AcasăŞtiri201027 Noiembrie: Asociaţia pentru Promovarea Excelenţei în Conducere (APEC) – al optulea forum „Creştinii în societate”

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Asociaţia pentru Promovarea Excelenţei în Conducere (APEC) – al optulea forum „Creştinii în societate”

Asociaţia pentru Promovarea Excelenţei în Conducere (APEC) – al optulea forum „Creştinii în societate”

Motto: „Atunci nu aveam vedete, dar aveam modele; azi avem vedete şi nu avem modele!”

În zilele de 26-27 noiembrie, la Valea Drăganului s-a desfăşurat o sesiune de conferinţe cu scopul de a evalua şi valorifica rolul creştinilor în societate, în România. Au fost câteva prezentări stufoase, atât la propriu, cât şi la figurat, care au încercat să acopere: politicul, economicul, socialul, media, din perspectiva implicării creştine. Au fost prezenţi invitaţi din ţară şi de peste hotare (Anglia şi Olanda); au participat oameni politici şi lideri religioşi.
După câteva repere privind curentul filosofic actual, de la prima intervenţie s-a remarcat o problemă: lipseşte răspunsul Bisericii la provocările sociale şi politice! Acesta este punctul de vedere al omului politic creştin din România.
Dumnezeu are un plan pentru generaţia noastră – aceasta este esenţa mesajului de încurajare pentru a continua să facem lucruri bune, pentru a da mărturie despre credinţa noastră. Nu putem rămâne în defensivă, nu putem pierde din vedere scopul vieţii noastre, nu ne putem complace în starea dificilă a prezentului românesc.
Creştinul se identifică şi în mediul economic, propunând, practicând valorile morale, pentru a depăşi situaţia de criză actuală. Nu trebuie să fim sau să rămânem în rolul de dependent – la periferie.
Un alt semnal de alarmă a fost dat atunci când s-a vorbit despre rolul creştinului în viaţa de familie: valoarea creştinului în viaţa de familie este neglijată, ignorată. Toţi ştim să ne pretăm la discursuri moralizatoare, sa adoptăm un limbaj biblic pentru a soluţiona această problemă. Dar mai are limbajul meu biblic conţinut biblic? Eticheta poate să altereze realitatea, dar conţinutul nu minte niciodată. Sunt câteva observaţii pertinente adresate creştinului de azi. Şi, de aceea, rolul familiei în societate este dispreţuit.
Ideea de creştin şi mass-media pare o utopie, dar în această lume a informaţiei primul nu se poate eschiva de la a se implica, de la a folosi mass-media pentru a remedia efectele nocive precum: manipularea, izolarea, perversiunea ce se regăsesc la scară largă. Pentru a fi de un ajutor real, cum a fost conceptul iniţial, operatorii de media trebuie să-şi modifice viziunea antropologică, să redea respectul şi statutul omului pe care l-a instrumentalizat prin şi pentru a-l controla mai uşor.
Dacă ar fi să completăm tabloul de mai sus, cred că este util să privim şi în planul educaţiei. Ce înseamnă astăzi să faci un lucru bine făcut? Şcoala de azi se rezumă parcă, mai mult ca oricând, să ofere doar un suport teoretic, distant faţă de realitatea pieţei de muncă. Unde găsim o şcoală care pregăteşte talente practice? Pentru a face bine un lucru este nevoie de înţelepciune. Aceasta nu se predă, ci se dobândeşte din experienţa practică. Înţelepciunea de a face ceva de calitate înseamnă să recunoşti şi să dezvolţi inteligenţa emoţională, ca educator / formator. Doar când pui şi inima pentru a colabora, pentru a fi de folos comunităţii, faci cu adevărat ceea ce trebuie, ceea ce se aşteaptă de la tine.
Pentru a păstra calea cea dreaptă ca şi creştini în lumea de azi, este nevoie să evităm extremele individualismului şi colectivismului, pentru a cultiva solidaritatea, care ne ajută să creştem, să devenim mai umani.
Afirmaţia Fiului lui Dumnezeu: „voi sunteţi sarea pământului… voi sunteţi lumina lumii!” a stat pe buzele celor care au luat cuvântul, fără a omite şi momentele de rugăciune, pentru ca să nu fie cuvinte sterpe, anoste în viaţa participanţilor.
Pr. Emil Marian Ember

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Realităţi bihorene şi europene » Titlu: 27289.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Realităţi bihorene şi europene
Titlu: 27289.jpg