AcasăŞtiri201713 Martie: Patru ani de la alegerea Papei Francisc

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Patru ani de la alegerea Papei Francisc

Patru ani de la alegerea Papei Francisc

Se întâmpla acum patru ani în Piaţa „Sfântul Petru” din Roma, la puţin timp după renunţarea Papei Benedict din misiunea de succesor al Sfântului Petru. Odată cu alegerea din 13 martie 2013 a devenit al 266-lea episcop al Romei şi Suveran Pontif al Bisericii Catolice.
Mă aflam şi eu în acele zile la Roma, ca şi student al Colegiului „Pio Romeno”. Mare a fost bucuria când fumul alb s-a văzut ieşind din Capela Sixtină. Curiozitatea era mare, aşteptând cu nerăbdare anunţul oficial de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru. Anunţul a fost făcut de către Eminenţa Sa Cardinalul protodiacon Jean-Louis Tauran prin formula: „Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam; Eminentissimum ac reverendissimum Dominum, Dominum Jorge Maria Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem Bergoglio, Qui sibi nomen imposuit Francescum”. Momentul în care Sfântul Părinte Papa Francisc s-a afişat la balconul central, a fost de neuitat, mai ales acela în care noul Suveran cere mulţimii din Piaţă, înainte de a da binecuvântarea, să se roage pentru el.
Jorge Mario Bergoglio s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranţi italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată italian. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarul din Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obţinut licenţa în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatură şi psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe şi la Colegio del Salvador din Buenos Aires.
În anul 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires. Consacrarea sa episcopală a avut loc în data de 27 iunie 1992. În data de 28 februarie 1998 a devenit arhiepiscop de Buenos Aires. La 6 noiembrie 1998 i-a fost încredinţată suplimentar jurisdicţia episcopală asupra credincioşilor de rit bizantin din Argentina, inclusiv a celor aparţinând Bisericii Române Unite cu Roma. În consistoriul din 21 februarie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal.
Unul din formatorii spirituali ai lui Bergoglio a fost preotul greco-catolic Ştefan Czmil, refugiat din Ucraina, care l-a iniţiat în spiritualitatea creştină răsăriteană.
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei” » Titlu: 25802.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei”
Titlu: 25802.jpg