în italiană a memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu

«Credinţa noastră este viaţa noastră» – «La nostra fede è la nostra vita»
În după-amiaza de sâmbătă, 11 martie 2017, în biserica „Sfântul Anton” din Padova, Italia – care adăposteşte Moaştele marelui Sfânt, Anton de Padova, a fost lansată prima ediţie în limba italiană a memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu, «Credinţa noastră este viaţa noastră» – «La nostra fede è la nostra vita», volum apărut la Editura EDB Bologna, în anul 2016.
În perioada august-noiembrie 1961, fiind în domiciliul forţat de la Mănăstirea Căldăruşani, IPS Iuliu Hossu a scris cele trei caiete ale memoriilor sale. După 42 de ani, prin voia lui Dumnezeu, prima ediţie, în limba română, a acestui volum a ieşit la lumină în anul 2003, la Editura „Viaţa Creştină” din Cluj-Napoca şi a fost primit de publicul cititor ca pe o puternică mărturie a Bisericii catacombelor. Volumul reprezintă, nu doar un document ce atestă adevărul istoric al timpului de ilegalitate şi prigoană a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică – ci mai ales o invitaţie de a parcurge la persoana I acest drum, prin istorisirea rostită de marele Arhiereu în mod direct, personal, ca o confesiune vie, făcută aici şi acum în faţa lui Dumnezeu şi totodată în faţa fiecărui cititor în parte.
Este motiv de mare bucurie faptul că, din martie 2017, la interval de încă 14 ani, acest nou volum transmite unui public mult mai larg şi în Biserica Catolică din întreaga lume, mărturia Ilustrului Arhiereu român-unit – viaţa de credinţă evocată de paginile memoriilor sale. Evenimentul la care au participat cca. 80 de persoane, s-a desfăşurat în prezenţa pr. Oliviero Svanera, rectorul Bazilicii Sf. Anton din Padova, a prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârţan, Ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun şi Ordinul Suveran de Malta; de asemenea au fost de faţă prof. Giuseppe Munarini, traducătorul cărţii şi pr. Vasile Alexandru Barbolovici, Sincel al Italiei de Nord. Au mai fost prezenţi şi Mons. Ioan Alexandru Pop, coordonator naţional pentru pastoraţia greco-catolicilor din Italia şi pr. Giulio, abatele Mănăstirii benedictine Sf. Giustina din Padova. Volumul, îngrijit de prof. Marco Dalla Torre, a fost tradus de prof. Munarini care i-a avut ca şi colaboratori pe pr. Cristian Florin Sabău şi pr. Ioan Mărginean-Cociş.
O prezentare amplă a cărţii a fost făcută de către Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, urmaşul marelui Arhiereu Iuliu Hossu la cârma Eparhiei de Cluj-Gherla, care şi-a caracterizat predecesorul prin cuvinte şi imagini, evocându-i trăsăturile de caracter şi nobleţea sufletească. Preasfinţia Sa a explicat de la început că citatul, „credinţa noastră este viaţa noastră”, „nu este titlul unui roman sau al unei cărţi de istorie ecleziastică, ci este răspunsul Episcopului greco-catolic Iuliu Hossu la întrebările reprezentanţilor guvernului şi ale directorului închisorii” care îi cereau să îşi lepede credinţa, răspuns ce „provine dintr-o puternică viaţă spirituală şi care a devenit motoul întregii sale vieţi”.
