AcasăŞtiri201010 Decembrie: Loreto, capitala spirituală a tinerilor din Europa

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Loreto, capitala spirituală a tinerilor din Europa

Loreto, capitala spirituală a tinerilor din Europa

În perioada 5-10 decembrie a avut loc la Loreto (Italia), Forumul Tinerilor din Europa organizat cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea Centrului Ioan Paul al II-lea. Tema întâlnirii a fost „Iată casa voastră!”, cuvinte pe care le-a rostit chiar Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1995, atunci când peste 400.000 de tineri au participat la Întâlnirea Europeană a Tinerilor cu Papa, Eurhope (Europa-Speranţa). Astfel, Loreto a devenit capitala spirituală a tinerilor din Europa.
Peste 120 de tineri din 19 ţări au avut privilegiul de a participa la acest Forum, România fiind reprezentată de către 2 delegaţii: o delegaţie de trei colaboratori ai Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici din Eparhia de Oradea însoţiţi de părintele Paul Popa şi o delegaţie de tineri ortodocşi din Reşiţa însoţiţi de părintele Nicu Chiosa. Fiecare delegaţie străină a adus de acasă o piatră simbol pentru a pune împreună temelia EuroCasei (EurHome) de la Loreto.
Conferinţele susţinute de episcopi şi persoane consacrate, dar şi de profesori universitari au tratat tema „casei” pornind de la semnificaţia ei din punct de vedere arhitectural şi ajungând prin casa Sfintei Fecioare de la Nazaret, la semnificaţia ei spirituală. Cu toţii suntem în căutarea unei case, un loc deschis, călduros şi primitor. Apostolii l-au întrebat pe Isus: „Învăţătorule, unde locuieşti?”, iar El le-a răspuns : „Veniţi să vedeţi!” La fel şi noi, pentru a ne găsi adevărata casă, acea siguranţă pe care o căutăm, trebuie de fapt să-L urmăm pe Cristos.
Pe lângă conferinţe, programul a fost foarte bogat din punct de vedere spiritual, tinerii participând la rugăciunile de dimineaţă şi de seară, la Sfintele Liturghii, la Adoraţia Euharistică nocturnă, rozare şi Via Lucis. Totodată, preoţii participanţi la Forum şi-au oferit disponibilitatea pentru Sfânta Spovadă sau colocvii.
În data de 9 decembrie am participat la o tradiţie a locului, „Focul sosirii”, foc aprins pe câmpul de la Montorso pentru a lumina drumul Sfintei Fecioare Maria spre Loreto. După acest moment în care s-a recitat rozarul împreună cu localnicii, cu toţii am participat la Veghea şi Sfânta Liturghie celebrate în Bazilică de către Cardinalul Angelo Bagnasco, biserica fiind neîncăpătoare pentru numărul impresionant de pelerini sosiţi din toate părţile Italiei pentru a o saluta pe Sfânta Fecioară Maria.
Momentul despărţirii a fost emoţionant deoarece în aceste puţine zile, tinerii au legat prietenii, şi-au unit visele, speranţele şi s-au încărcat cu entuziasm pentru a pune în aplicare ideea de a forma o casă adevărată în familiile lor, în comunitate, dar şi în lumea întreagă. Avem o „Casă” de reparat şi de înfrumuseţat, iar aceasta se poate realiza atunci când ne aducem cu toţii aportul. Să urmăm exemplul Sfântului Francisc de Assisi care a răspuns afirmativ la cuvintele lui Isus: „Du-te, repară casa mea!”
Mulţumim lui Dumnezeu şi organizatorilor pentru frumoasa săptămână pe care am trăit-o la Loreto.
Anca Bot

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Ladislau Gyémant, onorat la Universitatea din Oradea - Doctor Honoris Causa » Titlu: 27285.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Ladislau Gyémant, onorat la Universitatea din Oradea - Doctor Honoris Causa
Titlu: 27285.jpg