AcasăŞtiri20108 Decembrie: Comemorare la Primăria Oradea - 90 de ani de la moartea episcopului Demetriu Radu

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comemorare la Primăria Oradea - 90 de ani de la moartea episcopului Demetriu Radu

Comemorare la Primăria Oradea - 90 de ani de la moartea episcopului Demetriu Radu

În data de 8 decembrie 2010, în sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea, a avut loc comemorarea a 90 de ani de la moartea episcopului greco-catolic Demetriu Radu, ca urmare a unui atentat în Senatul României. Comemorarea a adunat în sala mare oficialităţi locale, senatori, deputaţi, profesori universitari, oameni de cultură, preoţi, seminarişti şi elevi, toţi dornici să afle cât mai multe despre Demetriu Radu.
Evenimentele dedicate ierarhului greco-catolic, au început duminică, 5 noiembrie 2010, cu un pelerinaj la Rădeşti, judeţul Alba, locul natal dar şi locul de veşnică odihnă a lui Demetriu Radu. Cel de al doilea moment din cadrul manifestărilor dedicate lui Demetriu Radu, s-a derulat în plenul Senatului, în dimineaţa zilei de 8 decembrie 2010, unde, domnul senator Ioan Mang, a prezentat în faţa plenului un cuvânt de omagiu, vorbind despre activitatea neobosită a episcopului Demetriu Radu în slujba menţinerii identităţii naţionale a românilor din Transilvania.
Comemorarea a început cu intonarea imnului de stat, după care P.S. Virgil Bercea, în deschiderea lucrărilor, a dorit să sublinieze importanţa acestui eveniment, necesitatea cunoaşterii trecutului, pentru că au existat oameni, locuri şi fapte care au schimbat istoria, care au luptat şi s-au jertfit pe altarul credinţei pentru ca noi să fim astăzi aici. Cu această ocazie, Mircea Geoană, preşedintele Senatului României, a transmis un mesaj orădenilor, care a fost citit de domnul deputat Ioan Sorin Roman.
P.S. Virgil a subliniat faptul că: „Episcopul Demetriu Radu, venea din «Capitala jertfelor româneşti», Blajul, ai cărui arhierei, formaţi în spiritul Şcolii Ardelene, transmis prin generaţii, au servit cu toată fiinţa lor Biserica şi neamul, uneori cu preţul vieţii.
Ori de câte ori facem popasuri pe drumurile istoriei Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Biserica credinţei noastre, ne întâmpină jertfa. Jertfă este şi moartea tragică a episcopului Eparhiei de Oradea, Demetriu Radu, la 8 decembrie 1920, în Parlamentul României, unde, în calitatea sa de senator de drept, prin profunzimea gândului şi puterea cuvântului, intervenea pentru cauzele drepte şi bune ce trebuiau înfăptuite.
La acest ceas aniversar reînvie în mintea noastră imaginea episcopului care a condus cu credinţă, inteligenţă, curaj, demnitate şi devotament, timp de 17 ani, Eparhia noastră de Oradea. A iubit Biserica Romei, fericit de a fi printre fiii ei «după credinţa creştinească ce o mărturisim». A avut un suflet mare şi cutezător, aşa cum au toţi aceia care iubesc oamenii şi sunt capabili de dăruire. A ctitorit biserici în care să-L lăudăm pe Dumnezeu, să ne găsim un drum, un parcurs al sufletului, pentru a ne desăvârşi ca şi creştini şi oameni.
Episcopul Demetriu Radu i-a învăţat pe credincioşii săi adevărurile de credinţă, le-a sfinţit vieţile şi a condus Eparhia cu înţelepciune. Fiinţa lui răspândea lumină şi seninătate, bunătate şi speranţă în bine. Cei care au venit în contact cu Preasfinţia Sa îi rămâneau îndatoraţi «de a fi restabilit în ochii lor ideea măreţiei umane».
Episcopul Demetriu Radu rămâne unul din cele mai nobile modele de viaţă. Întregul său mesaj creştin şi uman ajunge până la noi, fiind atât de actual astăzi ca şi în vremea lui.”
Preasfinţia Sa a încheiat prin a le mulţumi celor care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment, în special domnului Florin Jula, consilier cultural al Episcopiei.
În continuare a luat cuvântul domnul Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, care a remarcat prezenţa numeroasă din sala primăriei şi a convenit, împreună cu P.S. Virgil, ca în primăvara anului viitor să monteze o placă comemorativă pe Palatul Episcopal Greco-Catolic, în memoria Vizitei Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria din 23 mai 1919.
Personalitatea episcopului a mai fost evocată de profesorii universitari Blaga Mihoc, cu lucrarea ştiinţifică „Demetriu Radu – pentru Biserică şi Naţiune”, şi Viorel Faur cu lucrarea „Consideraţii referitoare la activitatea episcopului Demetriu Radu”, moderator fiind Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
Seara s-a încheiat cu un recital de colinde interpretate de Corul „Schola Cantorum” al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, dirijor Radu Mureşan, urmat de expoziţia foto-documentară dedicată episcopului Demetriu Radu, prezentată şi organizată de doamna Iudita Căluşer.
La eveniment au mai fost prezenţi: părintele paroh Adrian Bişboacă din Rădeşti, părintele Paul Turcu, protopop de Teiuş şi nepoata lui Demetriu Radu, Mona Radu.
Evenimentul a fost organizat de: Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Primăria Municipiului Oradea, „Muzeul Ţării Crişurilor” Oradea, Arhivele Naţionale – Direcţia Judeţeană Bihor şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”.
Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 25844.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 25844.jpg