Prezentarea a cuprins aspecte istorice cu privire la perioada detenţiei comuniste care a dat naştere acestei cărţi-mărturie a unei profunde vieţi spirituale, precum şi despre rolul traducerii în limba italiană a memoriilor Cardinalului român-unit, acela de a oferi întregii Europe o imagine a mărturisitorilor credinţei din timpul comunismului în România. O precizare importantă – faptul că persecuţia asupra Bisericii Greco-Catolice s-a datorat în special legăturii cu Biserica Romei, Unirii cu Roma. S-a mai spus că „acest volum reprezintă şi un eficient mijloc de educaţie pentru tinerele generaţii în spiritul «idealurilor îndrăzneţe, ce se cuvin unor fii de martiri» – după îndemnul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, în cadrul vizitei sale din 8 mai 1999”. PS Florentin a mai arătat că apariţia volumului memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu în limba italiană continuă o colaborare iniţiată odată cu apariţia cărţii „Lanţuri şi teroare” a Episcopului Ioan Ploscaru, în februarie 2013. Pentru aceasta a mulţumit călduros celor care au făcut posibilă această apariţie, adresându-se în mod special prof. Marco Dalla Torre şi prof. Giuseppe Munarini. În încheierea prezentării, Preasfinţia Sa a caracterizat volumul ca pe o invitaţie la valorificarea memoriei martirilor pentru credinţă, precum şi la a înţelege modelul lor şi a-l actualiza în societatea contemporană.
Într-o corespondenţă din Italia cu privire la acest eveniment, PS Florentin a spus: „Au fost trei intervenţii: întâi a făcut o foarte frumoasă intervenţie domnul ambasador, punând în evidenţă importanţa credinţei Cardinalului Iuliu Hossu. Apoi a vorbit profesorul Giuseppe Munarini, unul dintre asiduii lucrători la cartea «Credinţa noastră este viaţa noastră» şi care a redactat toate notele pentru ca publicul italian să înţeleagă personajele care apăreau în volumul memoriilor. De asemenea, prof. Munarini a făcut un glosar la sfârşitul acestui volum, precum şi un index, mult mai complex decât cel pe care l-a avut iniţial cartea, în anul 2003, la ediţia în limba română. A mai dat câteva detalii, printre care un detaliu interesant a fost că, la un moment dat, cei care făceau cercetarea pentru Cauza de beatificare a Episcopilor, la CNSAS, printre documentele pe care le-au găsit, a fost şi o notă informativă despre el în timpul comunismului, când a făcut o vizită la biserica catedrală ‘Sfântul Iosif’ din Bucureşti şi, spunând că este greco-catolic, a întrebat pe cineva unde se află mormântul Cardinalului Iuliu Hossu. Acea persoană i-a spus unde este mormântul, dar, după aceea a făcut o informare la Securitate despre el şi despre ceea ce căuta.”
„Mulţumim lui Dumnezeu, în continuare am reuşit să facem şi prezentarea pe care, cu ajutorul pr. Marcelin Rotaru profesor la Seminarul eparhial Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca, am însoţit-o şi cu o proiecţie de imagini. Acest moment s-a încheiat în jurul orei 19.15 şi a fost şi ocazia de a acorda câteva onorificenţe prof. dr. Giuseppe Munarini, pentru contribuţia la acest volum şi pr. Oliviero Svanera OFMCap, rectorul Bazilicii Sfântul Anton de Padova, cel care ne-a găzduit şi a acceptat şi continuarea tradiţiei pelerinajelor anuale la Padova, ca şi loc de întâlnire a românilor din diaspora. Întâlnirea s-a încheiat cu o cină festivă, în mănăstirea fraţilor franciscani conventuali, la care a fost invitat şi dl. ambasador, împreună cu soţia şi suita sa, astfel încât s-a prelungit acest moment de împărtăşire şi la cină şi apoi, chiar şi după cină.”
Lansarea ediţiei italiene a memoriilor Card. Iuliu Hossu continuă în Italia: în 15 martie 2017, de la ora 16.00, volumul va fi prezentat de către Ierarhul clujean şi la Florenţa – în biserica San Pietro in Gattolino – unde va participa Cardinalul Giuseppe Betori, Arhiepiscop de Florenţa. În aceeaşi zi, PS Florentin va prezenta cartea la Scuola Sacerdotale din Loppiano, alături de pr. prot. Valer Sician, protopop greco-catolic de Toscana şi Umbria.
