AcasăŞtiri201018 Noiembrie: Răspunsul TVR la protestul P.S. Virgil din 4 nov 2010

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Răspunsul TVR la protestul P.S. Virgil din 4 nov 2010

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA
GRECO-CATOLICĂ, ORADEA
EPISCOP VIRGIL BERCEA

-----------------------------------------
CABINET PREŞEDINTE-DIRECTOR GENERAL

Nr: C/5372/11.XI.2010

Ca urmare a adresei cu numărul 832/04.11.2010 adresate Consiliului de Administraţie al SRTv şi Preşedintelui Director General, Alexandru Lăzescu, prin care spuneţi că reportajul Bobota, sat din Sălaj unde s-au născut Corneliu Coposu şi Gheorghe Şincai – al cărui titlu este de fapt Şi... – , difuzat în cadrul emisiunii Universul Credinţei, din data de 31 octombrie 2010, a fost realizat „în mod discriminatoriu şi neconform cu realitatea istorică”, vrem să facem următoarele precizări:
Cu privire la afirmaţia că din comentariul reportajului lipseşte orice referire la apartenenţa la cultul greco-catolic a lui Gheorghe Şincai şi a protopopului Valentin Coposu, redăm mai jos un citat din scriptul emisiunii, pe care de altfel vi-l punem la dispoziţie integral, în anexă: „L-am admirat pe părintele Pădurean, că preot ortodox fiind, i-a elogiat pe greco-catolicii Gheorghe Şincai şi Valentin Coposu, pentru tot ceea ce au făcut pentru credincioşii români din Bobota şi pentru toţi românii din Ardeal...”. De asemenea, în cadrul aceluiaşi comentariu al realizatoarei, Doina Iacob, se face următoarea precizare „La ora actuală şi Bobota şi Zalnoc şi Derşida şi mai toate satele din jur sunt parohii ortodoxe. Până în anii ’50 însă, ele erau greco-catolice. E o realitate istorică ce întristează şi nemulţumeşte în chip diferit, dar la fel de mult şi pe ortodocşi şi pe greco-catolici. Şi totuşi au fost şi timpuri în care şi-au dat mâna şi au stat umăr la umăr ortodocşi şi greco-catolici pentru a-şi salva identitatea comună de români.”
Menţionăm că materialul difuzat în cadrul emisiunii Universul Credinţei nu a fost conceput ca un documentar despre Corneliu Coposu şi Gheorghe Şincai, ci ca un reportaj cu o durată de câteva minute despre satul Bobota, în care realizatoarea a făcut referire şi la cele două personalităţi locale marcante. Prin urmare, nici formatul editorial şi nici durata materialului nu permiteau includerea de informaţii detaliate despre Gheorghe Şincai şi/sau Corneliu şi Valentin Coposu, cu atât mai mult cu cât personalităţile menţionate nu făceau subiectul reportajului.
Din punctul nostru de vedere, realizatoarea emisiunii nu a conceput într-un mod discriminatoriu şi neconform cu realitatea istorică acest reportaj. Pentru a lămuri această chestiune, vă punem la dispoziţie materialul difuzat în data de 31 octombrie 2010 precum şi scriptul integral al emisiunii. De asemenea, ţinem să precizăm că realizatoarea reportajului şi-a manifestat întotdeauna adânca preţuire şi respectul atât faţă de Biserica Ortodoxă, cât şi faţă de Biserica Greco-Catolică.
Având în vedere cele de mai sus, nu considerăm că este necesar să luăm vreo măsură împotriva realizatorilor emisiunii Şi...
De asemenea, vă rugăm să publicaţi răspunsul nostru oficial pe site-ul Episcopiei, pe care aţi făcut publică şi scrisoarea de protest.

Vă mulţumim!

Cu deosebită consideraţie,

Alexandru Lăzescu
Preşedinte - Director General
Societatea Română de Televiziune
Cabinet Preşedinte-Director General

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comunicatul final al celei de-a XXI-a Întâlnire a Episcopilor Orientali din Europa » Titlu: 26283.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comunicatul final al celei de-a XXI-a Întâlnire a Episcopilor Orientali din Europa
Titlu: 26283.jpg