IPS Iuliu HOSSU – repere biografice:
Cel dintâi Cardinal al neamului românesc, IPS Iuliu Hossu s-a născut la 30 ianuarie 1885. Alumn al Colegiului Urban din Roma, în 1906 a fost promovat doctor în filosofie iar în 1910, doctor în „sfânta teologie”. După ce a asistat, ca preot militar, soldaţii răniţi în timpul Primului Război Mondial (în spitale militare ale Austriei, Boemiei şi Moraviei) a fost numit, la 3 martie 1917, Episcop al Eparhiei de Gherla devenită, din 1930, de Cluj-Gherla, pe care a păstorit-o cu vrednicie şi cu inima plină de iubire arzătoare pentru Dumnezeu şi pentru suflete. A fost cel ales, la 1 decembrie 1918, să dea glas, la Alba-Iulia, Declaraţiei Unirii Transilvaniei cu România.
Mărturisirea cea mai profundă a credinţei sale, Episcopul Iuliu Hossu a făcut-o în timpul persecuţiei comuniste, când, închis fiind pentru credinţă alături de ceilalţi Ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice, a pornit să urce calvarul închisorilor: la 28 octombrie 1948 a fost arestat şi dus la Dragoslavele, transferat mai apoi la Mănăstirea Căldăruşani (com. Moara Săracă, jud. Ilfov). Acolo Ierarhii au rămas în arest preventiv până în 24 mai 1950. Din 25 mai 1950 au fost duşi la Penitenciarul din Sighetu Marmaţiei, în regim de detenţie severă (exterminare), până în 4 ianuarie 1955, când Episcopul Iuliu Hossu a ajuns la Curtea de Argeş, în domiciliu obligatoriu. În 14 iulie 1956 a fost dus la Mănăstirea de maici din Ciorogârla, apoi din nou la Mănăstirea Căldăruşani, unde a stat izolat, în domiciliu obligatoriu, până la sfârşitul vieţii.
În Consistoriul din 28 aprilie 1969, Papa Paul al VI-lea l-a numit Cardinal „in pectore”. După moartea sa, Papa a făcut public numele Cardinalului Iuliu Hossu, Episcopul român-unit de Cluj-Gherla, caracterizându-l prin frumoasele cuvinte: „Alegerea noastră s-a oprit asupra unui alt distins slujitor al Bisericii, cu înalte merite pentru fidelitate şi pentru îndelungatele suferinţe şi privaţiuni cauzate de aceasta; simbol şi reprezentant al fidelităţii multor episcopi, preoţi, călugări, călugăriţe şi credincioşi ai Bisericii Române de rit bizantin: veneratul Frate Iuliu Hossu, Episcop de Cluj-Gherla” (Papa Paul al VI-lea, Consistoriul din 5 martie 1973). Cardinalul Iuliu Hossu şi-a dat ultima suflare la 28 mai 1970, la vârsta de 85 de ani, în Spitalul Colentina din Bucureşti, ultimele lui cuvinte fiind: «Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă, duceţi-o până la capăt!» A fost înmormântat în cimitirul Bellu catolic din Bucureşti.
În timp ce, cauza de beatificare a Episcopilor greco-catolici care şi-au dat viaţa pentru mărturisirea credinţei catolice şi apostolice în timpul regimului comunist din România între care se află şi Cardinalul Iuliu Hossu, îşi urmează cursul – actualmente la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, acest volum – mărturie şi testament spiritual, evocă deja aura sfinţeniei, lumina în care sunt învăluiţi mărturisitorii din închisorile comuniste, care au cunoscut cel mai adânc întuneric – detenţia, frigul, foamea, teroarea fizică şi spirituală – şi i-au rezistat eroic, transformându-şi credinţa în viaţă şi viaţa în prinos de jertfă oferită lui Dumnezeu pentru credinţă.

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Parastas la Dijir în memoria Părintelui Mihai Dănilă » Titlu: 25853.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Parastas la Dijir în memoria Părintelui Mihai Dănilă
Titlu: 25853.jpg